
Bazı üst düzey bürokratlar görevden alındı.
ABD'nin karşı çıkmasına rağmen Türkiye ile İran arasındaki enerji ortaklığı gelişerek devam ediyor. BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol Milan'da düzenlenen Enerji Konferansı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hızla artan enerji talebini karşılamak i
ABD, Ankara'ya Tahran ile ticari ilişkilerini bitirme çağrısında bulunmuş, eğer bu yapılırsa enerji alanında her türlü desteğe hazır olduklarını açıklamıştı. Düzyol ise sadece siyasi nedenlerle İran'ın gözardı edilemeyeceğini belirterek şöyle konuştu: "Türkmenistan ve İran'dan çıkan doğalgazı Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco'yu doldurmak için ek gaza, bu nedenle de İran'a ihtiyacımız var."
Nozari imzaya geliyor
Bu arada Türkiye ile İran arasında, Nabucco ile ilgili anlaşmanın ikinci aşamasının Ekim ayında imzalanması bekleniyor. Gelecek ay İran Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozari, Ankara'ya gelerek doğalgaz mutabakat zaptının ayrıntılarını netleştirecek. İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ekonomik İlişkiler Müsteşarı Ahmed Noorani, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Nozari'nin imzalaması beklenen doğalgaz mutabakat zaptında projede yapım işlerini üstelenecek Türk ve İranlı şirketlerin yer alacağını belirterek, "Ayrıca Türkiye'nin, doğalgazı nerede kullanacağı ve buna göre yatırımların nasıl yapılacağı da tespit edilecek" dedi. Türkiye ile İran arasındaki Avrupa'ya doğalgaz ihracını içeren ön anlaşmaya göre, İran ve Türkmenistan'dan gelecek yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilecek.
ENERJİ KONUSUNDA SORUNUMUZ YOK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile BM'de yaklaşık 30 dakika süren bir görüşme yaptı. Erdoğan-Ahmedinejad görüşmesinde, enerji işbirliği konuları da ele alındı. Ahmedinejad toplantı sonrasında, "Erdoğan ile çok yararlı bir görüşme yaptık. Türkiye ile özellikle enerji konusunda aramızda hiç bir sorun yok" dedi.
Gülümhan Gülten- Vatan
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.