El Kaide, devlet kurmayı planlıyor

El Kaide, devlet kurmayı planlıyor

The Sunday Times gazetesi, El Kaide terör örgütünün Irak'ın Sünni bölgesinde bir şeriat devleti kurmak istediğini iddia etti.

İddiasını Amerikan istihbaratının analizlerine dayandıran gazete, örgütün söz konusu bölgeyi ele geçirme ve Amerikan askerinin çekilmesinden sonra burada “militan bir devlet” kurma yolunda plan yaptığını, bu planın Amerikan istihbaratında büyük endişeye yol açtığını yazdı. 

Irak'ta güçler savaşı sürerken ortaya çıkan El Kaide'nin bu planının bazı ılımlı gruplar tarafından da desteklendiği iddiasına da yer veren The Sunday Times, bütün bu grupların Irak'ın orta kesimi ile batıdaki bölgeleri ele geçirmek için mücadelelerini sürdürmek ve Amerikan güçleri çekildikten sonra bu bölgeleri Kürt ve Şii bölgelerinden ayırmak istediklerini kaydetti.

Kurulması istenen devletin Bağdat, Anbar, Diyala, Salahaddin, Nineve ve Babil'in bir bölümünü de kapsayacağını belirten gazete, bir Amerikalı yetkilinin, bu hazırlıkları, “El Kaide Orta Doğu'daki ilk kalesini oluşturma çabasında” diye değerlendirdiğini yazdı.

A.A.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.