Bakanlık'tan dondurma uyarısı

Bakanlık'tan dondurma uyarısı

Sağlık Bakanlığı, sokak satıcılarından alınan dondurmaların sağlığı tehdit ettiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, güvenilir olmayan yerler ve sokak satıcılarından alınan dondurmaların insan sağlığını tehdit ettiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sıcak yaz günlerinin gelişiyle birlikte başta dondurma olmak üzere buzlu gıdaların tüketiminin arttığı belirtilerek, sağlıksız koşullarda üretilen ve satılan dondurmalarda bakterilerin kolaylıkla üreyebildiği, bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurma ve buzlu içecekler tüketilirken dikkatli olunması gerektiği bildirildi.

Güvenilir olmayan yerler ve sokak satıcılarından alınan dondurmaların, insan sağlığını tehdit ettiği vurgulanan açıklamada, "Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemliizinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalı. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemeli. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketimi hastalıklara davetiye çıkarıyor" denildi.

Açıklamada, sağlık ve hijyen kurallarına uygun üretilen ve satılan dondurmaların, protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiği kaydedilerek, bu nedenle uygun ortamlarda üretilen ve satılan dondurmaların besleyici değeri yüksek gıda grubunda yer aldığı ifade edildi.

Açıklamada dondurma üretiminde, sütün yanı sıra şeker, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, çeşitli meyve ve kıvam vericiler ile bitkisel yağ, doğal ve doğala özdeş aromaların da yer aldığı belirtilerek, bu katkı maddelerinin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksine uygun olması gerektiğine işaret edildi.

 
 
internethaber
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.