'Bizim yerimizde başkası olsaydı'

'Bizim yerimizde başkası olsaydı'

Kanal 7'de Başkent Kulisi'nin canlı yayın konuğu olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'a operasyondan, Hudson ve mayın tuzaklarına kadar birçok konuya değindi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanlığı'na yapılan ziyaretin 3-4 gün önceden planlandığını belirterek, ABD ile terörle mücadele konusundaki işbirliğinin yeterli olmadığını, ancak bu konuda ''topu sadece dışarı atmanın'' da yanlış olacağını kaydetti. Kanal 7 Televizyonu'nda yayımlanan ''Başkent Kulisi'' programına katılan Abdullah Gül, Türk dış politikası ve iç gelişmelere dair soruları yanıtladı.

Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanlığı'na yaptıklarıziyarete ilişkin soru üzerine, bunun 3-4 gün önceden planlanan bir ziyaretolduğunu ve bu kadar önemli gündem maddeleri içinde ve terörle mücadelesürerken bu tür görüşmelerin gayet normal olduğunu kaydetti. ''Kimse zannetmesin ki Türkiye seçime gidiyor, hükümet sadece seçimle ilgili, bu konu göz ardı ediliyor. Kimse böyle düşünmesin'' diyen Gül, ziyaretin bu çerçevede birçok konunun gözden geçirildiği bir ziyaretolduğunu bildirdi.

Gül, hükümet ile TSK arasında sınır ötesi operasyon ve terörlemücadele konularında görüş ayrılıkları bulunduğu yönünde bir izlenimoluştuğunun hatırlatılması üzerine, böyle bir durum varmış gibigöründüğünü ama böyle birşeyin söz konusu olmadığını kaydetti. ''Türkiyeiçin bu kadar önemli olan bir konuda asker- sivil ayrımı söz konusuolamaz'' diyen Gül, bu konuda TSK ile mutabık görüşlerinin olduğunu veyakın istişare içinde olduklarını bildirdi.

Böyle bir konuda ''asker ve hükümet ayrı'' diye bakmanın yanlış olacağını,böyle bir intibanın çıkmış olabileceğini ama bunun niyetini aşmış konuşmalardan kaynaklanabileceğini söyleyen Gül, ''Kimsenin böyle bir görüntü verme niyeti söz konusu olamaz. Böyle bir konuda tam bir istişare ve kararlılık içinde hareket ediyoruz. Böyle bir lüksümüz asla söz konusu olamaz'' diye konuştu.

Terörle Mücadele Kurulunda ne gibi kararlar alındığının sorulması üzerineGül, bu kurulun bir koordinasyon kurulu olduğunu, operasyonel kararlaralmadığını hatırlatarak, kurulda ilgili devlet kurumları arasındakoordinasyon sağlandığını, ihtiyaçların belirlendiğini kaydetti. Gül, toplantıda bununla ilgili kurumlardan listeler geldiğini, kiminneye ihtiyacı olduğunun belirtildiğini ve bunların hemen herhangi birbütçe düşünülmeden onaylandığını bildirdi.

-MAYIN TUZAKLARI-

Gül, mayın tuzakları ile ilgili soruya karşılık da, bu mayınların bazenuzaktan kumandalı, bazen kablolu şekilde yerleştirildiğini söyleyerek, sonsaldırılarda yol yapılırken yani asfalt dökülürken mayınların yolun altınayerleştirilmiş olduğunu ifade etti.

Bir dönem yolların neden asfaltlanmadığının konuşulduğunu anımsatan Gül,bunun üzerine bütün yolların yapıldığını ama teröristlerin simdi başka taktiklere başvurduğunu kaydetti. Gül, bu mayınları engelleyeceksistemlerle ilgili tedbirlerin alınmakta olduğunu, terörle mücadele edenkurumların ihtiyaçlarını bildirdiğini, kendilerinin de bunları hemenkarşıladıklarını belirtti.

ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadele edeceğine yönelik umut olup olmadığının sorulması üzerine Gül, bu soruyu yanıtlayabilmek için öncedoğru analiz yapılması gerektiğini bildirdi. ''Eğer analizleri sağlıklıyapmazsak, topu başka yere atarız, esas sorunu çözemeyiz'' diyen Gül,terörün Türkiye'nin içinde de olduğunu, geçen sene başlamadığını, 30senedir uğraşıldığını, Doğu Anadolu'da yolların kesildiği acılıdönemler yaşandığını hatırlattı.

Gül, sınır kenti olmamasına rağmen Tunceli'de de terör bulunduğunubelirten Gül, ''Türkiye'yi bırakıp topu sadece dışarı atarsak bu bizi yanıltır'' dedi. Kuzey Irak'ın kontrolsüz bir bölge olduğunu ve Irak'ıntamamının karmaşa içinde olduğunu söyleyen Gül, teröristlerin böyle kaosiçindeki yerleri sevdiğini, kendilerine sığınma alanı bulduklarınıbildirdi.

