Arınç: Meclis üzerine düşeni yapar

Arınç: Meclis üzerine düşeni yapar

TBMM Başkanı Bülent Arınç, teröre karşı yapılması gündeme gelen sınır ötesi operasyon ihtimali ve bu durumda TBMM'nin tavrının ne olacağına yönelik soruya yanıt verdi:

TBMM Başkanı Bülent Arınç, teröre karşı ''tek vücut, dimdik ve dipdiri olunması gerektiğini'' belirterek, sınır ötesi operasyon ihtimali ve bu durumda TBMM'nin tavrının ne olacağına yönelik bir soru üzerine, ''TBMM, kendisine yapılan başvuruyu anında değerlendirip karar alma imkanına sahiptir'' dedi.

Arınç, Avrupa Birliği (AB) Parlamento Başkanları Konferansı'na katılmak için Slovakya'ya gitmek üzere İstanbul'a hareket etti.

Hareketinden önce Esenboğa Havalimanında bir açıklama yapan Arınç, Türkiye-AB ilişkilerinde parlamentolara çok önemli görevler düştüğünü belirterek, bu bilinçle son dönemde TBMM'nin Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB ulusal parlamentoları ile çeşitli düzeylerdeki temaslarında kayda değer bir artış meydana geldiğini söyledi. Bu tür temasların parlamentoların temsil ettiği halklar arasında köprü kurulmasına aracılık ettiğine inandığını ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bilindiği üzere, AB'ye üye ülkelerin parlamentolarının çeşitli komisyonları düzenli olarak bir araya gelmektedir. Parlamento Başkanlarını Konferansının amacı bu alandaki çalışmaları gözden geçirmektir. Avrupa ailesinin bir üyesi olarak, Avrupa ulusal parlamentolarıyla doğrudan temas imkanı sağlayan bu toplantıya büyük önem veriyoruz. Konferansta 'Parlamentolar arasında işbirliği' ve 'AB'nin geleceğine ilişkin tartışmalar' konularında görüş teatisinde bulunacak ve çeşitli uluslararası görüşmeler ele alınacaktır. Türkiye adına ben de bir konuşma yaparak bu konular üzerinde ülkemizin görüşlerini ve yaklaşımını bu vesileyle bir kez daha ortaya koyma fırsatını elde edeceğim.''

Arınç, ziyareti sırasında, ayrıca önümüzdeki genel seçimler dolayısıyla bu yasama yılının Temmuz ayında sona ermesinden önce AB ülkeleri meclis başkanlarıyla bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunacağını ve Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili beklentileri bir kere daha dile getirmeyi amaçladığını kaydetti.

''ZAFİYET GÖSTERMEDEN...''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Arınç, son günlerde meydana gelen terör olayları hatırlatılarak, ''Sınır ötesi operasyonda Meclis'in tavrı ne olur'' sorusuna, şu yanıtı verdi: ''Teröre karşı tek vücut dimdik, dipdiri olmalıyız ve bununla mücadelede bir an bile zafiyet göstermeden yolumuza devam etmeliyiz. Bu insanlık suçuna karşı el ele vermeliyiz. Aramızdaki farklılıkları bir kenara bırakarak terör karşısında birleşme ve bütünleşmenin zamanı olduğuna inanıyorum. Tabii bu olayların zamanlamasının önümüzdeki seçimlerle ilgili veya Kuzey Irak'ta olası bir operasyon ihtimaliyle ilgili olup olmadığı konusunda bir şey söylemek durumunda değilim. Ancak defalarca tekrarlanmıştır ki, Irak'a, Kuzey Irak'a yönelik bir operasyon ihtiyacı doğduğunda bu ihtiyacın silahlı kuvvetler tarafından belirlenmesini takiben, hükümet tarafından siyasi karar haline getirilmesi halinde TBMM, kendisine yapılan başvuruyu anında değerlendirip karar alma imkanına sahiptir. Bunu defalarca söyledik. Terörle ilk kez karşılaşmıyoruz. Terörden en çok acı çeken ülkelerden biriyiz. Milletimizin acısını yürekten paylaşıyoruz.'

Arınç'ı, Esenboğa Havalimanı'nda TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin ile Ankara Valisi Kemal Önal uğurladı.



AA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.