Çin'de pramit bulundu

Çin'de pramit bulundu

Çinli bilim adamları Xian'da Çin'in ilk imparatoru Çin Şıhuang ait yeraltı mezarında piramit şeklinde bir oda bulduklarını açıkladı.

Çinli bilim adamları Çin'in ilk imparatoruna ait yeraltı mezarında piramit şeklinde bir oda bulduklarını açıkladı. Resmi Xinhua ajansının haberine göre, Çinli bilim adamları, ülkenin kuzeyindeki tarihi başkentlerden Xian'da ilk imparator Çin Şıhuang (Qin Shihuang)'ın dev mezarının bulunduğu yerde kazı yaparken, imparatorun ruhunun geçiş yolu olarak yaptırdığı tahmin edilen piramit şeklindeki bir bölüm keşfetti.

 



Bilim adamları henüz gün yüzüne çıkarmadıkları ve uzaktan kumandalı özel araçlarda yaptıkları ölçümlerde odanın yüksekliğinin yaklaşık 31 metre olduğunu kaydetti. bilim adamları 2002'de başladıkları odanın ölçümlerinin 5 yıl sürdüğünü ve çok hassas aletlerde bu ölçümü yaptıklarını ifade etti. Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden arkeolog Liu Qingzhu, buldukları odanın şu ana kadar bulunan Çin mezarlarından çok farklı olduğunu söyledi. Liu, imparator Qin'in sıradan biri olmadığı ve mezarının da çok sıradan olmayışının garip olmayacağını dile getirdi. Arkeologlar, odanın Qin'in anıtkabirinin üstüne yapıldığını ve görünüşte merdivene benzeyen basamakların imparatorun ruhunun geçmesini sağlama amacıyla yapıldığı fikrine vardıklarını açıkladı.

 

İmparator Qin, M.Ö 221-210 yıllarında Çin Seddi'nin yapımını başlatmış ve mezarını korumaları için meşhur savaşçı toprak askerleri yaptırmıştır. Bu askerler 20 yıl önce bir çiftçinin yaptığı kuyu kazısında ilk defa keşfedilmişti. Aradan binlerce yıl geçtikten sonra Çinli arkeologlar, 1949 yılından sonra İmparator Qin Shihuang'ın mezarına yönelik keşif araştırmalarına başlamıştı.

 

-MEZARIN YAPILIŞ HİKAYESİ-

 

İmparator Qin, 13 yaşında tahta geçtiği günden itibaren Lishan Dağı'nın eteğinde mezar inşa ettirmeye başladı, Çin'i birleştirdikten sonra da ülkenin her yerinden 100 binden fazla insanı mezar şantiyesinde çalıştırdı. Mezar inşaatı, Qin'in 50 yaşında ölünceye kadar toplam 37 yıl sürdü. Tarih kayıtlarına göre mezar, yeraltı sularının altında yer alıyor. Kendini sonsuzlaştırmak isteyen imparatorun isteğine göre, eritilmiş bakırla sağlamlaştırılan mezarın yeraltı sarayı kısmında çok sayıda bina ve kabul salonları inşa edildi. İçlerine sayısız değerli eşya ve mücevher konuldu. Soygunları önlemek için mezarın birçok noktasında ok fırlatan mekanizmalar tesis edildi.

 

Yeraltı sarayının tavanına gökyüzü ve yıldızları simgeleyen değerli taş ve inciler yerleştirildi. Yeraltı sarayının tabanında da Çin'in haritasını simgeleyen düzenlemeler yapıldı. Tabanda açılan kanal ve çukurlara mekanik yön temlerle civa doldurularak ırmaklar ve deniz canlandırıldı, üzerlerine altından yapılan yabani tavuk heykelcikleri bırakıldı. Yeraltı sarayına balina yağıyla yapılan "sönmez lambalar" da yerleştirildi. Mezarın etrafında ise pişmiş topraktan yapılan büyük bir "heykel ordusu" konuşlandırıldı. Mezarın tasarımı aynı zamanda Qin'in sonsuz yetkileri ve otoritesini yansıtıyor. Qin'in ölümünden iki ay sonra cesedi, Xianyang'a getirilerek büyük törenle mezara yerleştirildi. Qin'in sarayında hizmet eden tüm kadınlar ve mezarın inşasına katılan bütün zanaatkar ve köylüler, Qin hanedanının ikinci imparatoru Hu Hai'nin emriyle Qin Shihuang'ın cesediyle birlikte mezara canlı olarak gömüldü.


Türkiyeturizm.com


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.