Cem Karaca’nın anısına kültür merkezi…

Cem Karaca’nın anısına kültür merkezi…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Bakırköy’de yaptırılan ve İBB. Kültür A.Ş. tarafından işletilen Cem Karaca Kültür Merkezi’ni Başkan Kadir Topbaş açtı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Bakırköy Cem Karaca   Kültür Merkezi, açıldı. Yeni Mahalle’de bulunan kültür merkezinin açılışı,   İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ailesi ve sanatçı dostları   tarafından yapıldı.
Kültür merkezinin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı   Kadir Topbaş, güzel bir günde anıların tazelendiğini, ölümsüzlerin isimlerin yad   edildiğini söyledi. Cem Karaca Kültür Merkezi’nin kendileri için de büyük önem   taşıdığını belirten Başkan Kadir Topbaş, “İz bırakanlar, aramızda yaşayanlar,   ölümsüzleşenler…. Onlara olan vefa borcunu, hak ettiklerini ortaya koymak adına   yapılan bir adım. ’İz bırakabilmek çok farklı bir şey. Dünyanın güzelliklerine   katkı anlamına da gelmektir bu. Cem Karaca bu kişilerden biridir” diye   konuştu.

Cem Karaca ile aynı jenarasyondan olduğunu, ondan etkilendiği ve takip   ettiği dönemler de olduğunu anlatan Başkan Topbaş, “Anadolu tınısını Batı müziği   ile birleştirebilen, iyi yorumlayan bir insan. Kendince bir ekol oluşturmuş   güzel bir insan. Yaşadığı mahallesinde böyle bir kültür merkezine isminin   verilmesini hak etmişti. Bu doğru bir adımdı. Bunu yapmamız gerekirdi. Bu ismi   ben değil İstanbullular verdi, Meclisimiz verdi. Bakırköylüler de bunu arzu   ediyordu. İstanbul’da yaptığımız eserlere iz bırakan insanların isimlerini   vererek bu insanları yaşatmayı arzu ediyoruz. Daha önce de Kartal’da yaptırılan   bir kültür merkezine eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit’in adını   verdik.”

Yeni vapur ve feribotlara da iz bırakan insanların isimlerini verdiklerine   dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eserlerde ismi   verilenlerle ilgili bilgi içeren köşeler hazırladıklarını da dile getirerek,   böylece yeni yetişen kuşakların  iz bırakan insanları tanıdıklarını kaydetti.   İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğunu hatırlatan Kadir Topbaş, bu   dönemin kültür ve sanat adına çok farklı adımların atıldığı bir dönem olduğunun   altını çizdi. İstanbul’da kültür merkezi eksikliği olduğunu, nüfusla kıyas   edildiğinde salon sayısının yetersiz kaldığını ifade eden Başkan Topbaş, yeni   kültür merkezleri açılması ve salon sayılarının çoğaltılması için çalıştıklarını   söyledi.
Kadıköy Salı Pazarı’na 800 kişilik tiyatro salonu…

Kadıköy Salı Pazarı alanında bin 800 kişilik tiyatro salonu yapacaklarını   açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, her türlü   aktivitelerin yapılabileceği bu salonun gerektiğinde kademeli olarak   küçültülebilecek şekilde olacağını söyledi. Topbaş, Bakırköy’de bulunan ve   Devlet Demiryolları’na ait olan Yeni Mahalle Fidanlığı’nın satışını   durdurduklarını anlatarak, fidanlığın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne   devredilmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını ve fidanlığa sahip   çıkacaklarını kaydetti.
Özgürlük Meydanı genişletiliyor…

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nı da büyüteceklerini vurgulayan Başkan Kadir   Topbaş, meydandaki kaymakamlık, belediye binası, askerli şubesi ve emniyet   müdürlüğü kalkacağını belirtti. Başkan Topbaş, “Orası büyük bir meydan oluyor.   Altına metro istasyonu geliyor, katlı otoparkı geliyor ve kaldırılan bütün   hizmet birimleri büyük bir komplekse geçiyor” dedi.
Mütevazi boyutta da olsa Cem Karaca Kültür Merkezi’nin Bakırköy için çok   farklı bir anlam taşıdığını ifade eden Kadir Topbaş, “Bugün bizi bir araya   getiren salondan ziyade rahmetli Cem Karaca. Doğru bir iş yaptık. Hak edilen bir   işi hak edene vermek. Bunu bana düşmüş olması bana mutluluk vermekte” şeklinde   konuştu.

Törende konuşan Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca da kültür merkezine   babasının adının verilmesi nedeniyle Başkan Kadir Topbaş’a teşekkür ederek,   “Babam Cem Karaca da isminin böyle bir yerde yaşamasın isterdi. Gerçek   sanatçılar isimlerinin nasıl yaşatılması gerektiğini çok iyi gösterdiler. Ben   doğma büyüme Bakırköylüyüm. Babam de gerçek bir Bakırköylü idi. Onun isminin   Yenimahalle’de yaşayacak olması bana ayrı bir gurur veriyor. Bu kültür merkezi   evimin dibinde, onu her özlediğimde buraya gelebilirim. Umarım siz de bunu   yaparsınız ve Cem Karaca ismini hep birlikte yaşatırız. O bu binanın içinde her   birinizin yanında oturuyor bence. Sanki şimdi şu perdenin arkasından çıkacak   gibi” şeklinde konuştu.
“Cihat Tamer; “Karaca Anadolu Ozanıydı…”

Karaca’nın çocukluk arkadaşı ve Bakırköy Sanatçılar Derneği Başkanı Cihat   Tamer ise Cem Karaca’nın yaptığı müziğin Anadolu Rock olduğunu dile getirerek,   şunları kaydetti; “O Anadolu ozanıydı. Onda Dadaloğlu Köroğlu Pir Sultan vardı,   onda Anadolu’nun itilmiş ama yenilmemiş  insanının sesi vardı. O yüzden bu   toplum onu yüreğinde ölümsüzleştirdi. Biz burada bu töreni yapıyorsak, Cem ölüme   karşı açtığı davayı kazanmış demektir. Cem Karaca, sanat yapardı. Ölüme karşı   galip gelmesinin nedenlerinden biri de buydu. Şimdi kültür merkezi olan bu yerde   çocukluğumuz, ilk gençliğimiz geçti.Bu merkeze Cem Karaca adını vermek Cem’in   yaşlılığın da burada olması demek. Bu sanat merkezinde Cem Karaca’nın adı   ölümsüzleşecek.”

Sanatçı Erkin Koray da bir ülkenin dünyadaki varlığını kültürün   belirlediğine dikkat çekerek, “Böyle bir yere Cem Karaca’nın adının verilmesi   beni çok mutlu etti. Darısı başıma… Cem Karaca hiçbir zaman yaptığı sanattan   para kazanmayı düşünmedi. O her zaman ‘Ben ne verebilirim?’ diye düşünmüştür”   dedi.
Konuşmaların ardından Kadir Topbaş, Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin,   Cem Karaca’nın son eşi İlkim Karaca, oğlu Emrah Karaca, eski eşi Feride Karaca,   sanatçılar Erkin Koray, Kenan Pars, Üstün Asutay, Jeyan Tözün tarafından sahnede   kurdele kesilerek Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nin açılışı   gerçekleştirildi. Cem Karaca Kültür Merkezi’nin 450 kişilik tiyatro salonu ve   500 araçlık otoparkı bulunuyor.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.