Baykal'dan Erdoğan'a: Sana ne

Baykal'dan Erdoğan'a: Sana ne

CHP-DSP birleşmesi sonrasında Mersin'de ilk mitingine Zeki Sezer ve İlhan Kesici ile çıkan CHP lideri Baykal, Başbakan Erdoğan'a bu kez Sezer'e tavrı yüzünden yüklendi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Başbakan'ın Cumhurbaşkanı'nın yanında üç saat oturduğunu ve konuşmadığını'' öne sürerek, ''Böyle devlet yönetimi olur mu?'' diye sordu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin seçim kampanyasını Mersin'de düzenlenen ve ''Demokrasi ve Cumhuriyet Şöleni'' olarak adlandırdıkları mitingle başlattı. CHP ile seçim işbirliği kararı alan DSP Genel Başkan Zeki Sezer ve Parti Meclisi üyesi Emrehan Halıcı ve bir süre önce CHP'ye katılan İlhan Kesici ile özel bir uçakla Ankara'dan Adana'ya geçen Baykal, buradan karayoluyla Mersin'e gitti.

Metropol Alanında düzenlenen mitingde, Baykal'ın konuşmasından önce alanda bulunanlara seslenen DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini, ülkenin belki de ''en kritik, en zor seçimine'' hazırlandığını ifade ederek, ''Biz bir görev yaptık ve DSP olarak üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum. Ben, bugün burada vatandaş Zeki Sezer olarak sizlerle beraber olmanın mutluluğunu yaşıyorum'' dedi. Daha sonra konuşmasına başlayan Baykal, önümüzdeki seçimlerde ''Türkiye'yi kimin yöneteceğinin değil, nasıl bir Türkiye olacağının kararlaştırılacağını'' dile getirerek, ''Türkiye, tarihiyle, milletiyle, devletiyle bir bütün olmaya devam edecek mi, etmeyecek mi onun kararı verilecek'' dedi.

Cumhuriyet ve demokrasinin birlikte, birbirine güç katarak geliştirilmesinden yana olduklarını anlatan Baykal, şunları kaydetti: ''Ne Cumhuriyetten ne de demokrasiden vazgeçeriz. Elbette Cumhuriyetimizi sahipleneceğiz, elbette demokrasimizi daha ileri götüreceğiz. Demokrasinin olanaklarını kullanarak Cumhuriyeti tahrip etmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Devlet de millet de bizimdir. Devletle milleti koparmak, milleti devletin karşısına geçirmek isteyenlere meydanı boş bırakmayacağız. Devletimizi kimseye yedirmeyeceğiz. Milletimizi etnik kimliklere, mezheplere bölmek isteyenlere de meydanı boş bırakmayacağız.''

-''SEN KİM OLUYORSUN?''-

İktidarın uygulamaları sonucunda, ''devlet kurumlarının birbiriyle çatışmalı hale getirildiği, devlet içinde uyumun kaybolduğu'' görüşünü savunan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ege'de, Başbakan, Cumhurbaşkanı'nın yanında 3 saat oturuyor. Konuşmuyor, saygılarını sunmuyor... Böyle devlet yönetimi olur mu? Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa değişikliğini incelemek için, 'Cumhurbaşkanı niye süresini sonuna kadar kullandı' diye eleştiriyor. Cumhurbaşkanı, Anayasanın verdiği yetkiyi kullanıyor. Sana ne? Sen kim oluyorsun? Cumhurbaşkanıyla, Anayasa Mahkemesiyle, yargı organlarıyla hepsiyle kavgalı...''

-''BU GİDİŞE SON VERİLMELİ''-

Ankara'da meydana gelen patlamada 6 vatandaşın ''kalleşçe'' öldürüldüğünü, ertesi gün Şırnak'ta 7 askerin şehit olduğunu kaydeden Baykal, ''Irak'ta görülen manzaraların şimdi Türkiye'ye taşınmak istendiğini'' söyledi. Baykal, ''İktidar ne yapıyor bunun karşısında? Silahlı kuvvetleri suçlamaya çalışıyor. Türkiye, bugünkü iktidara sıfır terörle teslim edildi. Sadece geçen hafta içinde 14 vatan evladını kaybettik. Bu gidişe bir son verilmeli'' dedi.

-YEŞİL KART YERİNE NÜFUS CÜZDANI-

Baykal, ''halkın işsizlik ve yoksulluk baskısı altında ezildiğini, bu gidişe 'dur' diyeceklerini'' belirterek, iktidara geldiklerinde uygulayacakları projelerden de söz etti. Kalkınmayı, köylüden çiftçiden başlatacaklarını belirten Baykal, adil bir ekonomi, kalkınma, sanayi politikası uygulayacaklarını söyledi. Ülkede 1 milyon insanın açlık, 20 milyon insanın da yoksulluk sınırında yaşadığını anlatan Baykal, ''yoksullukla mücadelenin Ramazan ayında poşet dağıtarak ya da kömür yardımıyla yapılamayacağını'' kaydetti. İhtiyacı olan her aileye ''yoksulluk katkısı'' yapacaklarını kaydeden Baykal, eğitim ve sağlıkta da sorunları çözmeye yönelik projeleri bulunduğunu anlattı. Yeşil kart uygulamasına son vereceklerini, herkesin nüfus cüzdanıyla devlet kurumlarından sağlık hizmeti alabileceği vaadinde bulunan Baykal, alandakilerden nüfus cüzdanlarını çıkarmalarını istedi.

Kendisi de nüfus cüzdanını göstererek, ''Bu, sizin devlet sözleşmeniz, vatandaşlık tapunuzdur. Bu belge, her vatandaşın, devletten hakkı olanı istemesi için yeterli bir belgedir. Başka bir belgeye gerek yok. Partiden tavsiye almaya, milletvekilinin önünde diz çökmeye gerek yok'' diye konuştu. CHP lideri Baykal, iktidara geldiklerinde milletvekili yasama dokunulmazlığını da kaldıracaklarını da söyledi.

AA



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.