Baykal: ABD girdi biz de girelim

Baykal: ABD girdi biz de girelim

İzmir'de konuşan CHP lideri Deniz Baykal, Başbakanı KEİ zirvesinde Cumhurbaşkanı Sezer'e saygılarını iletmemekle suçladı terörün bitmesi için acil operasyon istedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'deki terörle Irak'taki terörün bütünleştiğini, sadece Türkiye'de mücadele etmekle terörün bitirilemeyeceğini belirterek ''Kuzey Irakta'ki terör bitmezse, Türkiye'deki terör bitmez. Karargahı orada, orada bitireceksin, orada çözümü arayacaksın'' dedi.

Deniz Baykal, Karşıyaka Belediyesinin yeni hizmet binasının açılışını yaptı, Bornova metro hattının temel atma törenine katıldı. Baykal, metro temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de kimsenin arzu etmediği olumsuz gelişmelerin yaşandığını, toplumun içinde bu olumsuz gelişmelerin biriktiğini, özellikle çatışmalar ve şehit haberlerinin herkesi üzdüğünü söyledi. Bu gidişe son verilmesi gerektiğini belirten Baykal, terör karşısında etkin önlemlerin alınıp uygulanamadığını, iktidarın terör konusunda üzerine düşen kararlılığı sergileyemediğini ifade etti.

Terörün Kuzey Irak'tan beslendiğini ifade eden Baykal, şunları söyledi: ''Terörün kökü Irak'ta, karargah Irak'ta, şehit olanlar bu ülkenin çocukları, bu memleketin evlatları. Hiçbir ülkenin, bir komşu ülkeye terör ihraç etmeye hakkı yoktur. Hiçbir ülkenin kendi topraklarında komşu ülkede terör yapan çeteleri eğitmeye, desteklemeye, yetiştirmeye, silah cephane vermeye hakkı yoktur, uluslararası hukuk bunu yasaklar. Yine biliyoruz ki Türkiye'de terör, ancak komşu ülkelerden güç alarak etkili olabilir.

Daha önce Suriye'den güç alarak Türkiye'de terör yapılıyordu, fakat 1999 yılından hemen önce Silahlı Kuvvetler kararlı bir biçimde Suriye'ye yüklendi ve 'Oradaki terör karargahını ya bize teslim et, ya biz alırız' dedi. Bu işin ciddiyeti ortaya çıkınca, Suriye kendi topraklarından terörü çıkardı. Bugün Suriye ile dostuz, iki komşu ülkeyiz, ekonomik ticaretimiz gelişiyor, hiçbir sorun yok. Şimdi ne oluyor, teröre Irak sahip çıkıyor. Kuzey Irak'ta terör, karargahını kurmuş vaziyette, orada eğitiyor, yetiştiriyor, 2 bin ton C-4 patlayıcısı Irak'tan Türkiye'ye 1 yılda girmiş. Bu kabul edilebilir değildir.

ABD, terör nedeniyle 5 bin mil öteden geldi Afganistan'a ve Irak'a müdahale etti. Sınırlarımızın hemen ötesinde terör odaklanması oluyor, siz buna karşı etkin bir politika ortaya koyamıyorsunuz. Başbakan diyor ki 'Türkiye'deki terör bitti mi ki, Kuzey Irak'taki terörden şikayet edelim?' Bilmiyor ki, Kuzey Irak'taki terör bitmezse, Türkiye'deki terör bitmez. Karargahı orada, orada bitireceksin, orada çözümü arayacaksın. Öte yandan, Irak'taki yönetim, Barzani, Talabani, kendi içlerinde karar alıyor, 'Seçimde bağımsız adayların bulunmadığı yerde AKP'ye oy verin' diyor. Kim diyor? Barzani, Talabani uzantıları diyor. Türkiye'nin yararını onlar mı bilecek, Bornovalılar, İzmirliler mi bilecek?''

-''DEVLET KURUMLARI BİRBİRİNE DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR''-

Deniz Baykal, bu Hükümetin 4 yıl daha iktidarda kalmaması gerektiğini savunarak, çiftçinin, esnafın perişan olduğunu, üniversitelilerin işsiz kaldığını, emekli ve memurların sıkıntı çektiğini söyledi. Huzurun, istikrarın temel dayanağı olan devlet kurumlarının da birbirine düşürülmek, bir çatışma ortamına sokulmak istendiğini savunan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Dünkü manzaraya bakalım... Başbakan, Cumhurbaşkanının bulunduğu yerde olmamak için ayrı program yapıyor.

