Bulgaristan Cumhurbaşkanı ajan çıktı!

Bulgaristan Cumhurbaşkanı ajan çıktı!

Georgi Pırvanov’un, komünizm döneminde muhbirlik ve siyasi polis ajanlığı yaptığı açıklandı.

Halen ikinci dönem cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Pırvanov’un, ülkeyi 1989 yılına dek yöneten eski Bulgaristan Komünist Partisi (BKP) için, "Gotse" kod adıyla muhbirlik yaptığı bildirildi.

BKP lehine ajanlık ve muhbirlik yapan kişilerin sicillerini araştıran devlet komisyonunun, internetten yayımlanan açıklamasında, halen cumhurbaşkanlığında yaklaşık 150 kişilik kadroyla çalışan Pırvanov’un, bu kadroda toplam 21 eski komünist siyasi polis ajanını çalıştırdığı duyuruldu.

Komisyon, ajanlık yapması için Tzviatko Tzvetkov adlı subay tarafından ikna edilen "Gotse" kod adlı Pırvanov’un, bu görevi karşılığında maaş aldığına dair belgeler bulunduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Pırvanov ise komisyonun belgeleri kendisine göndermesini istedi ve belgeleri gördükten sonra yorum yapabileceğini açıkladı.

Komisyon açıklamasında, komünist rejimin yıkılmasının ardından ilk Cumhurbaşkanı Jelyü Jelev’in yardımcısı olan Atanas Semerciev’in de "bülbül yavrusu" kod adıyla ajanlık yaptığı kaydedildi.

Bulgaristan’da kamuoyunun konuya gösterdiği duyarlılık nedeniyle eski BKP rejimine ilişkin siyasi polis sicillerinde yer alan üst düzey cumhurbaşkanlığı yetkililerinin tümüne ilişkin bilgiler resmen açıklandı.

Cumhurbaşkanı Pırvanov, geçen yıl temmuz ayında siyasi polis için ajanlık yaptığının gündeme gelmesi üzerine, "Gotse" kod adıyla ajanlık yaptığını, o dönemde bunun "vatani görev" olduğunu ve bundan utanç duymadığını açıklamıştı.

MİLLİYET




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.