Baykal, Grup Toplantısında konuştu

Baykal, Grup Toplantısında konuştu

CHP Lideri Baykal merkez sağdaki tek çatı birleşmesini yürekten kutladığını belirterek, "Biz de yola çıkarken ayrılmak üzere değil, hiç ayrılmamak üzere birleşmeliyiz" dedi

Deniz Baykal, Grup Toplantısının başında Fenerbahçe'nin şampiyonluğunu, Beşiktaşı da Türkiye Kupası'nı almasından dolayı kutladı.
"Bu şampiyona İzmir'de kazanıldı, aynı gün İzmir'de muhteşem bir olay daha gerçekleşti" diyen Baykal sözlerine şöyle devam etti:

"Bir süreden beri Ankara'dan başlayan Cumhuriyet Mitingi'nin son halkası idi. Bu miting Türkiye'de çok köklü bir dönüşümün gerçekleşmekte olduğunu gösterdi.

Bu miting dünya çapında bir mitingdir. Dünyanın hangi ülkesinde milyonun üstünde insan üst üste biraraya gelebilmiştir. İşte bunun niçin yapıldığını, niçin toplumun ayakta olduğunu sormak gerekir. Siyasetçiler Türkiye'nin bu gerçeğini dikkate almalı. Milyonlar, bir nefret , düşmanlık için değil, ülkenin geleceğini ortaya koymak için biraraya gelmişlerdir."

HİZMET MADALYASINI HAK ETTİK

 CHP'nin bu TBMM döneminde iftiharla anılacak işler başardığını öne süren Baykal, "Partimiz, Irak savaşı öncesinde ülkenin savaşa sürüklenmesini önlemiştir. Büyük çalışma ile bu mecliste yer almış arkadaşlarımız torunlarına bırakabilecekleri bir hizmet madalyasını hak etmişlerdir. Bu parlementomuzun başlangıç sürecinde idi.

Bugün yine Türkiye'nin bir cumhurbaşkanı krizine sürüklenmesini önlemiştir. dolayısıyla parlementomuz başlarken ve biterken iki büyük olaya imza atmıştır" diye konuştu.

PARLEMENTO KENDİNİ YENİLEMELİ

"Bu parlemento anayasa değişikliğini gerçekleştirememiş bir parlementodur ve derhal yenilenmesi gereken bir parlementodur" diyen Baykal şöyle devam etti:

"Bizim anayasamızda meclis fesh olmaz. Üzerine düşen önemli acil olaylar için vardır. Zaruret ortaya çıktığı zaman elbette Meclis toplanacak. Ama bu demek değildir ki 5 yıldır el atılmamış olan çeşitli köklü siyasi tartışma gerketiren konularda değişiklikler yapılsın. Bu siyasi geleneğimizi de uygun değildir. Bu parlementonun yenilenmesi gerekir. Anayasanın özüne dönük büyük değişiklikleri yapması siyasi açıdan uygun değildir.

8 anayasa değişikliği paketi geçirdik. O değişikliklerin tümü onu ilgilendiren kurumlara bildiriliyordu ve görüş soruluyordu. Ondan sonra yasalaşıyordu. Bu büyük değişiklik için daha önce 8 değişiklik paketinde uygulanan yöntemi uygulamamak yanlış bir karardır. En önemli değişiklik bu. Çünkü Türk anayasasının dayandığı temel madde egemenlik ile ilgili maddedir. Egemenliği milletten alan güç yerine bir başka otorite arıyoruz. Bir tek kişiye halktan yetki alma yetkisi tanıyacaksınız, öte yandan 550 kişiye Meclis olarak aynı yetkiyi vereceksiniz. Türkiye'yi Latin Amerikalılaştarma çabasıdır bu.

Yasama halktan güç alacak, yürütmenin başı halktan güç alacak, yargı nereden güç alacak. Bu çok sıkıntılar yaratacak bir düzenlemedir. Böyle bir düzenlemenin hızla yapılmak istenmesi yenilmişlik duygusunu telafi etme duygusundan kaynaklanıyor. Bu sakıncalıdır, aklın sağ duyunun egemen olması lazımdır. Yapılması gereken çok açıktır.  

TÜRKİYE'Yİ GERMEYELİM

5 yılda bir seçime inmesi doğru olabilir, ama bunun yeni meclis döneminde yapılması lazım. Anlamsız yarışlar, demogajik çekişmeler Türkiye'ye hiçbir yarar getirmez. Bu nedenle ben bu projeyi ciddiye almıyorum. Duygusal bir tepki olarak görüyorum, Türkiye'yi germiyelim. Bu meclis işini bitirdi, tarihi görevler yaptı. Şimdi artık seçim zamanı. seçimden sonra gelecek yeni meclis ne gerekiyorsa onu yapsın.

Üçte iki çoğunluk yetmez uzlaşmak zorundasınız. Dörtte üç çoğunluk bile sağlasanız uzlaşma sağlamaz iseniz olmaz. Bu meclisin bu tecrübesi gelecek meclise örnek olmalı.

Biz Meclis'te çoğunluğu sağladığımız taktirde, halktan aldığımız oy ne olursa olsun muhalefet ile görüşmeden, kurumlarla uzlaşmadan büyük kararlar almayacağız."

