Eğlence sektörü sıkıntılı

Eğlence sektörü sıkıntılı

Büyükşehir Belediyesi kararına göre gece kulüpleri bu yıl da haftaiçi 24:00, haftasonu ise 01:00'e kadar hizmet verebilecek olması kulüpçülerin tepkisini aldı

İstanbul gece hayatının önde gelen mekanları, geçen ağustos ayında gürültü kirliliği yarattıkları gerekçesiyle birer hafta kapatılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden çıkan karara göre, gecce kulüpleri bu yıl da haftaiçi 24:00, haftasonu ise 01:00'e kadar hizmet verebilecek. İşte bu son karar belediye ile işletmecileri karşı karşıya getirdi.

 

Geçtiğimiz yıl İstanbul Valiliği Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nce 11 ünlü gecce kulübüne, Çevre Kanunu'nun 14 ve 15'inci maddelerine göre tebliğ yollandıktan bir gün sonra 7'şer günlük kapatma cezası verilmişti. Büyükşehir Belediyesi'nin görevi devralıp encümen kararıyla saat kısıtlaması yapması ise mekan sahiplerini kızdırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karara göre, kulüpler 2007 yazında ruhsatlarında yer alan '19;:30 açılış-05:30 kapanış' ibaresine uyamayacak ve en geç saat 01:00'de kapılarını kapatacak.

 

Bu konuyla ilgili birçok toplantı yaptıklarını ve olumlu tepkilere rağmen sonuca varılamadığını belirten TURYİD (Turizm Yatırımcılar ve İşletmeciler Derneği) Başkanı Barış Tansever, süregiden belirsizlikle ilgili şunları söyledi: 'Hem dernek hem de sektörün önemli müesseseleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından davet edildi. Gürültü kirliliğini önlemek için çalışmalar yaptık. Zaten temsil ettiğimiz müesseseler, insanları rahatsız etmeme konusunda hemfikir. Bu bilinçle yeterli yatırımların yapılacağını bildirdik. Müesseseler ses sistemine yatırım yaptı, gerekenler ses bariyeri uygulattı. Büyükşehir Belediyesi'nin yetkilileri de projelerimize çok olumlu yaklaştı. Ancak sezonun açılmasına günler kalmasına rağmen hálá yanıt gelmedi. Bir bilinmezlik hakim... Mevcut encümen kararını uygulayıp uygulamayacaklarını bilmemekteyiz. Bu müesseselerin turizm işletme belgeleri var. Turizm Bakanlığı'nın Turizm Teşvik Kanunu'yla verdiği açılma-kapanma saatlerinde değişiklik yapılıyor. Belediye'nin encümen kararı kanunun üstünde olamaz.'

 

İŞTE KULÜP KAPATAN MADDELER

14. madde: Kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde, yönetmelikle belirlenen standartlar üzerinde gürültü çıkarılması yasaktır. Fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları, konutlar ve ulaşım araçlarında gürültünün asgariye indirilmesi için gerekli önlemler alınır.

 

15. madde: Bu kanunda yazılı yasaklara aykırı hareket eden veya kanunla belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen kurum, kuruluş ve işletmelere mahallin en büyük mülki amiri, bu yasaklara aykırı faaliyeti düzeltmek ve kanunda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek üzere esasları yönetmelikle belirlenen yeteri kadar bir süre verir. Bu süre sonunda bunları yapmayan kurum, kuruluş veya işletmelerin faaliyeti, yasağın veya yerine getirilmeyen yükümlülüğün çeşit ve niteliğine göre kısmen veya tamamen, süreli veya süresiz olarak durdurulur.

 

MEKAN SAHİPLERİ NE DİYOR

 

Mehmet Koçarslan (Reina): Turizmi baltalıyorlar

Biz kendilerine proje götürdük. Sesin karşıya ulaşması, yapılan projelerle engellenecekti. Olumlu tepkilere rağmen sonuca varamadılar. Çevre Bakanlığı 'Ben sesi kısarım, olmazsa para cezası veririm. Bu da olmazsa kapatırım' diyor. Kanun 'Sesi kısarız. Olmazsa gereğini yaparız' şeklinde yaklaşırken, bu sonuca nasıl gelindi bilemiyorum. Karar, turizmi baltalar. Belediye, İstanbul turizmini göz önüne almıyor. 23:30'da yemeğe gelen bir turisti nasıl 24:00'te kaldıracaksınız? 'Hadi kalk evine git' mi diyeceğiz? Geçen sene alınan tedbirlerle sorunun çözüldüğünü söylemişlerdi. Şimdi 'Biz ses sitemiyle ilgili kontrolleri yapamıyoruz, bu yüzden kapatalım' diyorlar. 'Hastayı tedavi edemiyorum, öldürelim' gibi bir durum bu!

 

Emre Ergani (Blackk): Beklemekten başka çare yok

Teknolojinin getirdiği nimetler ve işletmecilerin bu konudaki hassasiyeti göz önüne alınırsa, sorun çok daha rahat çözülür. İşletmeciler de çevreye rahatsızlık vermek istemiyorlar. Ama olumlu ya da olumsuz net bir sonuca varılamadı hálá... Şu anda beklemekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. İstanbul'u pazarlamada en büyük değerlerden biri Boğaz'dır... Boğaz'ın da satılabilir en güzel yanı eğlencesidir. Dolayısıyla bu karar kesinleşirse turizm adına üzücü olur.

 

Varol Kaynar (Sortie'nin işletmecisi): Özel sistem getirtiyorum; şimdi ne olacak?

Geçen yıl yapılan bir tebliğ vardı. Biz de gürültüyü asgariye indirmek amacıyla İtalya'dan özel bir sistem getirtmeye karar verdik. Şu anda tıra yüklendi ve geliyor. Benim bildiğim kadarıyla gece 01:00'den sonra müzik kapatılacak, müşteriler içerde kalacak. Öyle bir şey olursa bizim çalışma olanağımız kalmaz. Çünkü yazın insanlar 22:00'den sonra yemeğe geliyorlar. İki saat için de kimse gelmez.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.