Aşiretler demokrasisi

Aşiretler demokrasisi

Doğu ve Güneydoğu’da yıllardır blok oylarıyla seçimlere etki eden aşiretler, 22 Temmuz’da da belirleyici rol oynayacak. Peki hangi aşiret hangi siyasi partiye yakın?

22 Temmuz’da yapılacak erken genel seçim için hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, yıllardır blok oylarıyla seçimlere etki eden Doğu ve Güneydoğu’daki aşiretler, bu seçimde döneminde de ağırlığını koruyor.

Bölgede aşiretler ya da aileler olarak tanımlayabileceğimiz yapılanma günlük hayatta olduğu kadar her seçim döneminde de kendini hissetiriyor. Aşiret ve ailelerin aldığı tavır oyların yönünü de belirliyor. Partiler de her seçim döneminde aday belirlerken aşiretlerin kapısını çalıyor. Aşiretlerin oy potansiyelini kendi partilerine çekmek için çaba harcıyor.

"URFA’NIN YÜZDE 50’Sİ AŞİRET ÜYESİ"

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rüstem Erkan, bölgede aşiretlerin en çok Urfa ve Mardin gibi illerde etkili olduğunu belirterek, “Bizim yaptıgımız çalışmalarda Urfa’da nüfusun yüzde 43’ü kendini aşiret üyesi veya reisi olarak ifade ediyor. Bir aşiret üyesi olup da o kimliğini ifade etmek istemeyenlerde olabilir. Urfa yüzde 50’si aşiretlerden oluşan bir nufusa sahip. Burada ister istemez aşiretlerin liderleri veya partideki adayları one çıkıyor” dedi.

Bölgedeki aile veya aşiretlerden öne çıkanlar şunlar:

ENSARİOĞLULLARI

70’li yıllardan beri Adalet Partisi çizgisinde olan ailenin Meclis’teki son temsilcisi Salim Ensarioğlu oldu. Bakanlık da yapan Ensarioğlu, 2002 seçimlerinde partisi baraja takılınca meclise gidemedi.

DEĞERLER

Yıllardır CHP’de politika yapan ailenin reisi Hasan Değer, uzun süre Meclis’te görev yaptı. Değerler, 2002’de de Mesut Değer’i Meclis’e gönderdi. Uzun yıllar CHP il başkanlığı da yapan Değer, yine değişmez isimlerden gözüküyor.

ŞEYHANLI AŞİRETİ

DYP’nin ağır toplarından Necmettin Cevheri’nin de mensubu olduğu aşiret, 1991 ile 1999 yılları arasında Meclis’te 3 milletvekiliyle temsil edildi. DYP, 2002 seçimlerinde Cevherilere listede yer vermeyince Sabahattin Cevheri, seçimlere bağımsız girerek kazandı ve daha sonra AK Parti’ye geçti. Mahmut Kaplan ise, AK Parti’den 8.sıra adayı olarak Meclis’e gitti.

İZOLLAR

Türkiye’nin en büyük ve en dağınık aşiretlerinden İzollar’ın 30 bin dolayında oyu olduğu belirtiliyor. Zülfikar İzol, daha önce Refah ve Fazilet partılerinden milletvekilliği yaptı. Şimdi ise AK Parti milletvekili. Bu seçimlerde de Meclis’e temsilci göndermelerine kesin gözüyle bakılıyor.

BUCAKLAR

Bucak Ailesi, bu seçimlerde de Demokrat Parti’nin en büyük kozu olacak. Aşiretin en önemli isimlerinden biri olan DYP eski milletvekillerinden Sedat Bucak 2002 seçiminde partisinin baraja takılmasıyla milletvekili seçilememişti.

Kırvar, Karakeçili, Pijan gibi aşiretlerde kentte siyasi anlamda etkili durumdalar. Ayrıca Bitlis‘te İnan ve Mutlu, Muş‘ta Bıdıri ve Batikan, Mardin‘de Türk, Kahramanlar, Omeyran, Şükran, Neceran, Batman‘da Raman, Habizbini, Şırnak‘ta Tatar, Kejan, Batiyan, Tayan, Hakkari’de Piyaniş, Jirki, Ertuşi, Van‘da ise Alan, İzdinan ve Özbek aşiretleri de etkinliğini sürdürüyor.

NTV




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.