SOLDA BİRLİK TABLOSU

Baykal DSP ile yürütülen solda birlik arayışı ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"DSP ile yürüttüğümüz birleşme çabalarında gelinen noktayı söyleme noktasında değilim. Bunu çok isterdim ama maalesef son sözü söyleyecek konumda değilim.

Bu konuyu Türkiye'nin siyasi gündemine biz taşımadık. Çünkü halkımızı gereksiz bir yere umuda yöneltmekten, bir umut vermekten uzak duruyuruz. Geçmişte bunlar çok yaşandı. Altında somut bir şeyler olmadan eğilmedik. Ancak bizim dışında bize yapılan çağrılar olunca dinledik. Ama çok ciddi bir talep çıkınca böyle bir temasa açık olduğumuzu belirtip temasta bulunduk. Biz diyoruz ki iki siyasi parti arasında gerçek birleşme tek çatı altında birleşme ile olur. İnandırıcı, samimi olan budur, sonuç verecek olan budur. Merkez sağdaki partiler bunu başardı. Kendilerini kutluyorum. Seçim işbirliği değil; birleşme diyorlar ve onu uyguluyorlar. Yürekten kutluyorum onları. Bizim de bunu yapmamız lazım. Dünyanın da deneyimi bu.

Ama bizde, kardeş partimiz böyle bir birleşmeyi içine sindirmiyor. Kendi partisine olan bağlılıktan, saygınlıktan kaynaklanabilir. Bunu saygı ile karşılıyorum.

SEÇİM İŞBİRLİĞİNE DE EVET DEDİK

Biz sadece DSP ile değil Ecevit ile bütünleşmek istiyoruz. Ecevit'in yaklaşımının CHP'nin yaklaşımına dönüşmesi için her şeyi yaparız. Güvercinin 6 okun yanına yerleştiririz. Bunu ifade ettik. Gerekirse kurultayımızı toplarız DSP'nin kurultayından ilkeleri de alıp ekleyebiliriz. Buna hazır olduğumuzu söyledik. Onlar buna hazır olmadıklarını söylediler ve seçim işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiler. Biz seçim işbirliğine de hazır olduğumuzu ifade ettik. Kimse buna evet diyeceğimize inanmıyordu. Arkadaşlarımız yan yana gelip görüştü. Parti meclisimizde en küçük bir itiraz olmadan oy birliği ile karar aldık. Tam bir kardeş partisi duygusu içinde bu kararı aldık. Şimdi biz o mutabakatın DSP'nin yetkili organlarından da karara bağlandığının duyurulmasını bekliyoruz. Müzakerenin sonucunun parti kararına dönüşmesini sağlama zorunluluğu vardır. DSP Genel Başkanı Sezer'in bu iyi niyetli çabayı başarı ile noktalayacağını ümid ediyorum. Bunun sonuçlanması için her türlü desteği vermeye hazırız. Biz DSP'yi rakip, hasım parti değil bir kardeş parti olarak görüyoruz. Kurucusu Bülent Ecevit'i de kendi liderimiz olarak görüyoruz. Sayın Sezer'i de kardeş partimizin lideri görüyoruz. Biz samimiyiz, sosyal demokratlar birleşsin istiyoruz.

Bu çalışmanın olumlu bir sonuca ulaşması toplum tarafından beklenmektedir. Toplumun duyarlılığına saygımdan dolayı uzlaşmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Gün kardeş partiler arasında birbirine caka satma dönemi değil, el ele vermek ve Türkiye'ye sahip çıkmak zamanıdır."

BAYKAL BAŞBAKAN SLOGANLARI

İzmir'deki Cumhuriyet Mitingi'ne herkes ile kucaklaşmak için gittiğini söyleyen Baykal'ın sözleri "Baykal Başbakan" sloganları ile kesildi.

"Bu birleşmeyi hiç kimsenin benim kadar istemediğini belirtmiştim" diyen Baykal , "Ben Sayın Sezer ile birlikte çalışmak istiyorum. Gerekirse Meclis'te birlikte çalışmak istiyorum. Ama bu birleşmenin sürekli bir birleşme olmasını istiyorum. Yola çıkarken ayrılmayı değil bütünleşmeyi düşünelim. Hepimizin halkımızın isteği doğrultusunda hareket etmeliyiz. 'Bunlar bir şey yapamaz' diyenlere en güzel cevabı vereceğimize inanıyorum.

KOALİSYON DÖNEMİ

Koalisyonlardan çok da korkulmaması gerektiğini ifade eden Baykal İtalya örneğini verdi. Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:

AKP iktidarı istikrarın sigortası sayılıyordu. Bunun böyle olmadığı görüldü. AKP artık bir istikrara yönelik tehdit niteliğinde ortaya çıkmıştır. Bunu inşallah bu seçimde sağlıyacağız. Türkiye'de istikrarı güvence altın alacağız. Böyle bir siyasi yapıyı Meclis'te sağlayacağız. AKP önümüzdeki siyaset dönemine de yön verecek olursa Türkiye'nin siyasi temelleri ile ilgili ciddi kaygılar ortaya çıkacaktır.



HABER7.COM

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.