Erdoğan halka hitap etti

Erdoğan halka hitap etti

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bağımsız olarak parlamentoya katılacak milletvekillerinin millet için yapabileceklerinin sınırlı olduğunu ifade ederek, “Lütfen, millet olarak oyumuzu israf etmeyelim. Sadece ideolojik gayelerle oy

Erdoğan, Cumhuriyet Meydanında partisince düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Erdoğan, Türkiye'nin bütün il, ilçe ve köyleriyle birlikte geliştiğini, istikrar içinde ülkenin gücüne güç kattıklarını söyledi. 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerin daha güçlü bir Türkiye, daha güçlü demokrasi ve daha güçlü bir adalet için büyük önem taşıdığını dile getiren Erdoğan, ülkenin eski günlere, “yamalı koalisyon dönemlerine dönmeyeceğini” ifade etti.
Erdoğan, seçimlere bağımsız olarak katılacak adaylar konusunda da şunları kaydetti:

“Görüyorsunuz, bu seçimlerde de bazı bağımsızlar çıkıyor ortaya. Değişik, değişik şeyler söylüyorlar. Bakınız, bir şeyi hatırlatayım: Bağımsız olarak parlamentoya milletvekili gelse sana ne yapacak, ne getirecek, yapabileceği bir şey var mı? Lütfen, millet olarak oyumuzu israf etmeyelim.

Oy, bu noktada yerini bulmalı, israf edilmemeli. Sadece ideolojik gayelerle oy kullanılmaz. Oy, hizmet için kullanılır. Oy, şehirlerimizin ayağa kalkması için, insanımızın hayat standardının yükselmesi için kullanılır. Buna dikkat edin. Nasıl ki, paranızı durup dururken sokağa atmıyorsunuz, lütfen oylarımızı da, sakın ha durup dururken sokağa atmayalım.”

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “330 oyu alan, bu ülkede cumhurbaşkanı oluyor da Anayasa değişmediği halde 357 oy alan niçin cumhurbaşkanı olamıyor? İşte bunun adı demokrasi değil” dedi.

Erdoğan, partisince Ağrı Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Erdoğan, Türkiye'nin öfkeye, kine mağlup olmayacağını, oyunun içerisinde Türk milletinin yer almayacağını ifade etti. Farklı bir anlayışla yürüdüklerini ve yere sağlam bastıklarını anlatan Erdoğan, “Türkiye'nin ışığını söndürmek isteyenler duysun sesimi... Türkiye'de ya da Türkiye'nin dışında karanlık odalarda yazılan hiç bir senaryo, bu ülkenin demokratik istikrarını bozamayacaktır. Türkiye, bütün bu senaryoları bertaraf edecek kadar güçlüdür. Türkiye, bütün kurumlarıyla güçlenmiştir” diye konuştu.

Devlet güçlenirken vatandaşların da güçlendiğini dile getiren Erdoğan, artık hastanelerde vatandaşların rehin kalmadığını, bunun vatandaşların daha güçlü hale gelmesiyle sağlandığını kaydetti.

Erdoğan, ülkenin “hortumculardan” ve siyasetteki ahlaki dejenerasyondan çok çektiğini, ancak artık bütün yolların açıldığını belirtti. Erdoğan, “70 milyon vatandaşımızın evinde ışıklar sönmesin diye 5 yıldır elektriğe zam yapmadık. Bundan önce ay geçmesin ki, elektriğe zam gelmesin” dedi.

Erdoğan, vatandaşlara, “Bana müsaade eder misiniz, ceketimi çıkarabilir miyim?” diyerek, konuşmasına ceketsiz devam ettirdi. Vatandaşlar bu sırada Erdoğan'ı alkışlayıp, “Türkiye seninle gurur duyuyor” diye slogan atarak sevgi gösterisinde bulundular.

Türkiye'nin üzerinde yükseleceği 4 temel taştan eğitime ve sağlığa büyük önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, artık vatandaşların hastanelerde rehin tutulmadığını söyledi. Sosyal güvenlikte yeni bir adım daha attıklarını, sosyal güvenlikte reform yaptıklarını dile getiren Erdoğan, “CHP hemen Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Ah, ah... İsterdik ki, bu hayırlı işe CHP de ortak olsun” diye konuştu.

Yasanın bazı hükümlerinin ertelendiğini anımsatan Erdoğan, “Ama er veya geç her doğan, Türkiye'de sosyal güvence ile doğacak. Bu, Anayasa Mahkemesi'nden döndü ama inşallah 'yola devam' dedik ya, yola devam ederken bunlar düzenlenecek” dedi.

AKP'nin bölgesel milliyetçiliği reddettiğini, etnik milliyetçiliğe karşı olduğunu ve 70 milyonu istisnasız sevdiklerini anlatan Erdoğan, Yunus'un, Hacı Bektaş'ın ve Mevlana'nın diliyle konuştuklarını ifade etti.

AĞRI İCRAATLARI

Ağrı'ya yönelik icraatlarını anlatan Erdoğan, 32 ilde 39 üniversite kurduklarını Ağrı'nın da üniversitesine kavuştuğunu söyledi.

