El Maktum’a çocuk köle davası

El Maktum’a çocuk köle davası

İstanbul'da İETT Garajı arazisine en yüksek teklifi veren Dubai Şeyhi El Maktum hakkında ABD'de çocukları köle yapmaktan dava açıldı.

BEBEK sayılabilicek yaşta 30 bin çocuğun son 30 yılda Dubai Şeyhi El Maktum tarafından ailelerinden alınarak, köle yapıldığını iddia eden anne ve babalardan oluşan bir grup, ABD'de dava açtı.

Dubaili avukatların engel olmaya çalıştığı dava için, Dubai Şeyhi Mohammad bin Rashed al-Maktum da ABD Başkanı George W. Bush'tan yardım talep etti. Son 30 yılda Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) deve jokeyi olarak kullanılmak üzere Bangladeş, Moritanya, Pakistan ve Sudan'dan yaşları 2'ye kadar inen 30 bin çocuğun ailelerinden alındığı ileri sürülüyor.

DUBAİ'NİN İMAJINI BOZACAK:

D
ubaililer, BAE'nin imajını bozmaması için davayı önceden engellemeye çalışıyor. Şeyh Mohammad Maktum'un ve kardeşi Hamdan bin Rashed al-Maktum'un sanık olduğu davanın avukatı Habib al-Mulla, davanın reddedileceğine /_newsimages/3721543.jpginançlarının güçlü olduğunu söyledi. Dubai Emiri olan Mohammad bin Rashed al-Maktum, aynı zamanda BAE'nin başbakanı sayılıyor.

 Kardeşi Hamdan al-Maktum ise, BAE'nin Maliye ve Sanayi bakanı olarak görev yapıyor. Avukat Mulla, geçen Eylül ayında bölge mahkemesinde açılan davanın belirlenmemiş bir bedel aradığını ve genel anlayışa karşı geldiğini söyledi. Mulla, "ABD'li mahkemelerin, çoktan diplomatik anlamda çözülmüş ve Amerikalı bir sanığın veya faaliyetin olmadığı konuyla ilgili olarak rol almak isteyeceğine inanmıyoruz" dedi.

DAVA KAPATILSIN:

Dava, Dubai'nin iş ve eğlence açısından cennet olduğu şeklindeki imajını tehdit ediyor. Daha önceden de uluslararası gruplar, Dubai'deki az para ödenen Güney Asyalı işçiler konusunda teşebbüslerde bulunmuştu. Skeikh Mohammed, şubatta Bush'a yazarak ABD hükümetinin davanın azledilmesi konusunda desteğini istedi. BAE, bin 77 çocuğun UNICEF programı altında ülkelerine geri gönderilmesinden sonra 2005'de ülkede çocuk deve jokeylerini yasakladı. BAE, aynı zamanda Bangladeş, Moritanya, Pakistan ve Sudan'da tazminat talebi için toplantılar düzenlenmesine izin verdi. İki program için 11 milyon dolar ayrıldı. Tazminat konularını takip eden bir komitenin başkanı olan Albay Nasser al-Awadhi, tazminatla ilgili toplantı düzenleyerek talepleri alacağını belirtti. Unicef, BAE'nin fonladığı yardım projesinin 4 ülkede yürütülmesini sağlayacak. Awadhi, bu davanın kapatılması konusunda ciddi olduklarını kaydetti.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.