Beykoz’daki tarihi kışla kültür merkezi oluyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beykoz’daki tarihi Osmanlı Kışlası’nı restore ederek kültür ve kongre merkezi yapıyor. 5 milyon YTL’ye mal olacak proje Nisan 2008’de tamamlanacak.
Beykoz’un Yalıköy Mahallesi’nde, yaklaşık 27 yıldır kaderine terk edilerek metruk halde bırakılan tarihi askeri kışla artık kongre ve kültür merkezi oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, tarihi askeri kışlanın restore edilerek kongre ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi ile bu eserin yapımı ve kullanımı için Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yetki verilmesini oybirliğiyle kabul etti.
Mülkiyeti Beykoz Belediyesi’ne ait yaklaşık 20 bin metrekarelik alana sahip tarihi askeri kışla, İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan projeye göre restore edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Müdürlüğü’nün projesini hazırladığı ve Yapı İşleri Müdürlüğü’nün restorasyonuna başladığı Tarihi Beykoz Kışlası ana işlevi ‘sanat ve halk eğitim merkezi’ olan bir kültür ve kongre merkezine dönüşüyor. Kültür merkezi içinde 3 adet 125 kişilik çok amaçlı salon, kütüphane, sergi ve atölyeler ile avluda 220 kişilik gösteri alanı bulunuyor. 5 milyon YTL’ye mal olacak proje 2008 yılının Nisan ayında tamamlanacak.
Beykoz İlçesi’nin Yalıköy Mahallesi’nin ayrılmaz parçası olan tarihi kışlanın ön cephesinde bir kitabe, Osmanlı tuğrası, kemerli bir giriş kapısı ve kemerlerin oturduğu sütun başlıkları yer alıyor. III. Sultan Selim dönemine kadar hangi amaçla hizmet verdiği tam olarak bilinmeyen kışlanın III. Sultan Selim dönemi ile birlikte Kışla’nın bir sanayi bölgesine dönüşmesi planlandı. III. Sultan Selim bu doğrultuda askeri amaçlı bir çuha fabrikası ile kağıt fabrikasının kurulmasını emretmiş olsa da 1807 ayaklanması sonucunda tahttan indirilerek öldürülmesinin ardından bu proje akamate uğradı ve tahta çıkan II. Sultan Mahmud bu projeyi sürdürmedi. Bu nedenle başlanan inşaat yarım kaldı.
Kışla Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında yetimler yurdu (Dar’ül Etyam) olarak hizmet verdi, daha sonra askeriye tarafından kullanılmaya başlandı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Beykoz Çayırı’nda konuşlanan askeri birliklere karargah işlevi gören kışla, 1960’lı yılların ardından Askeri İnzibat Merkezi olarak tayin edildi. Kışla 27 yıldır da kaderine terk edilerek metruk halde bırakılmıştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.