Otorite boşluğundan dolayı eskiden beri Irak'ta kamplar olduğunu, terörörgütü başı Öcalan yakalandıktan sonra militanlarının bu kamplaraçekildiğini söyleyen Gül, bu mücadelenin hiç durmadığını, halk dakazanılmaya çalışılarak çok boyutlu bir şekilde sürdürüldüğünü bildirdi.Gül, demokrasinin önemine de işaret ederek, ''Demokrasi tek basınaterörü mağlup edemez ama teröristi izole eder'' dedi. AB reformlarının terörle mücadeleyi zaafa uğrattığı yolundaki yorumların hatırlatılması üzerine Gül, tam tersine özgürlük alanının genişlemesinden en çok rahatsız olanların teröristler olduğunu belirtti.

Teröristlerin halkı kaybetmeye başladıklarını gördüklerini ve faaliyetlerine bunun üzerine yeniden başladıklarını belirten Gül, terörün baskı, zulüm ve olağanüstü hal isteyerek, böylelikle kendine gerekçe yarattığını bildirdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın terör örgütünün siyasallaşmaya başladığına ilişkin bazı sözler sarfettiğinin belirtilmesi üzerine Gül, Meclis'te ilk Kürtçe yemin edildiği dönemdeki vekillerin Baykal'ın mensubuolduğu partinin bünyesinde TBMM'ye girdiğini anımsattı.

-ABD'DEN BEKLENTİLER-

ABD'den beklentilere ilişkin soruya karşılık Bakan Gül, ABD'den beklentilerinin çok olduğunu çünkü artık Türkiye'nin komşusu olduğunu ifade etti. ''Tabi ki ABD bize yardımcı olmak zorundadır, kendilerindenbeklentimiz bizim hakkımızdır. Sadece Bağdat'ı, Basra'yı kontrol ederim,kuzeyi kontrol etmem deme hakkı yoktur'' diyen Gül, şimdiye kadarkiişbirliğinin yeterli olmadığını kaydetti.

Sınır ötesi harekat konusundaki soruya karşılık da Gül, böyle biroperasyonun insanla yapılacağını, herkesin çocuğunu kendi çocukları gibidüşündüklerini, böyle bir mücadele sırasında tabi ki şehid de verilebileceğini, eğer bir savaş içinde olunursa bunların göze alınmak zorunda olunduğunu söyleyerek, ama bu kayıpların.minimize edilmesi ve başarılı olunmasının da önemli olduğunu bildirdi.

Bu konunun seçim kampanyasının bir parçası yapılması durumunda samimiyetsiz olunacağını belirten Gül, şunları kaydetti: ''Aslında herkesin bizi takdir etmesi gerekir. Bizim yerimizde başkasıolsaydı, bu sorumluluk duygusu içinde değil, dört gazete manşetidoğrultusunda hareket eder, sonra da bunu seçim kampanyasının parçasıolarak lanse ederdi. Biz tam tersine böyle yapmıyoruz, dikkatli hareketediyoruz. Ama tabi ki bu demek değil ki hiç birşey yapılmaz, her şeymasanın üstündedir. Ama bütün bunlar büyük bir sorumluluk duygusu içinde,netice alacak şekilde ve nihayetinde bu işi yapacak olan askerlerimizin,istihbarat teşkilatımızın tavsiyeleri ve analizlerinin sonucuna göreyapılır''.

-HUDSON ENSTİTÜSÜ-

Hudson Enstitüsündeki senaryo ile ilgili soruya karşılık Gül, bu konuda fazla bir şey eklemek istemediğini söyledi. Gül, Genelkurmay'ın açıklamasını tatmin edici bulup bulmadığının sorulmasıüzerine de, ''Türkiye açık bir toplum, herkes düşüncesini paylaşıyor buülkede. Açıklamalar da yapıldı zaten'' dedi.

Söz konusu senaryoları Türkiye'nin dış politika kararlarına nüfuz etmeçabası olarak görüp görmediğinin sorulması üzerine de Bakan Gül, şunlarısöyledi: ''Olabilir, yapacağımız her şeye bizim kendimizin karar vermesi lazım.İnisiyatifin tamamen bizde olması lazım ve böyledir de. Hükümet tahrikleregelerek veya bazı çevrelerin yönlendirmesi ile hareket etmez. Hükümetkendi devlet kurumları, kendi güvenlik teşkilatlarının ciddi tahlilleri vetavsiyelerini dikkate alır ve bunlar neticesinde hareket eder''

AA



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.