Dünya'nın en pahalı tuvaletleri

Dünya'nın en pahalı tuvaletleri

Efes girişindeki işyerlerinde çalışan yaklaşık 350 kişiyle ören yerine turist getiren otobüs ve taksi şoförlerinin, tuvaletleri kullanmaları yasaklandı.

İZMİR'in Selçuk İlçesi'nde, her gün en az 10 bin turistin ağırlandığı Efes Antik Kenti'nde ‘tuvalet krizi’ yaşanıyor. Efes girişindeki işyerlerinde çalışan yaklaşık 350 kişiyle ören yerine turist getiren otobüs ve taksi şoförlerinin, antik kent girişindeki tuvaletleri kullanmaları yasaklandı.

Bölgede başka tuvalet bulunmadığı için çevre esnafıyla şoförlerin, kişi başına her defasında 10 YTL ödeyerek antik kente gireceği, ayrıca tuvalet giriş ücreti ödeyeceği belirtildi.

Efes Antik Kenti girişinde turistik eşya satan 55 işyerinin sahip ve çalışanları ile ören yerine çevre illerden ve Kuşadası Limanı'na demirleyen gemilerden turist getiren otobüs ve taksi şoförlerini mağdur eden karar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alındı.

Bakanlık Teftiş Kurul Başkanlığı'nın gönderdiği uyarı yazısı üzerine, Selçuk Müze Müdürlüğü, kaymakamlık kanalıyla esnafa yazı gönderdi. Uyarı yazısında esnafın girişteki turnikelerden ücretsiz bilet alarak veya yan kapıdan girerek tuvaletleri kullandığına dikkat çekildi, “Bakanlığımız Teftiş Kurul Başkanlığı'nın ilgi yazısında, esnafın tuvaletleri kullanmak amacıyla ören yerine ücretsiz girişlerinin devam ettiği belirtilmekte ve önlem alınması istenmektedir. Bakanlığımız talimatı gereği bundan sonra esnafın ücretsiz bilet alarak veya tel örgüden atlayarak içeri girmelerine izin verilmeyecektir” denildi. Esnafın girmemesi için turnikelerin yanındaki giriş kapıları asma kilitlerle kapandı.

ÇALILARIN ARASINDA

Bazı şoförler, tuvalet ihtiyaçlarını çalılar arasında gidermeye başlarken, karara tepki gösteren esnaf, ören yeri olduğu için başka tuvalet yapılmasına izin verilmediğini, ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi. Selçuk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve ve çarşı esnafı Yusuf Dereli, kararı üzüntüyle karşıladıklarını belirterek “Üzücü bir karar. Buradaki çarşıda çalışanlar ve işyeri sahipleri 350 kişiden oluşuyor. Otobüsler ve taksicilerle birlikte bu sayı 500 e ulaşıyor. Bunların tuvalet gereksinmeleri için bu turnikeleri kullanmaları, turnikelerden geçmek için de Efes'e giriş ücreti ödemeleri gerekiyor. Bu parayı ödemeyenler ne yapacak, tuvalet ihtiyaçlarını nerede giderecek. Bu kararın mantığını anlamak mümkün değil” dedi. Esnaftan Mustafa Dereli de “Burası şimdi Türkiye'nin en pahalı tuvaleti oldu.

Turnikelerin hemen arkasındaki tuvalete gitmek için önce 10 YTL'lik Efes giriş ücretini ödeyeceğiz. Sonra tuvalet giriş ücreti olan 50 YKR'yi ödeyeceğiz. Günde 3 defa ihtiyaç duysak 31 YTL 50 Ykr ödemek zorunda kalacağız. Burada büyük bir tuvalet var ama bizlere yasak” diye konuştu.

Antalya, Bodrum, Bergama, İzmir ve Kuşadası'na gelen turistleri önce Meryemana evine, sonra Efes'e getirip gezmelerini bekleyen otobüs ve taksi şoförleri de uygulamayı eleştirdi. Şoförler “Bergama'dan, Bodrum'dan geliyoruz. Burada turistlerin Efes'i gezmesini bekliyoruz ve sonrasında tekrar yola çıkıyoruz. Doğal olarak ihtiyaçlarımız oluyor. Bazen hava sıcak olunca bazı yaşlılar araçta beklemeyi tercih ediyor. Bizim gibi onlar da 10 YTL'lik giriş bileti alacak” diye konuştu.

Kararın bir sorun yarattığını kabul ettiklerini söyleyen müze yetkilileri ise “Burada bir sorun var. Ancak ören yeri olduğu için yeni tuvalet kazılması mümkün değil. Esnaf burada para kazanıyorsa elini taşın altına koyacak. Seyyar mobil tuvaletler var. Birleşip bir tane alabilirler” dedi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.