CHP'li Şişli'den EVET AKP'li Çatalca'dan HAYIR

CHP'li Şişli'den EVET AKP'li Çatalca'dan HAYIR

İstanbul'daki referandum sonuçları, AKP'nin 22 Temmuz'daki seçim zaferinin tekrarı oldu.

1 Ekim'de referanduma 'evet'" sloganıyla İstanbul'u ilanla donatan AKP'nin, seçimlerde sandıktan birinci parti olarak çıktığı ilçelerdeki katılım, Türkiye ortalamasının üzerindeydi. Oylamada, "evet" diyenlerin oyları tavan yaptı.
Seçimlerde CHP'nin önde olduğu ilçeler, Deniz Baykal'ın, "Sandığa gitmeyin, giderseniz 'hayır' deyin" sözlerini dinledi. Bu ilçelerde katılım yüzde 50'nin altında gerçekleşti, sandığa gidenler de "hayır" dedi.
İstanbul'da katılım Türkiye ortalamasının altında gerçekleşerek yüzde 59'da kaldı. Oy kullanan seçmenin yüzde 66.7'si "evet", yüzde 33.3'ü de "hayır" dedi.
İstanbul'da kayıtlı seçmen sayısı 7 milyon 428 bin 443. Halkoylamasına 4 milyon 357 bin 365 kişi katıldı. 18 bin 705 sandıkta kullanılan oyların 85 bin 695'i geçersiz sayıldı. "Evet" oyu 2 milyon 849, "hayır" oyu da 1 milyon 422'ydi.




CHP'liden hayır

İstanbul'un 32 ilçesinin altısında sandıktan "hayır" yanıtı çıktı. Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Çatalca, Kadıköy ve Silivri'de çoğunluk, "hayır" oyu kullandı. 22 Temmuz'da CHP, Kadıköy, Adalar, Beşiktaş, Şişli, Bakırköy ile Silivri'de birinci parti olmuştu.
Referandum sonuçlarıyla genel seçim

48.9'du, referandumda "hayır" diyenlerin oranı yüzde 55 oldu.

Rekor Sultanbeyli'nin

İstanbul'daki rekor "evet" oyu, Anadolu yakasında bulunan, muhafazakâr tercihleriyle bilinen ve katılımın yüzde 67 olduğu Sultanbeyli'den çıktı. Sandığa gidenlerin yüzde 90'ı "evet" dedi. Burada, son seçimlerde AKP yüzde 67, CHP yüzde 7 oy almıştı.
Anadolu yakasındaki Kartal, Pendik ve Tuzla gibi genel seçimlerde AKP'nin açık farkla birinci olduğu sahil ilçelerinde de "evet" oyları yüksek çıktı. "Evet" diyenlerin oranı Kartal'da yüzde 67, Pendik'te yüzde 74, Tuzla'da yüzde 69 oldu.
Maltepe'de, referandumda "evet" diyenlerin oranı yüzde 59, "hayır" diyenlerin oranı yüzde 41 çıktı. Esenler, Eminönü ve Kâğıthane'de de yüksek oranda "evet" oyu kallanıldı. Esenler'de katılım yüzde 65 oldu, yüzde 81 "evet" oyu kullanıldı. Eminönü'nde yüzde 75, Kâğıthane'de yüzde 74 kabul oyu verildi.
Referandum sonuçları, CHP'nin 22 Temmuz seçimlerinde birinci olduğu altı ilçenin beşinde, seçmenin neredeyse yarısından fazlasının sandığa gitmediğini gösterdi. Seçmenin Kadıköy ve Şişli'de yüzde 50'si, Bakırköy'de yüzde 49'u, Beşiktaş'ta yüzde 45'i, Adalar'da yüzde 38'i oy kullandı. Silivri'de ise katılım yüzde 62 oldu.
Genel seçimlerde AKP'nin zafer kazandığı ilçelerde yüksek olan katılım, Çatalca'da yüzde 74, Sultanbeyli'de yüzde 67, Bayrampaşa'da yüzde 68'i, Bağcılar'da yüzde 62, Fatih'te yüzde 59 oranında gerçekleşti. İstanbul'da katılımın en fazla olduğu ilçeler Çatalca ve Bayrampaşa.

