'Ben ülkeme güveniyorum'

'Ben ülkeme güveniyorum'

El Maktum'un İETT arazisi ödemesini yapmamasını Ahmet Zorlu nasıl yorumladı?

Sama Dubai davaları gerekçe gösterip ödeme için ek süre isterken, Karayolları arazisinde davalar ile karşı karşıya olan Zorlu, "Onlar yabancı, ben ülkeme güveniyorum" dedi. Zorlu bugün 800 milyon doları peşin ödeyecek..

Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Sama Dubai Holding'in açılan davalar nedeniyle süresi dolduğu halde Levent'teki İETT arazinin bedelini ödemeyerek zaman istemesinin ardından gözler Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Zorlu'ya çevrildi. 7 Mart 2007 tarihinde yapılan ihale ile İstanbul Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisine 800 milyon dolar teklif veren Zorlu için de ödeme süresi bugün doluyor. Karayolları arazisi ile ilgili davalar da bulunduğundan kendilerinin bir ek süre talep edip etmeyeceği yönündeki sorumuza Zorlu, "Onlar yabancı yatırımcıdır, bakış açıları farklıdır. Ama biz ülkemize, yargıya güveniyoruz. Yarın (bugün) ödemeyi peşin olarak yapacağız" dedi. Karayolları arazisinde yüzde 10 imar sınırı ile 28 katlı 5-6 bina yapacak olan Zorlu Grubu, 2010 yılına kadar inşaatı bitirmeyi hedefliyor. Sama Dubai ödeme yapmadığı için ihalenin iptal edilip yeni bir ihaleye çıkılması durumunda yeniden teklif verip vermeyecekleri yönündeki soruya ise Zorlu, "O süreci görmeden yorum yapmak doğru olmaz" yanıtını verdi.

AMACI FARKLI

Zorlu'nun aldığı Karayolları arazisi ile ilgili de Mimarlar Odası tarafından açılan dava bulunuyor. Konu ile ilgili görüştüğümüz Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, Karayolları arazisinin 1970'lerde birinci Boğaz Köprüsü yapılırken bağlantı yolları yapılacağı ifade edilerek kamulaştırıldığını belirterek, "Kamulaştırılan bir alan kamulaştırma amacını aykırı olarak yapılaşmaya açılamaz. Kavşak yapılacak denilerek kamulaştırma yapıyorsun, sonra da otel ve iş merkezi olarak o bölgeyi satışa çıkarıyorsun.

El Maktum'un şirketi 50 gün süre istedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sama Dubai Gayrimenkul Yatırım A.Ş'nin, imar planlarının iptali için açılan davalar sonuçlanmadan Levent'te satın aldığı İETT arazisinin bedelini yatırmayacağına yönelik başvurusuna ilişkin, "Buradaki maddi kaybımız, ulaşımdaki sorunları çözme adına beklentilerimize büyük sekte vurdu'' dedi. Topbaş şirketin verdiği dilekçede, ödeme için 50 günlük ek süre istediğini belirterek, şunları kaydetti: "Bu arsayı mutlaka değerlendireceğiz. Fakat bizi geciktirenlerin herhalde bundan çok memnun olacaklarını zannetmiyorum. Geciktirme yapıyorlar. Kaybedilen zamanın telafisi mümkün değil"diye konuştu

Davalık olmayan gökdelen yok

İstanbul'un Manhattan'ı olarak ifade edilen Levent Maslak arasında yükselen her gökdelen için bugün açılmış bir dava bulunuyor. Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, kendilerinin kamu yararına çalışan bir kurum olarak kamu arazilerine karşı bir sorumluluk taşıdıklarını dile getirererek, "Bölgedeki diğer araziler özel mülkiyet. Onların da imar planlarına yönelik davalar açtık. Belediyeler sürekli imar planlarına yönelik değişiklikler yaptığı için davalar sürüyor. Bugün o hatta yaklaşık 50 dava var" diye konuştu.



SABAH


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.