Avrupa'nın kuzeyi donuyor

Avrupa'nın kuzeyi donuyor

Britanya Turizm Acentaları Birliği (ABTA) Avrupa’nın kuzeyinde devam eden yağmurların turistlerin Türkiye'yi seçmesine neden olduğunu söyledi.

Britanya Turizm Acentaları Birliği (ABTA) sözcüsü Sean Tipton, “Yağışlı hava Temmuz’da da devam edince yurtdışına çıkan İngiliz sayısı 10 milyonu buldu. Özellikle Avrupa’nın güneyi, Türkiye, Yunanistan ve İspanya en fazla tercih edilen ülke konumuna geldi” dedi. Türk turizmciler de İngiliz turist sayısının arttığını doğrularken, Birce Inter Tours’un Genel Müdürü Ömer Torosluoğlu yüzde 10-15 civarında bir rezervasyon artışı yaşandığını bildirdi. İkon Turizm ve Sofa Otel Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli de “İngilizler tatillerini erkene alıyor. Uçak sayısını artırarak bu pastadan pay kapmalıyız” dedi.

 

Ağustos’ta rekor kırılır

 

Kuzey ülkelerinin en fazla tercih ettiği turizm yeri Antalya oluyor. Bu yıl Ocak-Mayıs ayında Antalya’da tatilini geçiren İngiliz sayısı 53 bin, İsveçli sayısı 41 bin, Danimarkalı sayısı ise 33 bindi. Haziran’da başlayan yağmurların sürmesiyle bu sayının Ağustos’ta rekor kıracağı belirtiliyor.


Turizmcinin yüzü gülüyor


Geçen yıl karikatür krizi, kuş gribi gibi etkenler yüzünden sıkıntılı günler geçiren turizm sektöründe yüzler bu yılın ilk yarısında güldü. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 16.6 artarak 9 milyon 184 bin 108 kişi olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçen yıl altı ayda 7 milyon 876 bin 153 kişi olmuştu.

 

Haziran artışı % 17.1

 

Haziran’da giriş yapan turist sayısı yüzde 17.1 artışla 2 milyon 774 bine ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 2 milyon 368 bin kişi olarak gerçekleşmişti. Altı aylık dönemde yabancı ziyaretçilerin ülke gruplarına bakıldığında en fazla artış yüzde 26.5 ile diğer OECD ülkelerinde gerçekleşirken Okyanusya ülkelerinde yüzde 56.3’lük azalış oldu.

 

Haziran’da en fazla artış yüzde 118.2 ile Okyanusya ülkelerinde, en fazla düşüş yüzde 4.3 ile Afrika ülkelerinde yaşandı. Bu arada Haziran’da Türkiye’den çıkış yapan yabancı ziyaretçi sayısında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.5 artış oldu. Bu dönemde çıkış yapan yabancı ziyaretçi sayısı 2 milyon 457 bin 171 kişi olarak belirlendi. Bu rakam 2006’nın aynı ayında 2 milyon 72 bin 720 olarak gerçekleşmişti. Çıkış yollarına bakıldığında ise geçen yılın Haziran ayına göre denizyolunda yüzde 39, havayolunda yüzde 18,1, karayolunda yüzde 10.1 artış, demiryolunda yüzde 1.6 azalma yaşandı.

 

Bİr günde 7 gemİ 4.847 yolcu

 

Kuşadası’na 7 gemi ile 4 bin 847 yolcu geldi. Splendour Of The Seas 2200, Saphire 550, Ocean Monach 400, Aegean II. 400, Perla 600, Orient Queen 600 ve Sea Dream 97 yolcuyla limana yanaştı. Yolcular turistik bölgelere giderken, gemilerde görevli 2 bin 500 personel de alışveriş yaptı. Bu yıl deniz yoluyla Kuşadası’na gelen turist sayısı ise 250 bini geçti.

 

Almanlar liderliği Ruslar’a kaptırmadı

 

* Haziran’da da yılın ilk 6 ayında da Türkiye’ye en fazla turist yine Almanya’dan geldi.

 

* 6 aylık dönemde en fazla turist sayısında Almanya’yı Rusya Federasyonu, İngiltere ve İran izledi.

 

* Haziran’da en fazla turist Almanya, Rusya, İngiltere, İran, Bulgaristan, Hollanda, ABD, Ukrayna, Fransa ve Avusturya’dan gelirken, bu ülkelerden giriş yapanlar, toplam giriş yapan yabancıların yüzde 64.6’sını oluşturdu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.