Ağrı'ya üniversite kurulmasıyla göçün önleneceğini ve kentin ekonomik imkanlarının artacağını dile getiren Erdoğan, kampüsün yapımı için bir iş adamından ricada bulunduğunu, bunun karşılığında söz aldığını, ancak ismini şimdi açıklamayacağını belirtti.

Erdoğan, vatandaşların sevgi gösterilerinde bulunmalarına karşılık, Ağrı'nın milletvekili sayısını hatırlatarak, “Ama bak unutmayın 5, ona göre” karşılığını verdi.

AKP iktidarının milletin iktidarı olduğunu söyleyen Erdoğan, Ağrı'nın artık dağı ile değil üniversitesiyle hatırlanacağını ifade etti. Erdoğan, Ağrı'ya iktidarları döneminde 1369 derslik yaptıklarını, 6 yeni lise inşa ettiklerini 1665 bilgisayar gönderdiklerini, 12 tane de öğrenci yurdu hizmete açtıklarını anlattı.

İlköğretim ve lisede okuyan yoksul çocuklara aylık eğitim yardımlarında bulunduklarını da anımsatan Erdoğan, üniversite öğrencilerinin ayda 45 YTL olan burslarını 150 YTL'ye çıkardıklarına işaret etti.

Erdoğan, geçmişte işçi olarak çalıştığını, hastane, ilaç kuyruklarını çok iyi bildiğini dile getirerek, sağlıkta attıkları adımların önemine dikkati çekti. Erdoğan, artık SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'luların tüm hastanelerden yararlanabildiklerini hatırlatarak, “Artık SSK'da senin, devlet hastanesi de senin” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Ağrı'ya 150 yataklı bir hastane yaptıklarını, Patnos ve Doğubeyazıt'ta yapılacak hastanelerin de yıl sonuna kadar bitirileceğini bildirdi.

Ağrı'da 220 kilometrelik duble yol yaptıklarını, havaalanı yolunu bulvara dönüştüreceklerini anlatan Erdoğan, İshak Paşa Sarayı'nın restorasyonu için 10 milyon YTL kaynak ayırdıklarını, Ağrı'nın ciddi turist çeken bir il haline getirileceğini söyledi.

Vatandaşların köy hizmetleriyle ilgili şikayetleri üzerine Erdoğan, köy hizmetlerini kaldırmanın ülkeye yaptıkları en hayırlı işlerden biri olduğunu ifade etti.

Ağrı'da yıl sonuna kadar yolu ve suyu olamayan köy kalmayacağın belirten Erdoğan, bu iş için 84 milyon YTL ayırdıklarını bildirdi. Vatandaşların, “Ama vermiyorlar” sözlerine karşılık Erdoğan, paranın kaymakamlıklara aktarıldığını, herhangi bir olumsuzluk halinde de durumun vali ya da milletvekillerine iletilmesini istedi. Erdoğan, “Gerekirse Başbakanınıza bildirirsiniz, ilgileniriz” dedi.

Erdoğan, KÖYDES Projesi kapsamında da Ağrı'nın köylerine 1110 kilometre yol yapıldığını, 250'den fazla mezra ve köye içme suyu şebekesi kurulduğunu, tarım ve hayvancılık alanında sağlanan destek primlerinin artırıldığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, Yazıcı Barajı'nın bitirilme aşamasına geldiğini, bu yıl su tutulmaya başlanacağını, ayrıca Ağrı'ya doğal gaz getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Cumhurbaşkanı seçimine de değinen Erdoğan, her şey yolunda giderken, demokrasi güçlenmişken demokrasi açığı ortaya çıkarılmaya çalışıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı seçiminde cumhurun iradesinin yok farz edildiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Kimin ne kadar demokrat olduğunu gördünüz. Kimin adalet istediğini, kimin imtiyaz istediğini gördünüz ve kararınızı da verdiniz. Şimdi 22 Temmuz'da siz konuşacaksınız, o gün siz kararı vereceksiniz. Sandık sizin, irade sizin, karar sizin. 'TBMM cumhurbaşkanını seçmesin' diyenlere işte sandık dediğinizde, 'Ama hayır cumhurbaşkanını halk da seçmesin' dediklerini, bu millet gördü.

CHP'nin adındaki cumhuriyet lafına aldanmayın, bunların cumhuriyetle filan alakası yok. Cumhuriyetle alakası olan cumhura saygı duyar. Adındaki halk ifadesine de aldanmayın. Halka saygısı olan halka gitmekten korkmaz, kaçmaz. Çünkü onlar meşruiyetin kaynağının halk olduğunu kabul edemiyorlar. Sıkıntı burada. Hani egemenlik kayıtsız şartsız milletindi? Atatürk öyle demiyor mu? Atatürk ne diyor: 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'. Niye milletten kaçıyorsun, hadi gel millete gidelim. Neden kaçıyorsun?”

