
Diyarbakır'da Sokak Çocuklarının Sorunları
6. Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocuk Sempozyumu, Diyarbakır'da Başladı. Sempozyumda Bilim Adamları, Sokak Çocukları Sorununun Çözümüne İlişkin İlginç Önerilerde Bulundu.
6. Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocuk Sempozyumu, Diyarbakır'da başladı. Sempozyumda bilim adamları, sokak çocukları sorununun çözümüne ilişkin ilginç önerilerde bulundu.
Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 6. Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocuk Sempozyumu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Yüce, bilim adamları ve çok sayıda akademisyenin katılımıyla Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu'nda başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan göç nedeniyle sayıları hızla artan sokakta çalışan ve yaşayan çocukların
sorunlarının ele alındığı sempozyumun açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Yüce, doğu ve güneydoğuda 1990'lı yıllarda köylerin boşalmasından sonra sokakta çalışan çocuk sayısında patlama yaşandığını söyledi.
Diyarbakır'da yaşanılan sokak çocukları sorununu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e aktardıklarını ifade eden Milletvekili Kurt ise "Yoksul ailelerin çocuklarının okula devamlarını sağlamak için annelerine verilmek üzere maaş bağladık ve çok verimli sonuçlar aldık. Önceki hafta Diyarbakır'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığımız toplantıda, sokak çocuklarının eğitileceği kampüsler için 6 trilyon ödenek sözü aldık" dedi.
Diyarbakır'ın birçok alanda gelişmişlik gösterdiğini ifade eden Vali Mutlu ise "Geçmişle mukayese edildiği zaman Diyarbakır'ımız adına çok olumlu gelişmeler var. Ülkemiz adına baktığımızda bu manada eksikliği hissedilen örgütlenme noktasında ciddi gelişmeler olmuştur. Aile desteklenmesi konusunda önemli adımlar atılmıştır. Eğitim noktasında büyük gayretler saf edilmiş, sosyal hizmetlerde aynı duyarlılık gösterilmektedir. Bu bizi sevindiriyor. Bu çalışmaların devam etmesi için çaba sarf edeceğiz" diye
konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından "Diyarbakır'da Sokakta Yaşayan Çocukların Durum Analizi" konulu konferans düzenlendi. Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Remzi Oto'nun başkanlık ettiği konferansta Doç. Dr. Ejder Okumuş, sokakta yaşayan ve çalışan çocukların sosyolojik durumu konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Aile faktörünün çocuklar üzerinde etkisinin büyük olduğunu vurgulayan Okumuş, sokaklarda çalışan çocukların tümünün risk altında olduğunu söyledi.
"ÇOCUKLARI SOKAKLARDAN İMAMLAR KURTARSIN"
Dini inançların toplum üzerinde etkisinin büyük olduğunu vurgulayan Okumuş, "Sokak çocuğu sorunu herkesin bildiği gibi küresel bir problemdir. Modernliğin getirdiği bir problemdir. Dünyanın yeni karşı karşıya kaldığı, yüzleştiği ciddi bir problemdir. Bu özellikle gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Ülkemizde Başbakanlık genelgesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hutbe ve vaazlarla bu konu üzerinde durması, ailelerin bilinçlendirmesi istenmektedir. Kurumsal anlamda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın
Diyarbakır'da sokak çocuklarının eğitimiyle ilgili hiçbir çalışması yoktur. Belki bu kurum üyeleri çağrılır ve görüşleri alınabilir. Bilimsel anlamda söylüyorum. Kesinlikle ideolojik söylemiyor, dini savunmak propagandasını yapmıyorum. Bu bizim değerimizdir. Toplum da buna inanıyor. Camilerimiz çocuklar için daha işlevsel hale getirilirse çok kolay ve masrafsızca bu sorun çözüme kavuşur" şeklinde konuştu.
Sokakta çalışan 9 bin 302 çocukla birebir görüşme olanağı bulduklarını ifade eden Diyarbakır 75. Yıl Çocuk Merkezi Müdürü Remziye Aslan Uluş ise, "Diyarbakır'da yaptığımız araştırmalarda çalışan çocukların yüzde 57'sinin 13-18 yaş arasında olduğunu ve sokaklarda çalışmaya başlama yaşının 7 yaşını altına indiğini görmekteyiz" dedi.
Bu arada, katılımın yüksek olduğu sempozyumda unutulan Türk bayrağının salona geç asıldığı gözlendi. Sempozyumun uzman kişilerin katılımıyla 3 gün süreceği öğrenildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.