Dedeman Holding 2007'de atağa kalktı

Dedeman Holding 2007'de atağa kalktı

Oteller zincirine 8 yeni halka ekleyecek olan Dedeman, madencilik faaliyetlerini bu yıl yüzde 179 oranında artırmayı öngörüyor

Türk iş dünyasının köklü kuruluşlarından Dedeman Holding, düzenlediği Yıllık Bilgilendirme Toplantısı'nda Holding’in 2006 değerlendirmesini yaptı ve 2007'ye yönelik hedeflerini açıkladı. Madencilik alanında bu yıl 60'ıncı yılını kutlayan Dedeman Holding’in bilgilendirme toplantısında, turizm ve madencilik alanlarında atılan ve atılması planlanan adımlar kamuoyu ile paylaşıldı.  Toplantıya Dedeman Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, Dedeman Madencilik Genel Müdürü Doç.Dr.Süha Nizamoğlu, Başkan Yardımcısı Murat Eroğlu, Dedeman Hotels&Resort Satış ve Pazarlama Direktörü Sarhan Keyder katıldı.



"Turizm ve madencilikte büyümemizi sürdüreceğiz"

22 Mayıs 2007 Salı günü Dedeman İstanbul’da düzenlenen toplantıda konuşan Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, kurumsal yetenek ve uzmanlıklarının en fazla olduğu “turizm” ve “madencilik” alanlarına odaklanarak büyümeye devam edeceklerini söyledi. “Madencilik sektöründe 60 yıllık, turizm sektöründe ise 41 yıllık deneyimimizle Dedeman markasını özellikle bu iki alanda çok daha etkili ve güçlü hale getireceğiz” diye konuşan Murat Dedeman şunları söyledi:

 

"Topluluğumuzun kurucusu Mehmet Kemal Dedeman'ın sağlam bir vizyonla açtığı yolda azimle yürüdük ve önemli başarılara imza atarak bugünlere geldik. Bugün, ülkemizin yer altı ve yer üstü zenginliklerini gün ışığına çıkarmanın ve itibarımıza yaraşır bir kalitede hizmet sunmanın gururunu yaşıyoruz. Madencilik ve turizm alanlarında yurt içinde ve yurt dışında büyümek ve bu alanlarda bundan sonra da referans kurum olmayı sürdürmek, hedeflerimizin başında gelmektedir. Ana sektörlerimizde yaptığımız yatırım atağına paralel olarak istihdamımızı da artırmayı hedefliyoruz. Araştırma ve geliştirme çalışmalarını teşvik ederek bu iki sektöre katma değer sağlamak da hedeflerimiz arasındadır."

 

Dedeman Holding'in, ülke ekonomisine sağladığı katma değerin yanısıra, üzerine düşen sosyal sorumlulukları da maksimum düzeyde yerine getirdiğini belirten Murat Dedeman, Kayseri'deki Mehmet Kemal Dedeman Onkoloji Hastanesi bünyesinde, en yeni teknolojik cihazlar ile donatılıp dünya çapında hizmet vermesi hedeflenen “Şahinur Dedeman Kök Hücre Araştırmaları ve Kemik İliği Nakli Merkezi” inşaatını 2007 yılı içinde başlatacaklarını açıkladı.

 



2007 hedefi: Yüzde %61 büyüme, 211,5 milyon YTL ciro

Toplantıda, Dedeman Holding Başkan Yardımcısı Murat Eroğlu tarafından yapılan açıklamalara göre, Holding'in 2006 yılı toplam cirosu 131,5 milyon YTL olarak gerçekleşti. Bu yıl madencilikte %179, turizmde %32 büyüme öngören Holding, 2007 yılında toplam cirosunu %61 artırarak, 211,5  milyon YTL'ye ulaşmayı hedefliyor. Toplam ciro içinde 2006 yılı itibariyle turizm faaliyetlerinin payı %67, madencilik faaliyetlerinin payı %24, diğer faaliyetlerin payı ise %9'luk bir yer tutuyor. Holding, 2007 yılında istihdamda da %37'lik bir artış öngörüyor.

