Cep telefonu uçağa biniş kartına dönüşüyor

Cep telefonu uçağa biniş kartına dönüşüyor

Star Alliance’ın CEO’su Jaan Albrecht: Bankoya uğramadan cep telefonundan chek-in yapılabilecek ve uçağa biniş kartı yerine de geçecek..

THY’nin de üyelik adımlarını attığı Star Alliance’ın CEO’su Jaan Albrecht, "Yakında birçok yeniliğe imza atacağız. Örneğin, bankoya uğramadan cep telefonundan chek-in yapılabilecek. Hatta cep telefonları yeni bir programla uçağa biniş kartı yerine de geçecek" dedi.

 

TÜRK Hava Yolları’nın (THY) da üyelik aşamasında olduğu dünyanın en büyük havayolu ittifakı Star Alliance havayolu taşımacılığında yeni bir teknolojiyi devreye sokmaya hazırlanıyor. Star Alliance CEO’su Jaan Albrecht, ittifakın gelecek yıl bir çok yeniliğe imza atacağını söyledi. Gelişen teknolojiyle birlikte Nokia ve Visa iile ortak bir sistem hazırladıklarını söyleyen Albrecht, "Yolcular biletlerini cep telefonu üzerinden internete bağlanarak alacak, check-in işlemlerini yapacak" dedi.  

 

 

BANKOYA UĞRAMADAN: Yolcuların terminallerde bankoya uğramadan doğrudan güvenliğe gidebileceğini ifade eden Jaan Albrecht, "Cep telefonunu özel bir tarayıcıya okuttuğunda uçağa biniş kartı çıkacak. Visa tarafından hazırlanan ve cep telefonunun içine konulan özel çip kimlik yerine geçecek. İşlemler hızlanacak" dedi. Bu uygulama halen Star Alliance üyesi Japon ANA Havayolları tarafından Japonya’da 25 havalimanında uygulanıyor. Yolcu uçuşuna 15 dakika önce güvenliğe gelerek işlemlerini çok kısa sürede içinde tamamlıyor. Sistemin diğer üye havayollarında da gelecek yıldan itibaren yaygınlaştırılacak. Dünyanın en başarılı havayolu ittifaklarının başında bulunan Star Alliance, 1997’de Lufthansa, United, Air Canada, İskandinav SAS, Tayland (Thai) ve Singapur Havayolları tarafından kuruldu ve sistem hızla büyüdü. Bugün 17 üyesi bulunan ittifak yılda 405 milyon yolcu taşıyor, 155 ülkede 855 noktaya sefer yapıyor. Geçen yılı 114 milyar dolarlık ciroyla kapatan Star Alliance’a bu yıl Çin’den Air China ve Şanghay Havayolları katılacak. 2008’de tam üyelikle birlikte THY, 103 uçaklık filosuyla ittifakın 8’inci büyük havayolu olacak.

 

10’UNCU YAŞ KUTLAMASI: Star Alliance, 10’uncu yılını Danimarka’nın Kopenhag şehrinde yapılan törenle kutladı. Törene THY ile birlikte 20 havayolu şirketinin CEO’su katıldı. THY’yi Genel Müdür Temel Kotil temsil etti.

 

ORTAK UÇUŞLAR: Geçtiğimiz aylarda ön üyelik anlaşmasına İstanbul’da imza atan THY, ilk etapta ortak uçuş anlaşmaları yapıyor. Yani THY bileti alan yolcu Lufthansa veya Star Alliance üyesi başka havayollarının uçaklarıyla uçabiliyor. Topladığı millerle istediği havayolunda hediye bilet alabiliyor. Tam üyeliği 2008’de hedeflediklerini söyleyen Kotil "Görüşmeler gayet olumlu geçiyor. Star Alliance adeta bir spor kulübü. Daha iyi olmak, daha iyi hizmet sunmak, daha ucuz bilet için sürekli çalışmak zorundayız" diye konuştu.

 

Burada küçük balıkla büyükler el ele büyüyor

 

THY Genel Müdürü Temel Kotil, "Havayolu ittifaklarının amacı herkesin birlikte büyümesini sağlamak. Yani sanıldığının aksine büyük balık küçükleri yemiyor. Birlikte taşınan yolcu sayısı, pazar payları artıyor. Küçük ve büyük balık birlikte büyüyor" dedi. İlk etapta Alman Lufthansa Havayolları ile ortak uçuşlara başladıklarını söyleyen Kotil "Geçen mart ayında ilk etapta Frankfurt hattında başlattığımız bu uçuşlar henüz çok yeni. Ama sonuçlar gayet olumlu. Önümüzdeki günlerde United, UsAir, Singapur, Tayland Havayolları ile ortak uçuş anlaşmaları yapacağız. Yolcularımıza dünyanın dört bir tarafına ortak seferlerle uçuş imkanı sunacağız" dedi. Her yıl ortalama yüzde 20 büyüdüklerine dikkat çeken Kotil, Star Alliance’ın bu büyümeye gelecek yıldan itibaren en az yüzde 10’luk gelir katkısı sağlamasını planladıklarını açıkladı.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.