Demirel: İşte ben buna isyan ederim

Demirel: İşte ben buna isyan ederim

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini savundu. Demirel, 'Ben birleşim çağrısını, yalnız partilere değil, millete de yaptım' dedi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş'taki kampusunda düzenlenen Global Liderlik Forumu'na katıldı. Toplantıda söz alan Süleyman Demirel, "Eğer demokratik bir ülkedeyseniz halkı yaptığınız şeylere inandırmanız lazım. Halk statükoyu sever. Reform hareketlerini devrim şeklinde halka empoze edemezsiniz" dedi.

16. seçime gelmenin büyük bir nimet olduğunu, Türkiye'nin bu noktaya büyük bedel ödenerek geldiğini söyleyen Demirel, halkı sandık başına gidip cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkmaya davet ederek "Sandık başına gidin, istediğiniz kişiyi başa getirin" diye konuştu.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini destekleyen Demirel, şöyle konuştu:

"Ben Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini savunuyorum. Burada yapacağınız şey budur. Parlamenter sistem halkın istediklerini vermiyorsa bunu savunmaya devam edemezsiniz, yönetmeyen bir sistemi savunamazsınız."

HALK HAKEMDİR

Demirel, ayrıca cumhurbaşkanının parlamento ya da halk tarafından seçilmiş olmasının cumhurbaşkanına verilen yetkiyi uygulama açısından değişiklik oluşturmayacağını söyleyerek yetkinin aynı olduğunu bildirdi.

"Her cumhurbaşkanlığı seçimi geldiğinde Türkiye'de kabus oluyor" diyen Demirel, şöyle konuştu: "Halka seçtirirsek yanlış seçim yaparız derlerse ben buna isyan ederim. Bu halka güvenmiyorsunuz demektir. Halk zaten seçim yaklaştıkça araştırmaya başlayacaktır. Bırakın halk düşünsün ve sandık başında gönlünün istediğini yapsın. Halkı böylece demokrasiye daha çok kilitlemiş olursunuz."

Demirel, konuşmasının ardından Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerinin sorularını cevapladı. Öğrencilerin "Cumhurbaşkanının nitelikleri sizce nasıl olmalı?" sorusunu "Nitelik diye bir şey yok. Halk, şu adam benim içime siniyor desin. Halkın seçmesi yanlışsa sistemin tümü yanlıştır, halk hakemdir. Sıkıntımız bu yüzden. Halkı hakem yapmıyoruz. Aslında halkın içine kim siniyorsa o olsun" diye karşılık verdi.
Demirel, sağ ve soldaki birleşme hareketlerini ise şöyle değerlendirdi:

"Halkımız Türkiye'nin iyi bir şekilde idaresini ister. Halk Türkiye'nin bölünerek idare edilmesini istemez. Ben yalnızca partilere değil, vatandaşıma da birleşin diyorum. Halkın bütünleşmesi lazım. Ülkemde istikrar istiyorum. Ülkemde ehil idare istiyorum. Bunu da halkım çıkarsın diyorum."

Türkiye'nin mevcut sisteminin demokratik açıdan yeterli olup olmadığı şeklinde bir soru üzerine Demirel, "Tabii ki hayır. 14 milyon oy siliniyor. Yüzde 10 barajı geçemediği için bunun neresi demokrasi" diye karşılık verdi.

Demirel, seçim sürecinde mecliste oy kullanmayan partilerin tutumunu ise şöyle değerlendirdi: "Bu yasama görevlerinin içindedir. Yanlış bir şey yapılacaksa milletvekili destek vermek mecburiyetinde değil. Meclis'te görev yapan parti ve kişilerin oy kullanmamak üzere görev yapmaları olumsuz değildir."



İHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.