Başbakan Irak politikasını açıkladı

Başbakan Irak politikasını açıkladı

Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin yeni Merkez Binası'nda gazetecileri ağırladı. Başbakan gazetecilerin Irak'a harekat konusuna yönelik sorularına tek tek cevap verdi.

AK Parti yeni Genel Merkez binasında CNNTürk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında Başbakan Erdoğan gazetecilerin sorularını cevaplandırıyor.

Ahmet Hakan Ordumuz Irak’a girmek istiyor da girmesini istemiyormusunuz

Tayyip Erdoğan Bizim şu anda Genelkurmayımızla bunun yanında güvenlik güçlerimizle yaptığımız istişarelerde teröre yönelik olarak böyle bir engel koymamız düşünülemez. Bu adımlar ne ise bundan sonra da atmaya kararlıyız. Terörle mücadele yüksek kurulunda Başbakan Yardımcım Abdullah Bey’in dediği gibi ben de katıldığım toplantılarda ne ihtiyaç varsa araç gereç bunu temin etmeye hazırız dedim.

Butür konularda sınır komşumuzla olan diplomaside komşumuz Irak’la bu kadar yoğun bir diplomasi olan dönem yaşanmamıştır. Koalisyon güçleri ve onların önündeki ABD ile yoğun temaslarımız oldu. İstenilen sonuçlar elde edilmese de temaslar devam ediyor.



Bizden gelecek onlara yönelik herhangi bir engel takoz koyma kesinlikle olamaz. Dışardan hükümet ile ordumuz arasına fesat fitne sokma gayreti içindedir. Böyle bir dönemde bunun yapılaması çok yanlış.

Ben sayın Özkök ile bunu konuştum. 1 Mart konusunda tavrım belli idi. Partimin içinden muhalifler olduğu gibi ana muhalefet tamamen karşısında idi. O dönem karşı çıkanlar şimdi mutlaka Irak’a girilsin deniyor. Bugün öyle bir adım atılması gerekiyorsa o adımı atmaktan çekilmeyiz. Bizim Genelkurmayımızla hiçbir sorun yoktur ve ortak bildiride bu ortaya konmuştur.

Ergun Babahan, sayın Genelkurmay Başkanı dışarıda yaptıkları konuşmalarda Irak’a harekat konusunda istekli olduğu ancak sizinle görüşmesinde başka bir ifadesi var gibi

-Tayyip Erdoğan Bizim medya ile ilişkilerimiz bellidir. Bizim Genelkurmayla ilişkimiz bellidir. Irak’a operasyon davul zurna ile olmaz. Gerektiğinde Meclis kararı alınır ve operasyon yapılacaksa yapılır. Bununla ilgili atılması gereken ne tür adım varsa atılır. Yeter ki biz o noktaya gelelim. Genelkurmay ve dışişleri Bakanlığı ile istişare halindeyiz.

Ekrem Dumanlı, Irak yönetimi ile ilişkiler yürütüldü. Sonradan Edip Başer durumu gibi
olumsuz bir durumu oldu ki sorun yaşandı.
-Tayyip Erdoğan Biz ırak yönetimi ile diplomasi sürüyor. Maliki ile yakın temas halindeyiz ve ne yapılması gerektiği konusunda fikir teatisindeyiz.

Taha Akyol, Öcalan’ın Suriye’den alınması döneminde geri vereceksen ver yoksa gelip alacağız dendi ve Suriye ülkeden çıkarıldı. Böyle bir durum olabilir mi
-Tayyip Erdoğan Bu benzetme çok farklı. Suriyede işin sahibi belli. Irak ise kimin elinde belli değil. Talabani Cumhurbaşkanı gözüküyor, Maliki veya başka yöneticiler her biri ayrı bir durumda. Talabani ile görüşürüm. Barzani ile görüşmem çünkü kabile başkanı ile görüşemem. Barzani ile görüşmeler olsa da ben muhatap olmam.


Ertuğrul Özkök Irak’a girilirse sorun çözülmüş olurmu

Tayyip Erdoğan Zamanla çok önemli zamanlama iyi yapılırsa çözüm olur. Ama zamanlama yakalanamaz ise bir anlam ifade etmez. Ben sizin programı izledim. Başkaları ben bilirim yaparım diyorlar. Önümde çok ciddi rakamlar var. Türkiye’de teröre kurban verdiğimiz sayı 12813 olarak gözüküyor. Zirve yaptığı sene 1993 tür. 94 yılında 95 yılında 2000’de düşüş başlıyor. 2003 te tekrar düşüyor. 2005’te yeniden yükseliyor. Bizlerde en yüksek rakamlar 150 dolayında iken geçmişte bu rakamlar yılda binler üzerinde idi. ABD İngiltere İspanya terörle boğuşuyor ama sorunu çözemiyor. Burada siyasi rant elde etme peşinde değiliz. Burada sadece ben değil Baykal Ağar ve tüm partiler aynı zamanda tüm ülke sorumlu. Bundan nasıl çözüm bulunur arayışı içinde bulunacağız.

Terörün hiç kurban almadığı yıl yok.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.