DP'yi kaçırdılar YDP'de buluştular

DP'yi kaçırdılar YDP'de buluştular

''Demokrat Parti'' çatısı altında birleşme kararı alan DYP ve ANAVATAN Partisi, gecikince yılın golünü yedi. ANAVATAN ve DYP çaresiz, ''Yeni Demokrat Parti'' adını almak için başvurdu.

''Demokrat Parti'' çatısı altında birleşme kararı alan DYP ve ANAVATAN Partisi, İçişleri Bakanlığı'na başvuruda gecikince başka bir başvuru yapılmıştı.

DYP ve ANAVATAN'ın Demokrat Parti'nin kuruluşu için geçtiğimiz cuma günü İçişleri Bakanlığı'na başvurmaları bekleniyordu. Ancak gerekli belgeler tamamlanamadı ve başvuru yapılamadı.

Aynı gün Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait şirketlerden birinde çalışan Cemal Şen bir grup arkadaşıyla Demokrat Parti'nin kuruluşu için İçişleri Bakanlığı'na başvurdu.

Kendisini "Demokrat Parti Genel Başkanı" olarak nitelendiren Şen, basın açıklamaları yaparak partisine sahip çıkıyor.

ANAVATAN Partisi, başvuruya itiraz etti. Parti, isim hakkının kendisinde olduğunu, mevzuat boşluğunun kötüye kullanıldığını ifade ediyor.

Ancak sürecin uzaması ihtimaline karşı B Planı da devreye sokuldu. CNN TÜRK'ün aldığı bilgiye göre, ANAVATAN Partisi ile DYP, "Yeni Demokrat Parti" ismini almak için İçişleri Bakanlığı'na ortak başvuruda bulundu.

ANAVATAN'dan isim hakkı başvurusu

ANAVATAN Partisi, "Demokrat Parti"nin isim hakkının kendilerinde olduğunu belirterek, Demokrat Parti adı altında parti kurulması girişiminin geri çevrilmesi istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı'na başvurdu.

ANAVATAN Partisi Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Keçeciler ve Salih Uzun imzasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve İçişleri Bakanlığı'na konuya ilişkin dilekçe gönderildi.

Demokrat Parti'nin 8 Mayıs 2005 tarihinde yapmış olduğu Olağanüstü Büyük Kongresi'nde ANAVATAN Partisi ile birleşmek amacıyla kapanma kararı verdiği, aynı kongrede Demokrat Parti'nin isim, amblem gibi hakları da dahil olmak üzere tüm hak, alacak, borç ve mallarının ANAVATAN Partisi'ne devredilmesinin açık bir dille karar altına alındığı belirtilen dilekçede, "Bu hususlar ANAVATAN Partisi'nce 28 Mart 2006 tarihli yazılarla İçişleri Bakanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na bildirilmiştir" denildi.

Dilekçede ayrıca, "Aynı isimle yeni bir parti kurulması, resmi makamlar karşısında muhataplık ilişkisi bakımından karışıklığa da neden olabilecektir" ifadesi yer aldı.

"5 Mayıs'ta kamuoyu ile paylaştık"

ANAVATAN Partisi ayrıca, Doğru Yol Partisi ile ANAVATAN Partisi'nin, Demokrat Parti adı altında birleşme iradelerinin her iki partinin Genel Başkanları tarafından 5 Mayıs 2007 tarihinde kamuoyu ile paylaşıldığını belirtti.

Dilekçede, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda tutulan sicil kayıtlarında 'Demokrat Parti' ismi bulunmuyor olması gerekçesine sığınılarak, yasalarımızın 30 vatandaşımıza verdiği parti kurma hakkı çerçevesinde aynı isimle parti kurma girişimine tevessül etmek, 'bir hakkın kötüye kullanımı' olarak değerlendirilmelidir" denildi.

Dilekçede, basın yayın organlarından öğrenilen 30 kişi tarafından "Demokrat Parti" adı altında bir parti kurulması girişiminin geri çevrilmesi de istendi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı her iki başvuruyu inceleyecek ve Demokrat Parti adını kimin kullanacağına karar verecek.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.