CIA'nın kirli sırları açıklandı

CIA'nın kirli sırları açıklandı

CIA'in 1970'li yıllardaki tüm illegal faaliyetlerini açığa çıkartan rapor üzerinde gizli ibaresi kaldırılarak basına verildi. Raporda Castro'ya suikastten hırsızlığa kadar her türlü illegallik var.

Dün gizliliği kaldırılarak basının görmesine için verilen CIA’in 693 sayfalık raporu işte bir dönemin tüm sırlarını ifşa ediyor

Belgelerde ayrıca; özel mülke zorla girme, hırsızlık, teşkilatın Çin ve Sovyetler Birliği'yle yapılan özel mektupları açması, gazetecilerin takibi, ve Amerikan vatandaşlarına yönelik; uyuşturucu vermek de dahil olmak üzere gizli davranış testleri uygulamasından bahsediliyor.

Belgere göre o dönemde bazı şüphelilerin sorgulanmasında zihin karıştırıcı ilaçlar (LSD) kullanıldı. Amerikan gazetecilerin evleri ve ofisleri dinlendi.

CIA'nin Schlesinger'ın ardından başkanlığını üstlenen William Colby 1975 yılında göreve seçilen Başkan Gerald Ford'a belgelerden bahsetmiş, "25 yıllık bir kurumun asla yapmamış olması gereken şeyler yaptığını" söylemişti.



Belgeler aralarında Küba lideri Fidel Castro da olmak üzere, bazı yabancı liderlere suikast düzenlenmesi yolundaki girişimlerin ayrıntılarını ortaya koyuyor. Rapora göre Castro’yu öldürmeleri için dönemin mafya liderlerinden Johnny Roselli ile bağlantıya geçildi. Roselli CIA’ye Sam Gold ve Joe adında dönemin en çok aranan 10 mafya üyesinden ikisini buldu. O dönem Castro’nun başına biçilen para ise sadece 150 bin dolar.


1973 yılı Mayıs ayında dönemin CIA Başkanı James Schlesinger'in gazetelerde okuduğu; "teşkilatın Watergate Skandalı'na karıştığı" yolundaki haberlere öfkelenmesinin ardından
 CIA’den tüm yasadışı faaliyetlerini raporlaması istendi. Schlesinger’in bu isteği yıllar sonra CIA’in iç yüzünün gözler önüne serilmesine neden oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.