Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Cumhurbaşkanı Sezer’in 16 Mayıs’ta sona ermesi gereken görev süresi fiilen uzadı. Türkiye siyasi tarihinde bir ilke imza atıldı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 16 Mayıs’ta sona ermesi gereken görev süresi, 11'inci Cumhurbaşkanı'nın seçilememesi ve seçimlere gidilmesiyle fiilen uzadı. Türk siyasal yaşamında üst üste ilklerin yaşandığı son bir buçuk aylık sürecin sonunda, 16 Mayıs’ta görev süresi dolacak Cumhurbaşkanı Sezer’in görevine devam edeceği belli oldu. Anayasa’nın Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102’nci maddesi gereği, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar görevinin başında kalacak.

Anayasa değişkiliği paketini inceleyen Cumhurbaşkanı Sezer, tavrını 16 Mayıs'tan sonra belirtmesi durumunda, görev süresi dolmuş ancak zorunluluk nedeniyle uzamış bir Cumhurbaşkanı olarak kritik bir karar vermiş olacak.
Cumhurbaşkanı Sezer görev süresinin dolduğu 16 Mayıs’a kadar yeni Cumhurbaşkanının seçilemediğinden ve erken seçime gidildiğinden seçim sonrası yeni Cumhurbaşkanı seçilip, devir teslim yapılana kadar görevinin başında olacak. Böylece Sezer en az 3 ay daha Köşk’te kalacak.
Anayasa Mahkemesi’nin 367 kararının ardından yeni Cumhurbaşkanının 16 Mayıs’a kadar seçilemeyeceğinin ortaya çıkmasıyla “Sezer mi devam eder, Arınç mı vekalet eder” tartışması başlamıştı. Anayasa’nın 102’nci maddesinin gerekçesinde yeralan, mevcut Cumhurbaşkanının devam edeceği hükmü tartışmayı sonuçlandırdı.

Anayasa’nın Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102’nci maddesinin gerekçesinde yer alan ve Cumhurbaşkanı Sezer’in görevine devam etmesini sağlayan ifade şöyle:
“Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin olan ve Danışma Meclisi’nin kabul edilen metninde 110 ve 116’ncı maddelerinde yer alan hükümler 102’nci madde olarak tek bir maddede birleştirilmiş ve açık bir şekilde yazılmıştır. Bu konuya ilişkin olarak Danışma Meclisi’nce kabul edilen 110’ncu maddedeki oylamaların beşer gün arayla yapılacağı şeklindeki hükmün uygulamada Anayasa’da belli edilen süre içinde seçimin yapılmasına engel olabileceği kanısına varılmıştır. Örneğin herhangi bir nedenle beş gün arayla değil de altı gün arayla yapılması zorunluluğuyla karşılaşıldığı takdirde belli edilen süre içinde dört tur oylama yapılmasına imkan kalmayabilecektir. Bu itibarla, ‘beşer gün arayla’ sözcükleri yerine ‘en az üçer gün arayla’ sözcükleri getirilmek suretiyle uygulamaya elastikiyet getirilmiştir. Ayrıca maddede belirtilen süre içinde Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde TBMM seçimleri yenileneceğinden, ‘yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görev süresi dolmuş bulunan Cumhurbaşkanın görevinin devam edeceği’ hükmü maddeye eklenmiştir.”
EN AZ 3 AY DAHA KÖŞK’TE
İlk kez bir Cumhurbaşkanı, yeni Parlamentonun oluşması ve yeni Cumhurbaşkanının seçilmesine kadar görevde kalacak. Bu durumda Sezer’in görev süresinin yapılan hesaplamalara göre en az 3 ay uzaması bekleniyor.
Seçimlerin 22 Temmuz’da yapılmasının ardından, sürecin normal işlemesi halinde yeni Meclis belirlenecek. Yeni meclisin başkan ve başkanlık divanının seçilmesi ve yeni Cumhurbaşkanı için seçim sürecinin başlaması için de belirli bir süre gerekli olacak. Bu prosedürlerin tamamlanması ve 11’inci Cumhurbaşkanı seçimi için takvim belirlemesinin ardından yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Sezer, görevinin başında kalacak



ANKA

 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.