Ataköy Turizm Kompleksi

Ataköy Turizm Kompleksi

TOKİ'nin satacağı Ataköy Turizm Kompleksi’nin kullanıcısı DATİ Yatırım Holding 1.500 kiracıdan zam isteyince ortalık karıştı. (Fotoğraf:Murat Öztürk)

Ataköy Turizm Kompleksi’nde ihale iptalinden sonra kira krizi çıktı. Dünya Göz Hastanesi’nin sahibi Eray Kapıcıoğlu, kompleksin denizcilere peşkeş çekileceğini iddia ederek Başbakan’a şikayette bulundu Kompleksin üst kullanım hakkına sahip olan denizcilerin şirketi DATİ’nin Başkanı Şadan Kalkavan ise mukavelesi bitenlerle görüştüklerini belirterek, “Kabul eden kalır, etmeyen çıkar” dedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından birkaç ay önce satış kararı aldığı, ancak 3 milyar dolar değer biçilen arazinin 500 milyon YTL gibi bir fiyata gideceği yönündeki şikayetler üzerine ihalesi bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle iptal edilen Ataköy Turizm Kompleksi’nde  özelleştirmeden önce kiraladığı arazide 30 milyon dolar yatırımla hastane kuran Dünya Göz Hastanesi’nin sahibi Eray Kapıcıoğlu, arazinin üst kullanım hakkını 33 yıllığına 120 milyon dolara kiralayan DATİ Yatırım Holding’in buradaki 1.500 kiracıya baskı uyguladığını öne sürdü.

 

Kompleksin üst kullanım hakkına sahip olan denizcilerin şirketi DATİ’nin Başkanı Şadan Kalkavan ise “Herkes metrekareye 100 dolar kira verirken onlar 5-10 dolar ödüyor. Mahkemeye verdik. Biz mukavelesi bitenlerle görüşüyoruz. Kabul eden kalır, etmeyen çıkar” diye konuştu.

 

Kapıcıoğlu: Zam istiyorlar

TOKİ’nin ihaleye çıktığı dönemdeki tartışmalardan sonra DATİ ile mahkemelik olduklarını hatırlatan Dünya Göz Hastanesi’nin sahibi Eray Kapıcıoğlu, şunları söyledi:

“Denizciler, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile konuşup araziyi 500 milyon YTL’ye kapatmaya çalıştılar. Konuyu Başbakan Erdoğan’a kadar götürdük. Denizcilerin hevesi kursaklarında kaldı. 3 milyar dolarlık araziyi ucuza alamayınca şimdi kiracılarla uğraşıyorlar. İnsanlara ya kirayı artırmalarını ya da çıkmalarını söylüyorlar.”

 

Denizcilerin söz verdikleri yatırımları yapmadığını da ileri süren Kapıcıoğlu, “Milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladılar. Tek çivi çakmadılar. Biz devletten kiraladığımız arsaya 30 milyon dolar yatırdık. Kira konusundaki taleplerini dikkate almıyoruz. Zaten öyle bir hakları yok. Bizim 20 senelik kira sözleşmemiz var. Denizciler daha fazlasını istiyor. Mahkemelik olduk ve devletin kanunlarına inanıyoruz” diye konuştu.

 

Mahkeme kararı bekleniyor

Kapıcıoğlu’nun iddialarını yanıtlayan DATİ Yatırım Holding’in Başkanı Şadan Kalkavan ise sözleşmesi bitenlerle görüştüklerini, kimseye baskı yapmadıklarını söyledi.


Kapıcıoğlu’nun hastanesinin olduğu araziyi her türlü bürokrasiyi kullanarak kendi menfaatine göre bedava kullandığını öne süren Kalkavan, “Kendisiyle mahkemeliğiz. Zamanında burayı metrekaresi 5-10 dolara kiralamışlar. Galeria’daki kiracı 100 dolar verirken onların 5 dolara oturmasına kimse izin vermez. Biz mukavelesi devam edenlerle değil bitenlerle görüşüyoruz. Şartları söylüyoruz. Kabul eden kalır, etmeyen çıkar. Bizim kimseyi zorlayarak kira artırmaya da ihtiyacımız yok” diye konuştu.

 

TOKİ’nin ihalesi Başbakan Erdoğan’ın emriyle iptal edildi


Ataköy Turizm Kompleksi’nin “üst kullanım hakkı”, iki yıl önce Özelleştirme İdaresi tarafından 33 yıllığına ihaleye çıkarıldı. Denizcilik sektörünün önde gelen isimleri Şadan Kalkavan, Fuat Miras, Gündüz Kaptanoğlu, Eşref Cerrahoğlu, Yalçın Sabancı ve Metin Kalkavan’ın da aralarında olduğu 45 ortaklı DATİ Yatırım Holding, burayı 120 milyon dolar bedelle 33 yıllığına kiraladı.

Yaklaşık 360 dönümlük bir alana yayılan Ataköy Turizm Kompleksi’nin 141 bin 248 metrekarelik arsası, TOKİ tarafından geçtiğimiz Mart ayında satışa çıkarıldı.


TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “Araziyi 500 milyon YTL’den aşağı vermem” diye açıklama yaptı. Arazinin en az 3 milyar dolar edeceğine ilişkin açıklamalar gelince iş büyüdü ve ihale Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile iptal edildi.

Satışa sunulan hisse üzerinde 10 Temmuz Galeria Alışveriş Merkezi, katlı otoparklar, Dünya Göz Hastanesi, akaryakıt istasyonu, Doğa Garden Restoran, Crowne Plaza Oteli gibi kompleksler bulunuyor.



TÜRKİYE TURİZM


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.