CHP yine Anayasa Mahkemesi'ne gitti

CHP yine Anayasa Mahkemesi'ne gitti

CHP, Ziraat ve Halk Bankası’na yeni personel alımı için bankaların genel kuruluna yetki veren 5626 sayılı yasanın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Kamu bankalarına personel alma girişimi, Anayasa Mahkemesi'nde... 
Hükümet’in seçim öncesi apar topar Meclis’ten geçirdiği ve CHP’nin iptalini istediği bu düzenleme banka yönetim kurullarına, herhangi bir eğitim, yaş ve sınav şartı olmadan banka dilediği kişileri işe alma yetkisi veriyor.

CHP milletvekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol ve Haluk Koç Anayasa Mahkemesi’ne verdikleri dilekçede bankalara personel alımının önünü açan düzenlemelere ilişkin yürürlüğün durdurulmasını talep etti. Daha önceki mevzuata göre, 4603 sayılı Yasa kapsamında özelleştirilmesi planlanan Ziraat ve Halk Bankasına bakanlar kurulu kararı ile mevcut personelinin ancak yüzde 1’i oranında yeni personel alımı yapıldı. Ancak, 26 Nisan 2007’de yürürlüğe giren 5626 sayılı Yasa ile değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeyle, “Özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılacak personelin sayısı, unvanı, ücret ve sair mali hakları bankaların genel kurullarınca tespit olunur. Genel kurullar, bu yetkilerini yönetim kurullarına devredebilir. Personel istihdamına ilişkin diğer hususlarda yönetim kurulları yetkilidir" hükmü getirildi.

SINAVSIZ PERSONEL ALIMININ ÖNÜ AÇILDI

Bu düzenleme ile bankaların genel kurullarına dilediği sayıda personeli herhangi bir sınava tabi tutmadan işe alma yetkisi verildiği kaydedildi. Banka genel kurulları bu yetkisini yönetim kuruluna devredebilecek. CHP tarafından verilen dava dilekçesinde, 4603 sayılı Yasa’da niteliği belirtilen yeniden yapılandırma sürecinde bankalarca özel hukuk hükümlerine göre yeni istihdam edilecek personele ilişkin yasal düzenlemelerdeki sakıncalara dikkat çekildi. Dilekçede, personel alımının kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak yapılmasına dikkat çekildi. Dilekçede, “İptali istenen düzenleme ile yeni istihdam edilecek personel sayısına bir sınırlama getirilmiyor. Sınav yapılmadan personel istihdamına olanak sağlanıyor ve belirli bir öğrenim görmüş olma koşulunun aranması öngörülmediğinden ve bütün bu hususları banka genel kurulları ile yönetim kurullarının takdirine bıraktığından kamu yararı amacı taşımıyor" denildi.

İSTİHDAM FAZLASI PERSONEL

Dilekçede, 4603 sayılı Yasa kapsamında Ziraat ve Halk Bankası’ndan 15 binin üzerinde personelin istihdam fazlası olarak diğer kamu kurumlarına gönderildiği anımsatıldı. Daha önce bu bankalarda çalışan ve istihdam fazlası personel olarak tespit edilerek diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personelin yeniden bu bankalarda istihdamını öngören kurallara yer verilmemesi nedeniyle “yasaların kamu yararı amacına dayanması ilkesine bağdaşmadığı" vurgulandı.

“SEÇİM ÖNCEKİ KADRO GİRİŞİMİ"

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurusunu değerlendiren Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası (BÇS) Genel Başkanı Ayhan Çivi, “Seçim öncesi apar topar meclisten geçirilen bu düzenleme ile herhangi bir tahsil, yaş ve sınav şartı olmadan banka yönetim kurularına dilediği kişileri işe alma yetkisi verilmiştir" dedi. Çivi, Ziraat ve Halk Bankası yönetiminin olağanüstü genel kurul yaparak personel alımı için harekete geçtiğini kaydeden Çivi, şöyle devam etti:
“Bu bankalarda yıllarca hizmet etmiş olan binlerce yetişmiş eski personel diğer kamu kurumlarında israf edilirken , dışardan personel alımı ancak kadrolaşma ile açıklanabilir. CHP’nin ana muhalefet olarak yapmış olduğu başvuru binlerce eski banka personelini memnun etmiştir. Yüksek Mahkemenin en doğru kararı vereceğine inanıyoruz."



ANKA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.