Böbrek taşı acı çektiriyor

Böbrek taşı acı çektiriyor

Böbrek taşı ağrılarının başlıca nedeni nedir?

Osman Müftüoğlu yazıyor..


Ağrının belinize, kasıklarınıza şiddetle yayıldığını, biraz hareket edince şiddetlenip hareket etmenizi olanaksız hale getirdiğini hissediyorsunuz. Eğer böyle bir ağrı ile ilk kez karşılaşıyorsanız kafanız karışacaktır, korkmayın! Olasılıklardan birincisi böbrek taşıdır. Her böbrek taşının ağrıya yol açmadığını da bilmelisiniz. Sık görülen sağlık sorunları arasında yer alan böbrek taşları herkeste oluşabilse de bazı risk faktörleri taşın görülme sıklığını artırıyor.

Böbreğin boşaltım kanallarına yerleşen ya da boşaltım kanalından geçerek idrar yollarına veya mesaneye inen yani vücuttan dışarı atılma yolculuğuna çıkan taşlar "taş ağrıları"nın başlıca nedenidir. Taşın böbreğin ana çıkış noktası veya idrar kanallarından geçişi sırasında yaşanan ağrılar bazen o kadar şiddetlidir ki, tıpta ayrı bir kategoriye konarak "kolik atakları" olarak tanımlanır. Böbrek taşının tek belirtisi ağrı değildir. Bazen taşa eşlik eden enfeksiyonlar nedeniyle ateş, üşüme, titreme, bulantı, kusma, sık, ağrılı ve kanlı idrar yapma gibi yakınmalar da gelişir. Sorun böbrek taşı olduğunda teşhis birkaç istisna dışında pek zor değildir. Görüntüleme incelemeleri, idrar analizleri teşhisi kolaylaştırır.

NASIL BESLENECEKSİNİZ

Böbrek taşlarının oluşumunda bir değil birden çok faktör etkilidir. Özellikle genetik nedenler üzerinde durulmaktadır. İdrarla aşırı miktarda kalsiyum atılması, ürik asit veya oksalik asit boşaltılması veya idrarda aşırı sistin bulunması gibi nedenler taşa yol açabiliyor. Çevresel faktörlerin de etkisi vardır. Bu nedenle böbrek taşı teşhisi alanların çoğuna kalsiyum, oksalat ve hayvansal proteinlerden sınırlı, suyu, sıvısı bol bir beslenme planı önerilir. İçecek türünün de önemli olduğu belirtiliyor. Portakal suyu, kahve özellikle yararlıdır ama en önemlisi bol su içmektir. Tuz kısıtlamanın amacı idrarla kalsiyum atılmasını azaltmaktır. Hayvansal proteinlerin azaltılması idrarla kalsiyum atılmasını azaltır. Ayrıca ürik asit taşı oluşumunu kontrol altına alır.

SIK SIK ENFEKSİYON YAPIYOR

Böbrek taşı tedavisinde kullanılan çok sayıda tıbbi ve cerrahi yöntem vardır. Hastaların bu yöntemlerin hangisinden fayda göreceğine üroloji uzmanları karar verecektir. Böbrek taşlarının bazen çok sık tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonları neticesinde böbrek yetmezliğine kadar gidebilen çok ağır sonuçları olabiliyor. Bu nedenle iyi bir hasta-hekim işbirliğinin, bilgili ve dikkatli bir hasta bilincinin sorunun çözümünde son derece önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.