D’Alema 8 yıl sonra Ankara'da

D’Alema 8 yıl sonra Ankara'da

Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye iadesine yanaşmayan İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, en üst düzeyde temaslarda bulunmak üzere yarın Ankara’ya geliyor. D’Alema, son dönemde Türkiye’nin AB üyel

Massimo D’Alema, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün konuğu olarak yarın geleceği Ankara’da en üst düzeyde ağırlanacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek olan D’Alema, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la da bir araya gelecek.

Bir süredir planlandığı belirtilen ziyarete İtalya tarafından büyük önem veriliyor. İtalyan diplomatik kaynakları, “Bu, siyasi açıdan çok önemli bir ziyaret, en üst düzeyde görüşmeler yapılacak” dedi.

GÖRÜŞME GÜNDEMİ

Ankara’da yapılacak görüşmelerde ikili ve iki ülkeyi ilgilendiren konular ele alınacak. Bu çerçevede Türkiye’nin AB süreci ile Ortadoğu sorunu, Irak ve Lübnan’ın ele alınacağı belirtiliyor.

D’Alema’nın, görüşmeler sırasında “ikili ilişkilerin ulaştığı çok tatmin edici durum”dan duyulan memnuniyeti dile getireceği ifade ediliyor.

AB ÜYELİĞİNE DESTEK

AB içerisinde İtalya, Türkiye’nin AB sürecine destek veren ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle Massimo D’Alema’ın son dönemde Türkiye’nin AB üyeliğine büyük destek veren açıklamaları dikkat çekiyor.
İtalyan diplomatik kaynakları da, “D’Alema, Ankara’da Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini teyit edecek çünkü İtalya birçok defa Türkiye’nin AB’de yer almasını istediğini söyledi. İtalyan hükümeti, Türkiye’nin zamanı gelince AB’ye tam üye olmasını istiyor. Türkiye’nin AB üyesi olmasını bizim hedefimizdir” dediler.

“ÖCALAN KRİZİ” GERİDE KALDI GİBİ

 Bu arada, 1999 yıllarının sorunda Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkileri zehirleyen, Türk halkının İtalyan mallarına boykot uygulamasına ve İtalyan Büyükelçiliğinin önünde protesto gösterilerine yapılmasına neden olan “Öcalan krizi”nin geride bırakıldığı ifade ediliyor.

İtalyan diplomatik kaynaklar, Massimo D’Alema’nın İtalya başbakanı sıfatıyla 1998 yılında Öcalan’ı Türkiye’ye iade etmeyi reddetmesine ilişkin olarak D’Alema’nın farklı davranmasının mümkün olmadığını savundular. İtalyan kaynaklar şöyle dedi: “Öcalan hakkında Almanya’nın iade talebi vardı. Öcalan, İtalyan sınırlarının içine girer girmez onu hemen gözaltına almayı ve Almanya’ya iade etmeye mecburduk. Ancak Almanlar, onu istemediler, almayı da kabul etmediler. Türkiye’nin de iade talebi vardı ancak Anayasamızın ölüm cezası olan ülkelere iadelere izin vermemesi nedeniyle Öcalan’ı Türkiye’ye sınır dışı edemezdik. Yani, bu konuda bir anayasal kısıtlama vardı, D’Alema farklı hareket edemezdi.”

PKK TERÖRÜ, IRAK

Bu arada, eski başbakan ve ABD Başkanı George W. Bush’un yakın arkadaşı Silvio Berlusconi döneminde Irak’a gönderilen İtalyan askerlerinin, İtalyan Büyükelçiliği ve ofislerinde görev yapanların dışında hemen hemen tümünü geri çeken İtalyan hükümetinin, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gereği konusunda Türkiye’ye paralel bir tavır takındığı belirtiliyor.

İtalyan diplomatik kaynakları, İtalyan hükümetinin her türlü teröre karşı olduğunu defalarca söylediğini, Ankara’daki terör eylemini kınadığını, Türkiye’ye destek ifade ettiğini vurgularken İtalya’nın, PKK’nın konusunda örgütü terör listesine dahil eden AB’nin çizgisinde olduğuna işaret ettiler.

15 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Türkiye ile İtalya arasındaki ikili ticaret hacminin geçen yıl 15 milyar doları buldu. Son üç yılda yüzde 30 arttığı belirtilen ticaret hacmi açısından İtalya, Almanya ve Rusya’dan sonra Türkiye’nin üçüncü büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

İtalyan diplomatik kaynakları, Rusya ile ticarette doğalgazın işgal ettiği önemli yere işaret ederek gaz hariç, İtalya’nın Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu vurguladı.

Bu arada, Türkiye’de halen 550’den fazla İtalyan şirketinin aktif bir biçimde faaliyet gösterdiği de anımsatılıyor.

(ANKA)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.