 

Madencilik faaliyetlerinin 2006 yılı cirosu, 2005 yılına göre %37 oranında artarak 31,5 milyon YTL seviyesinde gerçekleşti. 2007 yılında ise madencilik cirosunun %179 oranında artarak 88 milyon YTL’ye ulaşması bekleniyor. Madenciliğin toplam ciro içindeki payı 2005 yılında %19, 2006 yılında ise %24 iken, bunun 2007 yılı sonunda %42'ye yükselmesi öngörülüyor.

 

Turizm faaliyetlerinin 2006 yılı cirosu ise 88 milyon YTL olarak gerçekleşti. Turizmde 2007 yılında, %32'lik bir artışla 116,5 milyon YTL'lik bir ciroya ulaşılması hedefleniyor. Dedeman'ın mülkiyetine sahip olduğu oteller 2006 yılında %13’lük bir ciro artışı yaşarken, 2007 yılında %18’lik bir artış öngörülüyor. Yönetim Anlaşmalı otellerin cirosunda ise 2006 yılında, zincirden ayrılan iki otel nedeniyle azalma yaşanmasına karşın, 2007 yılında zincire yeni katılacak oteller ile birlikte bu alanda %193’lük bir ciro artışı bekleniyor. Turizmin toplam ciro içindeki payının 2007 yılında %55 olması hedefleniyor.

 

Murat Eroğlu, topluluk genelinde gerçekleşen ihracat ve diğer döviz gelirlerinin tutarının 2005 yılında 40 milyon dolar, 2006 yılında ise 55 milyon dolar olduğunu, bu gelirleri 2007 yılında 100 milyon dolar’a yükseltmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

 

Dedeman enerji üretimi için de çalışmalar yapıyor

2007 yılının, madencilik alanında 2006'da yapılan yatırımların meyvelerinin alınacağı bir yıl olduğunu belirten Eroğlu, krom ve kurşun-çinkoda maden rezervlerini artırıp zenginleştirme tesislerini devreye soktuklarını ve bu alanda yabancı firmalar ile yönetim hakkı Dedeman’da kalmak şartı ile ortaklık görüşmelerine devam ettiklerini söyledi.

 

Eroğlu’nun verdiği bilgilere göre Dedeman, madencilik faaliyetlerinin enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla, 200 milyon dolar’lık bir yatırım yaparak 150 megawatt'lık bir Termik Santral kurmayı da planlıyor. Eroğlu, Holding genelinde 2007 yılında toplam 46 milyon YTL’lik yatırım yapacak olan Dedeman’ın peş peşe gerçekleştirdiği “yönetim anlaşmaları” ile mevcut otel sayısını hızla artırmakta olduğunu da vurguladı.

 



Dedeman Madencilik yeni yatırımlar ile büyüyor

Dedeman'ın madencilik alanındaki faaliyetleri hakkında Dedeman Madencilik Genel Müdürü Doç. Dr. Suha Nizamoğlu bilgi verdi. Dedeman'ın Türkiye krom üretim ve ihracatındaki payının %15-20 arasında değiştiğini, çinko-kurşunda ise %10 olduğunu hatırlatan Nizamoğlu'nun verdiği bilgilere göre; Dedeman, krom cevheri üretim ve ihracatında sektörün en büyüklerinden, çinko-kurşun cevherinde ise Türkiye'nin en büyük rezerve sahip kuruluşlarından biri.

 

Dedeman Madencilik, 2006 yılında Adana Aladağ krom sahalarını üretime kattı, Adana Pozantı'da yeni bir zenginleştirme tesisi satın aldı; Çinko-kurşun alanında ise, 2006 yılı sonunda Kayseri Yeşilhisar'da 100.000 ton kapasiteli zenginleştirme tesisini üretime geçirdi. Yüksek teknolojiye dayalı, çevreye duyarlı çağdaş bir işletmecilik anlayışına sahip olan Dedeman'ın madencilik alanında atmayı planladığı yeni adımlar ise şöyle:

 

•Krom atıklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla “multigravity separator” tesisi

•Balıkesir ili Balya ilçesinde tespit edilen kurşun-çinko-gümüş rezervleri için zenginleştirme tesisi

•Madencilik faaliyetlerinin ihtiyacı olan enerjinin üretimine yönelik termik santral