Başbakan'ın mahallesi

Üsküdar'daki sandıklarda "evet"ler ezici çoğunluktaydı. Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın oy kullandığı Burhaniye İlköğretim Okulu 2-C sınıfındaki 2126 no'lu sandıktan yüzde 84.4 oranında evet, yüzde 15.6 oranında da "hayır" çıktı.
Başbakan'ın evinin bulunduğu evin sınır komşusu Emniyet Mahallesi'nde "hayır" oylarının fazla çıktığı sandık yok denecek kadar az oldu.
Eski başbakanlardan Tansu Çiller'in yalısının da bulunduğu Yeniköy'deki 1399 no'lu sandıktan yüzde 48.6 "evet", yüzde 51.4 "hayır" çıktı.

Seçmen, oyunu hangi madde için verdi?

"Sandığa neden gittiniz?" diye sorulduğunda, yüzde 48.7 ile ilk sırada söylenen cevap, "Cumhurbaşkanını halk seçsin demek için 'evet' dedim" cevabı oldu

Araştırma şirketi A&G'nin anayasa değişikliği paketinin halkoyuna sunulduğu referandumla ilgili olarak yaptığı araştırmada, halkı sandığa götüren en önemli etkenin pakette yer alan "cumhurbaşkanını halkın seçmesini" düzenleyen madde olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 12'si sandığa para cezası nedeniyle gittiklerini söyledi.
Araştırma şirketi A&G'nin 23 il ve 49 ilçede seçmen nüfusunu temsil eden 921'i kadın toplam 1257 denekle yüz yüze görüşme metoduyla yaptığı referandum araştırmasından çıkan sonuçlardan bazıları şöyle:
  • "Neden gitmediniz?" diye sorulduğunda yüzde 35.6 ile ilk verilen cevap "işim vardı, misafir vardı vs." gibi özel mazeretleri içeren cevaplar oldu. Yüzde 27.6 "Zor geldi", yüzde 21.8 ise "Protesto etmek için gitmedim" dedi.
  • Sandığa gitmeyen AKP'lilerin büyük çoğunluğu, "Özel mazeretim nedeniyle gitmedim" (yüzde 56) derken, gitmeyen CHP'lilerin yüzde 53.7'si "protesto etmek için gitmedim" cevabı verdi. MHP'liler ise "Önemsemedim, zor geldi" cevabını ilk sırada verdi (yüzde 35.3).
  • "Sandığa neden gittiniz?" diye sorulduğunda, yüzde 48.7 ile ilk sırada söylenen cevap, "Cumhurbaşkanını halk seçsin demek için 'evet' dedim" cevabını verdi. Bunu yüzde 40.4 ile "Oy verme-vatandaşlık hakkımı kullanmak için" cevabı izledi. Sandığa giden seçmenin yüzde 13'ü, "Evet vererek partimi destekledim" derken, yüzde 12.1'i "Para cezası olduğu için sandığa gittim" dedi.
  • 22 Temmuz'da oyunu AKP'ye verenlerden referandum için sandığa gidenlerin yüzde 89.2'si "evet" dedi. Bu oran MHP'de yüzde 31.3 CHP'de yüzde 14.1.
  • Sandığa giden DTP'lilerin yüzde 92.6'sı "evet" dedi.
  • Sandığa giderek oy kullananların eğitim seviyeleri yükseldikçe "hayır" oyu verme oranlarının da arttığı görüldü.
  • Referandumda "evet" diyenlerin yüzde 66.4'ü 22 Temmuz seçimlerinde oyunu AKP'ye, yüzde 5.8'i MHP'ye, yüzde 4.2'si ise DTP'ye oy verdiğini söyledi. "Evet" diyenlerin yüzde 15.3'ünü 22 Temmuz'da sandığa gitmeyenler veya geçersiz oy verenler oluşturdu.
  • "Evet" diyenlerin yüzde 49,3'ü "Cumhurbaşkanını halk seçsin diye evet dedim", yüzde 8.1'i ise "Partim evet dediği için evet dedim" dedi. Evet diyen seçmenlerin yüzde 34'ü "neden evet dediği" sorulduğunda cevap vermedi veya veremedi.
  • Referandumda hayır diyenlerin yüzde 38.7'si 22 Temmuz seçimlerinde oyunu CHP'ye, yüzde 24.4'ü MHP'ye oy verdiğini söyledi. Yine hayır diyenlerin yüzde 15.2'si 22 Temmuz'da AKP'ye oy veren seçmen. Referandumda hayır diyenlerin yüzde 66'sı "neden hayır dediği" sorulduğunda cevap vermedi veya veremedi. Yüzde 13.9'u "Cumhurbaşkanını halkın seçmesine karşıyım", yüzde 9.1'i ise "Parlamenter sisteme uymadığı için hayır dedim" dedi.























HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.