Üç saatten fazla aynı ortamda Başbakan, Cumhurbaşkanına saygılarını sunmak, selam vermek ihtiyacını hissetmiyor. Başbakan miting yapıyor mitingde, bu devletin şerefi, onurunun simgesi Cumhurbaşkanı yuhalanıyor. Bu iyi bir yaklaşım değildir. Devlet kurumları birbiriyle çatışır halde, Danıştay, Yargıtay bir tarafta. Olmaz böyle bir şey, olmaz. Bütün bunları bir araya getirelim. Tüm devlet kurumlarını el ele verdirelim. Cumhurbaşkanının saygı göreceği, saygı gösterilmesini güvence altına alacak bir iktidara ihtiyaç var.

Türkiye'de demokrasinin birikimlerine sahip çıkacak, Cumhuriyetin temel değerlerine içtenlikle inanacak, Türkiye'nin laik bir Cumhuriyet olduğunu ve öyle kalacağını beynine yazmış bir iktidara ihtiyaç vardır. Türkiye'de demokrasiyle cumhuriyeti bütünleştirecek, devletin birliğine ve bütünlüğüne inanacak, Yasin El Kadı'ya değil, millete kefil olacak bir iktidara ihtiyaç var. Bunu yapacağız, Türkiye'ye mutlaka sahip çıkacağız.''
-İZMİR ANLAYIŞI-

CHP lideri Baykal, İzmir'in, Türkiye tarihinin, milli mücadele ve bağımsızlık mücadelesinin simgesi bir kent olduğunu, İzmir anlayışının Türkiye'de iktidar olacağını dile getirdi. İktidarlarında insanları bölmeyeceklerini, kadını, erkeğiyle eşit bir toplum yaratacaklarını belirten Baykal, ''Türk milleti demekten korkmayız, onları korkmamaya çağırırız, iftihar ederiz Türk milleti demekten. Böyle bir anlayışa ihtiyaç var'' dedi. Türkiye'nin haklarını uluslararası platformda etkili şekilde savunacaklarını, böyle bir anlayışla Türkiye'nin zenginleşebileceğini belirten Deniz Baykal, ''Böyle bir anlayış olursa Türkiye'nin zenginliklikleri, kaynakları en verimli şekilde kullanılır.

Eğer bu olmazsa elinde avunucunda ne varsa batırılır. Türkiye borç tuzağının içine düşürülür, esnaf çöker, gençler işsiz kalır, Türkiye'nin boynu boynu bükük kalır. Irak'ta kırmızı çizgiler çiğnenir, askerin başına çuval geçirilir. Bütün bunlara son vermek için Türkiye'nin verdiği büyük mücadeleye katılın'' şeklinde konuştu.

22 Temmuz seçimlerinin Türkiye'nin bir dönüm noktası olduğunu belirten Baykal, şunları söyledi: ''Bir dönüm noktasıyız. Ya Türkiye karşıtlarını sevindireceksiniz ya da Türkiye'ye inananları bu seçimde mutlu edeceksiniz. Bu seçim sıradan bir iktidar belirlenmesi seçimi olmasının ötesinde bir anlam taşıyor. Bu seçim Türkiye'nin geleceğini belirleyeceği, bir anlamda kaderini çizeceği seçim anlamında önem taşıyor. Türkiye'yi seviyorsan, Türkiye'nin bütünlüğüne inanıyorsan, Mustafa Kemal Atatürk'e inanıyorsan, milli takımı destekle.

Bu seçimde bunu hep birlikte başaracağız. İktidara yürüyoruz, Türkiye'nin yolu açık olacak, çok güzel günler göreceğiz. Edip Akbayram'ın söylediği gibi (Güzel günler göreceğiz çocuklar, motorları maviliklere süreceğiz).'' CHP Genel Başkanı Baykal, partililerden sandıklara sahip çıkmalarını, sandık görevlilerinin mutlaka sandıkların başında bulunmasını ve sonuçların teslimine kadar aralıksız görev yapmalarını istedi.

Baykal, İzmir'de büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının çok büyük başarılara imza attığını, bu başarıların 22 Temmuz seçimlerinden sonra Ankara'da da olacağını sözlerine ekledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise 3 yıllık görev süresi boyunca yaptıklarını anlattı ve metro projesi hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından metronun temeli atıldı.

AA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.