Dünya Basınından

Dünya Basınından

Türkiye Kuzey Irak'ı vuracak mı? Dünya bu soruya yanıt arıyor!!!

El Cezire

Türkiye Kuzey Irak'ı vuracak mı?

"ABD'nin şiddetle karşı çıkmasına karşın Türkiye Kuzey Irak' da PKK'ya karşı askeri bir operasyon yapma tehdidini tekrar ediyor. PKK  1984 yılından bu yana Güney Doğu Türkiye'de bağımsız bir Kürdistan devleti kurulması için silahlı mücadele veriyor.   PKK bu davasında Irak, Suriye, İran  Kürtlerinden de  güçlü bir destek de alıyor. 

Bazı siyasi yorumcular AKP hükümetinin Kuzey Irak'da askeri bir operasyon yaparak genel seçimler  öncesinde milliyetci oyları  çekmeyi amaçladığını söylüyorlar.  Milli duyguları ön plana çıkaran ve laiklik tartışmalarını ikinci plana iten çok riskli bir seçim taktiği."

THE NEW YORK TIMES

Birleşmiş Milletler  Mahkeme Kurulmasını  onayladı

Hariri Suikastinde son gelişme
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'ye yönelik suikastın zanlılarının yargılanması için  uluslararası mahkeme kurulmasını onayladı.   

Refik Hariri, Beyrut'ta 14 Şubat 2005'te bir suikastte öldürüldü.  Bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilen saldırıda Hariri'yle birlikte 22 kişi daha hayatını kaybetti.

Lübnan Hükümeti'nin mahkemenin kurulma kararını 10 Haziran'a kadar onaylaması bekleniyor.  
Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, mahkemenin kurulmasını destekliyor.

Büyük oranda Suriye yanlısı olan muhalefet ise buna karşı çıkıyor.

Suriye, kararın  Lübnan'ın egemenliğine müdahale anlamına geldiğini ve ülkeyi daha istikrarsızlığa sürükleyeceğini düşünüyor. 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, herhangi bir Suriyeli zanlının ülkesinde yargılanacağını ve mahkemeye teslim edilmeyeceğini söylemişti.

Birleşmiş Milletler tarafından  hazırlanan bir rapor, Hariri suikastında Suriye'nin rolü olduğuna işaret etmişti. 

Suriye iddiaları şiddetle reddediyor. 
  
GUARDIAN

Şii Lider Sadr  Sahneye çıkıyor
Simon Tisdall Irak siyaseti yorumunda dört ay sonra yeniden Güney Irak'da  yeniden ortaya çıkan ünlü Şii lider Mukteda Sadr'ın Bush yönetiminin başını ağrıtacağı yorumunu yapıyor. 

"Dört aylık bir aradan sonra yeniden sahneye çıkan Şii Mehdi Milislerinin lideri, Irak'ı terk etmediğini söylüyor.   Dini ayrılıkların bir yana bırakılarak ABD'ye karşı güç birliği yapılması gerektiğini söylüyor.  
Bush yönetimi, Al Kaida bağlantısı üzerinde de duruyor ve çok kanlı geçecek bir Ağustos ayı tahmininde bulunuyor.  

Sadr'ın İran'la ilişkisini sınırlandırdığı ve'İran'ın adamı' görüntüsünden uzaklaşarak Iraklı bir lider görünümünde şimdiden Irak devlet başkanlığına aday olduğu izlenimini veriyor.   ABD'nin desteklediği Maliki hükümetinin ABD çekildiğinde ne kadar başarılı olacağı da şüpheli. Bu koşullar altında Sadr'ı yok saymak pek mümkün değil."






HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.