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin Anayasa'yı ve cumhurbaşkanı seçme tarzını değiştirmediklerini ifade ederek, “Sayın Özal nasıl seçildiyse, Sayın Demirel nasıl seçildiyse, Sayın Sezer nasıl seçildiyse, aynı şekilde bizler bir seçim yapalım istedik. Merhum Özal'a bakıyoruz, 263 tane oy almış, Demirel 244 oy almış, Sezer 330 oy almış” diye konuştu.

Bu sırada vatandaşların protesto ifadeleri üzerine Erdoğan, “Değerli kardeşlerim, lütfen siz her şeyi en güzeli ile bilirsiniz ama 'yuh' demek AKP'ye gönül verenlere yakışmaz. Sandık, sandık, sandık” diye karşılık verdi.

Vatandaşlar, “5” diye slogan atarken Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Peki Abdullah Gül kardeşim kaç oy almış 357 oy almış. Peki kardeşlerim, az çok aritmetik okuduysak, matematik biliyorsak, herhalde 357, 330'dan büyüktür. Yani 330 oyu alan bu ülkede cumhurbaşkanı oluyor da, Anayasa değişmediği halde, aynı Anayasa ile seçime gittiğimiz halde 357 oy alan niçin cumhurbaşkanı olamıyor? İşte bunun adı demokrasi değil. Bu başka bir şey. Onun için milletimiz bu CHP'ye sandıkta en büyük dersi verecektir ve buna inanıyorum. Çünkü ben inanıyorum ki bunlar, Ağrı meydanına, Şanlıurfa'ya, Van'a, Kars'a gelemeyecekler. Çünkü bu meydanlarda demokrasi var, cumhur var, halk var. Halktan kaçanlar, cumhurdan kaçanlar bu meydanlara gelemez. Onlar kapıların arkasında iş görmeye çalışırlar. Şimdi seçimden sonrasının kendilerine göre tedbirini alıyorlar. Ne diyorlar? Efendim '367 olmadan cumhurbaşkanlığıyla ilgili seçim başlamaz'. Ama halkım inşallah 367'nin üstündeki oyu da AKP'ye vermek suretiyle bunlara gereken dersi verecek.”

Yunus Emre'nin kültüründen geldiklerini ifade ederek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a, Yunus'un dörtlüğüyle cevap vermek isteğini belirten Erdoğan, “Ben gelmedim dava için/Benim işim sevgi için/Dostun eli gönüllerdir/ Gönüller yapmaya geldim” dizelerini dile getirdi.

Erdoğan, “Bu aziz millet, demokrasinin tecelli yeri olan millet meclisimizi, inşallah bu seçimlerde kimlere, nasıl, hangi oyla teslim edeceğini çok iyi biliyor. Hiç kimse demokrasiyi halktan, cumhuriyeti de cumhurdan esirgeyemez” dedi.

Erdoğan, konuşmasının son bölümünde, Türkiye'nin milli gelirindeki artıştan ve ekonomik göstergelerden de söz etti. Milli gelirin 400 milyar dolara yükseldiğini, enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü, Türk lirasının dolar karşısında 6 sıfırının atılmasıyla onurunun yükseltildiğini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin CHP, MHP, ANAP, DSP, DYP döneminde alınan 23,5 milyar dolarlık borcun 8,7 milyar dolara düşürüldüğünü kaydetti.

Merkez Bankası rezervinin 26 milyar dolardan 66 milyar dolara yükseltildiğini anlatan Erdoğan, ülke genelinde 77 adalet sarayının inşaatını bitirdiklerini, 6 bin 700 kilometre duble yol yaptıklarını, 280 bin toplu konuttan 140 binini tamamladıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, mitingin ardından valiliği ziyaret etti.

Erdoğan daha sonra Ağrı Et Kombinası'nın açılış törenine katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, 2005 yılından bu yana özelleştirme kapsamında olan ancak iyi bir alıcı çıkmadığı için satılmayan kombinanın yeniden düzenlendiğini ve bölgeye önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Başbakan Erdoğan, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker ile birlikte yeniden düzenlenen kombinanın açılış kurdelesini kesti ve tesisi gezdi.

NOTLAR

Mitingde, AKP'nin Ağrı milletvekili adayları tanıtıldı.

DYP eski milletvekillerinden Musa Konyar ve bazı belediye başkanları da AKP'ye katıldı. Erdoğan, partiye katılanlara parti rozeti takarak, birlikte vatandaşları selamladılar.

Vatandaşlar zaman zaman Erdoğan'ın konuşmasını, Ağrı'nın milletvekili sayısına gönderme yaparak “5” sloganları ile kestiler.

Erdoğan, miting alanına gelirken ve ayrılırken çocuklara oyuncaklar dağıttı. Erdoğan miting başlarken de vatandaşlara platformdan karanfil attı.

Öte yandan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı mitingde, çok sayıda güvenlik görevlisi önlem aldı. Bazı keskin nişancıların yüksek binalardan meydanı dürbünle izledikleri görüldü.

Ayrıca, miting alanına açılan tüm noktalarda üst araması yapıldı.

Havanın sıcak olması nedeniyle bazı partililer, meydana yakın restoran ve kafelerden Erdoğan'ın konuşmasını izlediler.


HÜRRİYET


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.