Edison'un ampulünü dama attılar

Edison'un ampulünü dama attılar

Aydınlatmada LED dönemi başlıyor. Bilkent'li araştırmacıların bilim çevrelerinde yankı uyandıran buluşuyla Edison'un icadı ampul ve floresanlar artık yerini yeni bir ışık kaynağına bırakacak.

Türk araştırmacılar, bilim adamı Thomas Alva Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü bir ışık kaynağı üretti. Bilkent Üniversitesi'li araştırmacılar, geliştirdikleri “ayarlanabilir beyaz ışık” teknolojisiyle Edison'un ürettiği ampulleri yüzyıl sonra değişime uğrattı.

Edison'un ampulleri ısıyı ışığa dönüştürürken, nanotekonolojiyle üretilen nanokristalli LED'ler ise elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor. LED (Işık Yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek ve otomobillerin aydınlatma sistemlerinde köklü değişiklere gidilecek. Yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlayacağı öne sürülen LED'lerin, küresel ısınma sorununa da alternatif çözüm getireceği belirtiliyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın çalışması, dünyanın en prestijli dergilerinden “Nanotechnology”nin 14 Şubat 2007 baskısında kapak konusu oldu.

Demir, başkanlığını yaptığı grubun, nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleriyle başardıklarını kaydetti. LED'lerin geleceğin aydınlatma sistemlerinde geniş kullanım alanı bulacağını savunan Demir, “Evlerimizdeki ampuller ve florasan lambalarının yerine geçecek. Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek” diye konuştu.

1 LED'i 4 kez değiştireceksiniz

Yeni teknoloji ürünü ışık kaynaklarının çok uzun yıllar dayanabildiğini ve elektrik enerjisini 1'e 10 oranında az kullandığını belirten Demir, “Ampullerin dayanaksızlığını, evimizde ne sıklıkta ampul değiştirdiğimizi düşünerek kolayca anlayabiliriz.

1 LED'i günde 12 saatten 23 yıl süreyle kullanabilmemiz mümkün, bu da ortalama yaşamda sadece 4 defa ışık kaynağını yenilemek anlamına geliyor” dedi. Beyaz ışık için ampul ve florasan gibi ışık kaynaklarının günümüzde yaygın olarak kullanıldığını hatırlatan Demir, bu tür ışık kaynaklarının şu anki kullanım sorununun verimliliklerinin düşük olmasından ve raf ömründen kaynaklandığını vurguladı.

Enerji üretimi en aza inecek

Bilim çevrelerinin, bir binanın stratejik noktalarına LED'ler konularak aydınlatma yapıldığı zaman, günümüzde kullanılan sistemlere göre elektrik tüketiminde yüzde 90'lık enerji tasarrufu sağlanacağını öngördüklerini ifade eden Demir, şunları dile getirdi:

“LED'lerin tüm dünya elektrik harcamasını yüzde 50 miktarında azaltması öngörülüyor. Dünyada üretilen tüm elektriğin yüzde 20'si aydınlatmada kullanılıyor. Küresel ısınmanın nedenleri arasında yer alan enerji üretimi, böylece aza indirilmiş olacak. Böylece bu tür ışık kaynaklarının enerji tasarrufu ile küresel ısınma sorununa alternatif çözüm olacağı düşünülüyor. Buluş, bilim dünyasıyla endüstride büyük ilgi çekti.”



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.