Beyoğlu'nda tarihi binalara KUDEB ile bakım

Beyoğlu'nda tarihi binalara KUDEB ile bakım

KUDEB'i Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tanıttı.

Beyoğlu’nun,  fiziksel, kültürel ve sosyal dönüşümü çalışmalarının hızlı ve etkin bir şekilde devam etmesini sağlayan  KUDEB (Koruma Uygulama Denetim Bürosu) Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın katıldığı bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

Kuruluşunun 150. yıldönümünü kutlayan Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çıkarttığı ilgili yasa uyarınca, tarihi doku açısından önem taşıyan binlerce binanın bakım ve onarımını kolaylaştıran KUDEB’i (Koruma Uygulama Denetim Bürosu) Türkiye’de ilk kuran ve uygulayan ilçe belediyesi oldu.

 

Beyoğlu Belediyesi tarihi binaların bakımı ve onarımı konusunda belediyelere verilen Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) kurma faaliyetini Türkiye’de ilk kez hayata geçiren ilçe belediyesi oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarihi dokuyu korumak ve yaşatmak amacıyla çıkarttığı 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’nın 10-11 ve 57. maddelerine dayanılarak hazırlanan yönetmeliklerle hükme bağlanan  KUDEB sayesinde Beyoğlu Belediyesi, bürokratik işlemleri kısaltıp tek bir merkezde toplayarak tarihi binaların bakım ve onarımının çok daha hızlı ve kolay gerçekleşmesini sağlıyor. KUDEB Beyoğlu, tarihi dokuya koruma şemsiyesi sunuyor.

 

KUDEB ile vatandaşların basit onarımları hızlı gerçekleştirmesi amacıyla yürürlüğe konulduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen sözlerini şöyle sürdürdü: “KUDEB ile vatandaşa hızlı ve yerinde hizmet verilmesinin yanı sıra, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasında yerel yönetimlerin desteği alınarak önemli bir aşama kaydedilecektir. Beyoğlu Belediyesi tarafından kurulan KUDEB’in devreye girmesiyle birlikte, bürokrasi ortadan kalkacak, başvurular hızla sonuçlandırılacak, hizmet vatandaşın ayağına götürülecektir. Bununla birlikte Beyoğlu’nun kısa zamanda özlenen siluetine kavuşacağına eminiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ülkemizin kültürel mirasını korumak konusundaki çalışmalarından dolayı Beyoğlu Belediyesi Başkanımıza ve bu çalışmalara katılımlarından dolayı Beyoğlu sakinlerine teşekkür ederiz.”

 

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu’ndaki yenileme ve onarım çalışmalarının 2005 yılında başlatılan “Güzel Beyoğlu” projesiyle hızlandırıldığını hatırlatarak şöyle dedi:

 

“ Beyoğlu’nda üç yıldan beri devam ettiğimiz yenileme çalışmalarını hızlandıracak bir adım daha attık; Belediyemiz bünyesinde KUDEB’i kurduk.  Böylece, koruma, uygulama, denetleme faaliyetlerini tek çatı altında topladık. Artık,  binasını onarmak isteyen vatandaşlarımız tek bir merkezden izin alarak onarım işlemini yapabilecek. Ayrıca binaların onarımlarında isteyenler uzman danışmanlık hizmetinden de yararlanabilirler. Bu projeyi bir an önce hayata geçirerek diğer belediyelere de örnek olmak istedik.” 

 

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’nın 10-11 ve 57. maddelerinde  hükme bağlanan  KUDEB;  belediyelere, sınırları dahilinde bulunan ve tarihi özelliği bulunan binaların  korunması, bakımı ve onarımımı süreçlerini hızlandırmalarını sağlayacak yetkiler veriyor. Beyoğlu Belediyesi KUDEB’i Türkiye’de uygulamaya sokan ilk ilçe belediyesi olma özelliğini taşıyor.  Bugüne kadar 2005 yılında yapılan yasal düzenlemeden yararlanarak Beyoğlu’nda bulunan 3 bin binanın bakım, onarım ve yenilenmesini hızlandıran ve destek olan Beyoğlu Belediyesi, kurduğu büro ile çalışmalarını daha da hızlandırarak önümüzdeki yıllarda daha fazla sayıda binanın yenilenmesini sağlayacak.

 

Beyoğlu’nda yaşayan ve binalarının onarımı konusunda yardıma ihtiyacı olanların artık başvuracakları tek bir adres var: KUDEB Beyoğlu. Semt sakinleri www.beyoglu.bel.tr web sitesinden, 0 212 252 77 55 nolu telefonun 209 ve 233 dahili numaralarından KUDEB Beyoğlu Bürosu’na başvuru yapabilecekler.






HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.