Çinliler'e göre Türkiye

Çinliler'e göre Türkiye

Çinli yatırımcılara yol göstermek amacını taşıyan 'dünyada yatırım yapılabilecek en iyi 70 şehir ve en iyi 40 yatırım bölgesine Türkiye'den bir şehir girdi

Çinli yatırımcılar İzmir'i, 'dünyada yatırım yapılabilecek en uygun şehirlerden birisi' seçti. Ödül töreni için Pekin'e davet edilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Fortuna 500 şirketleri ile Çin'in en büyük şirketlerinin üst düzey yöneticilerine (CEO) İzmir'i ve EXPO 2015'i anlatacak.

Geçen yıl Çin Halk Cumhuriyeti tarafından başlatılan ve Çinli yatırımcılara yol göstermek amacını taşıyan 'dünyada yatırım yapılabilecek en iyi 70 şehir ve en iyi 40 yatırım bölgesi' başlıklı çalışma, İzmir'i de 'geleceğin kentleri' listesine yerleştirdi. İzmir, Çinli firmaları için yatırım cazibesi taşıyan 70 global şehirden birisi seçilirken, Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) de en iyi 40 endüstri bölgesi arasında yer almayı başardı. Seçilen şehir ve endüstri bögelerine ödüllerinin, 16-18 Kasım 2007 tarihleri arasında Pekin'de düzenlenecek '1. Çinli ve Yabancı Çok Uluslu Şirketler Uluslararası CEO'ları Yuvarlak Masa Toplantısı' sırasındaki bir törenle verileceği bildirildi.

Tören için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na bir davet mektubu gönderen Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Halk Kongresi Başkan Vekili Cheng Siwei, "Dünya üzerindeki etkinize bakarak, yuvarlak Masa Toplantısı Organizasyon Komitesi adına ve şahsımız adına sizi Yuvarlak Masa Toplantısına başkan vekili sıfatıyla katılımınız ve tema konularında bir konuşma yapmanız için davet etmekten mutluluk duymaktayız" dedi.

Ödül töreni için ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer ile birlikte 16-18 Kasım tarihlerinde Çin'e gidecek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, burada 'uluslararası işbirliğini güçlendirmek, sürdürülebilir kalkınmayı artırmak' konularında bir konuşma yapacak. Devlet liderleri, Çinli bakanlar, büyükelçiler, Çin ticaret odalarının başkanları, Fortune 200 listesinden CEO'lar, Çin'in ilk 500 firmasından CEO'lar, Çinli ve yabancı belediye başkanları, gelmez. O yüzden en iyi şekilde değerlendireceğiz" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, İzmir'in yatırım için dünyadaki en uygun şehirler arasında yer almasının gurur verici olduğunu söyleyerek, "Şehrimizi her bakımdan geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Gelen yabancı yatırımcıların sayısının artırılması, elbette bu süreci hızlandıracak. İzmir'deki yatırım olanaklarını ve yatırım alanlarını birinci ağızdan dinleyen dünyanın en büyük şirket yöneticileri, sanırım kentimizi daha yakından inceleme ihtiyacı duyacak. Ayrıca toplantı, İzmir'in EXPO 2015 adaylığının ilk elden duyurulması açısından oldukça önemli. Biz de bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz" dedi.

Dünyada yatırım için en uygun şehirlerden İzmir ve en uygun yatırım bölgesi olarak Ege Serbest Bölgesi; Çin Halk Cumhuriyeti Devleti, UNIDO Çin Temsilciliği, UNDP Çin Temsilciliği, UNIDO Asya Pasifik Çevre Programı Temsilciliği, UNIDO Çin, Mangoyla, Kuzey Kore, Güney Kore Bölge Ofisi Temcilciliği'nden oluşan bir komite tarafından seçildi. Türkiye, aynı zamanda Çin Halk Cumhuriyeti için Brezilya ve Rusya ile birlikte 'Dünyanın yatırım öncelikli üç bölgesi' arasında. İzmir, Çinliler'in yatırım yapmak için ayrı önem verdiği şehirlerin başında geliyor.

İzmir/Cihan



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.