•20.000 ton/yıl kapasiteli çinko metal tesisi fizibilite çalışmaları

•Gümüşhane ilinde kurşun, çinko, altın ve gümüş arama çalışmaları

•Arnavutluk’ta bir bakır madeni satın alınmasına yönelik girişimler

 

Üretim artışına paralel olarak arama çalışmalarına hız verildiğini, yeni rezervler bulmak amacıyla sondaj yatırım ve çalışmalarının da hızlandırıldığını belirten Nizamoğlu, Dedeman Madencilik olarak 2006 yılında 15 milyon YTL’lik yatırım yaptıklarını, 2007 yılı için planlanan yatırım tutarının ise %10 artışla 16,5 milyon YTL olduğunu belirtti. Dedeman Madencilik, 2007 yılında cirosunu %179, istihdamını ise %38 oranında artırmayı hedefliyor.

 


Dedeman Hotels&Resort Satış ve Pazarlama Direktörü Sarhan Keyder


Dedeman hizmet zincirini 8 yeni otel ile genişletecek

Dedeman'ın otelcilik sektöründeki çalışmalarını ise Dedeman Hotels & Resorts International Satış ve Pazarlama İletişimleri Direktörü Sarhan Keyder açıkladı. Dedeman'ın, Türkiye’nin en yaygın, uluslararası alanda kendi markası altında “işletme anlaşması” ile otelcilik faaliyetinde bulunan “ilk ve tek Türk otel zinciri” olduğunu hatırlatan Keyder'in verdiği bilgilere göre; Dedeman halen yurt içinde 14, yurt dışında 2 olmak üzere toplam 16 otel, 2906 oda ve 6431 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor.

 

Şehir otelciliğine odaklanmış olmalarından dolayı, kitle turizmindeki dalgalanmalardan çok fazla etkilenmediklerini belirten Keyder, Dedeman oteller zincirine son olarak Konya ve Şanlıurfa'da 5 yıldızlı iki yeni halka eklendiğini hatırlattı.

 

Dedeman'ın 2010 yılına kadar zincire katmayı planladığı 8 yeni projesi şöyle:

 



•Dedeman Antakya (5 yıldız / Oda: 102  / Yatak: 204)

 



•Dedeman Gaziantep, Hotel & Convention Center (5 yıldız / Oda: 181 / Yatak: 362)

•Dedeman Gebze (4 yıldız / Oda: 113 / Yatak: 226)

 



•Dedeman Şile (5 yıldız / Oda: 160 / Yatak: 320)

 



•Dedeman Büyükçekmece / İsim hakkı anlaşması (franchise) (5 yıldız / Oda: 172 / Yatak: 344)

 



•Dedeman Jurmala, Letonya, Hotel & Convention Center (5 yıldız / Oda: 400 / Yatak: 800)
•Dedeman Zonguldak (5 yıldız / Oda: 200 / Yatak: 400)

 



•Dedeman Çeşme (5 yıldız / Oda: 332 / Yatak: 664)

 

 

Dedeman, sadece oteller zincirine yeni halkalar eklemekle kalmıyor, mevcut otellerin yenileme çalışmalarına da ağırlık veriyor.

Bu çerçevede, 2006 yılında 9,5 milyon YTL'lik yenileme yatırımı yapan Dedeman’ın 2007 yılı yenileme yatırımı hedefi ise, %132 artışla, 22 milyon YTL. Dedeman, 2007 yılında yeni açılacak oteller hariç, otelcilik alanındaki cirosunu bu yıl %35, istihdamını ise %40 oranında artırmayı hedefliyor.

 

Yeni otel projelerinde, yurt içinde öncelikli olarak sanayi ve ticaret yönünden gelişmiş ve gelişmekte olan şehirleri; yurt dışında ise öncelikli olarak Doğu Avrupa ve Balkan ülkeleri ile Türki Cumhuriyetleri değerlendiren Dedeman, bu alandaki büyümesini, işletme anlaşmaları (management), isim hakkı anlaşmaları (franchise), kiralama veya yatırım ortaklıkları yoluyla gerçekleştirmeyi öngörüyor.

 

Bilgi için:

Etica İletişim Danışmanlık / (0212) 216 40 20 / Fatma Atakan Karakuloğlu / fatma@etica.com.tr

 








  


                                                                                              

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.