Erdoğan, DTP ile koalisyona ne dedi

Erdoğan, DTP ile koalisyona ne dedi

CNNTürk'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan'a, seçimlerden sonra olası koalisyon seçeneklerinde DTP'nin olup olmadığı soruldu. İşte Erdoğan'ın cevabı..

Seçimlerden sonra, tek başına iktidar olmaya yetecek kadar milletvekili çıkaramamaları halinde CHP ile koalisyon ihtimalinin olup olmadğının sorulması üzerine Erdoğan, "Bunları konuşmak çok erken, o tabloyu görmemiz şart. O tabloyu gördüğümüz zaman o değerlendirmeyi yaparız" derken, DTP'nin bağımsız adaylarla Meclis'e girip daha sonra grup kurması halinde bu partiyle koalisyon kurulup kurulmayacağının sorulmasını üzerine de şu açıklamayı yaptı:

"Parlamento tarihine baktığınız zaman, birbiriyle 'hiç bir araya gelemeyecek dediğiniz partiler bir araya gelmiştir. 74 Bülent Ecevit bu dönemde MSP-MHP, Milliyetçi Cephe hükümetlerini oluşturdular. Normalde sorulduğu zaman bunların hiçbir araya gelmesi döneminde mümkün değildir. Ama bunlar oldu ve bunları hep yaşadık. Şartlar yarın ne gösterir, bunun için şimdiden erken konuşup da kilitlemek yanlış olur diye düşünüyorum. 'Demokrasinin içerisinde için çareler tükenmez' deniliyorsa bir çok çareler de çıkabilir bu arada. Onun için sabırlı olmakta fayda var."

HUDSON SENARYOSU

ABD'de Hudson Enstitüsü'ndeki çirkin senaryo Başbakan'a soruldu. Enstitüde ABD'li ve Türk askerler ile ABD'li Neo-Con'ların yer aldığı senaryoya göre İstiklâl Caddesi'nde bir patlama olacağı, 50 kişinin öleceği, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya bir suikast düzenleneceği ve bunun sonucunda da Türkiye'nin Irak’a müdahale edeceği şeklindeki senaryo üzerine Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu senaryonun kime hizmet ettiğini anlayamıyorum. Bunun bir kontra senaryo olduğunu düşünmek istemiyorum. Ülkemizde bu tür yapılması ve düşünülmesi. Şu an bir senaryo çerçevesi içinde olanların gerçekleşmemesi için tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz. Böyle bir şeyi düşünmek bile istemiyorum. Hükümet ve güvenlik güçlerimizin amacı böyle şeylerin olmamasına yöneliktir. Son zamanlarda bu neo-conların senaryolarına bazı medya organlarında ve enstitülerinde görüyoruz. Bu senaryo yazma maharetlerini Türkiye lehine senaryo yazmak için kullanırlarsa seviniriz."

"ABDULLAH BEY'İN KENDİ TAKDİRİDİR"

Başbakan Erdoğan, Abdullah Gül'ün yeniden Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine de şunları söyledi: "O taktir Abdullah Bey’in kendi taktiridir. Aday göstermek, böyle bir dönem geldiğinde, grup olarak çıkılır, gruplar da ayrıca adayını gösterebilir. Yeniden değerlendireceğiz.

Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan’ın eşlerinin başlarının kapalı olduğu bir durumun Türkiye’nin kozmopolit yapısı bakımından uygun olup olmayacağının sorulması üzerine Erdoğan, “Üçünün eşinin başı açık oluyor da niye kapalı olmasın” dedi. Bugün böyle bir manzaranın bugün olabileceğini fakat yarın değişebileceğini söyleyen Erdoğan, “Başörtülü olan birisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olamaz, onu söylesinler. Orada bir cum da aranan nitelikler bellidir. Bu ülkede eşi başörtülü olan bir insan bu ülkenin vatandaşı değil mi” diye konuştu.

TÜRKİYE KOALİSYON KÜLTÜRÜNE SAHİP DEĞİL

Erdoğan, yaptıkları kamuoyu yoklamalarına göre partisinin oy oranının yüzde 40’ın üstünde olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Türkiye’nin gerek siyasi gerek demokratik gerekse ekonomik istikrarı için iki partili bir meclis istediğini söyledi. Türkiye bir koalisyon kültürüne henüz sahip olmadığını kaydeden Erdoğan, "Koalisyon hükümetlerinin olduğu dönemde Türkiye geri gitmiştir. Ama tek partili iktidarların olduğu dönemlerde ise Türkiye hep kazançlı çıkmıştır. Ve bizim dönemimizde de rakamlar çok açık net ortaya koymaktadır. Demokratik istikrar bu dönemde bir sıçrama yapmıştır, siyasi noktada keza öyle. Ekonomik istikrar aynı şekilde. Demokrasiyle ekonomiyi istikrar noktasında at başı götüremezsek Türkiye kaybeder. Şu anda CHP bu birleşmesine rağmen mevcut oyunu bizdeki görüntülerde yakalayamıyor."

"MİLYONLAR DEMEYİN"

Cumhuriyet mitinglerine milyonlarca insanın katıldığını ve bu insanların bazı kaygılarının Başbakan'a sorulması üzerine Başbakan, benzer kaygıların daha önce de dile getirildiğini söyledi. Erdoğan, mitinglerle ilgili, "Mitinglerin organizatörleri bir siyasi partinin adayları oldu mu? Bu kadar… Demokratik haklarını kullandılar. Şu milyonlar ifadesine katılmıyorum. Böyle milyonlar falan yok. Biz AK Parti olarak zaten o kalabalıkları topluyoruz" dedi.

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI DEĞERLENDİRMESİ

AKP'den aday gösterilmeyen milletvekilleri ile yaptıkları toplantının basında farklı yansıtıldığını belirten Erdoğan, aday gösterilmeyen yaklaşık 100 milletvekilinin toplantıya katıldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, 4 bine yakın kişinin AKP'ye milletvekili adaylığı için başvurduğunu belirterek adayların belirlenmesi sürecinde titiz davrandıklarını belirtti. Tüm aday adaylarının temayül yoklamalarından geçirildiğini ve anket yapıldığını kaydeden Erdoğan listelerin daha sonra belirlendiğini ifade etti. Adayların daha çok sosyal bilimler alanından ve İngilizce bilinler arasından seçildiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, Abdüllatif Şener'in aday olmamasını da "2-3 kez kendisiyle konuştum. Abdullah Bey ile üçlü konuştuk. Kendisi siyasete dönmeme gibi bir yaklaşımı gösterdi. Üniversiteye geri dönme isteği oldu. Partinin MYK'daki üyeliği devam ediyor" sözleriyle açıkladı.

ANKA




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.