ANTONIONI HAYATINI KAYBETTİ

ANTONIONI HAYATINI KAYBETTİ

Dün Bergman'ın hayatını kaybetmesinin ardından bugün de modern sinemanın öbncüsü Antonioni hayata gözlerini yumdu.

Dün İsveçli ünlü yönetmen İngmar Bergman'ın 89 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından, bugün de İtalyan sinemasının en önemli yönetmenlerinden Michelangelo Antonioni, 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Modern sinemanın öncülerinden kabul edilen Antonioni, 1912 yılında İtalya'nın kuzey doğusundaki Ferrara'da doğdu. Bolonya Üniversitesinde ekonomi eğitimi gören Antonioni'nin sinema ile ilişkisi eleştiri yazıları ile başladı. Bu dönemde, 1930'lu yıllarda çekilmiş İtalyan komediyerini ağır dille eleştirdiği yazıları ile dikkat çeken Antonioni, 1940'da İtalyan ulusal sinema okulu Centro Sperimentale'de eğitim görmeye başladı.

Kısa sürede senaryo yazmaya başlayan ve Roberto Rossellini, Enrico Fulchignoni gibi önemli İtalyan yönetmenlerle çalışma imkanı bulan Antonioni, sinemaya ilk adımını 1950 yılında çevirdiği "Cronoca di un Amore" (Bir Aşkın Güncesi) adlı film ile adım attı. Antonioni, "L'avventura" (Macera) adlı filmi ile 1960 yılında Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü ve uluslararası üne kavuştu. 1966 yılında İngilizce olarak çektiği "Blow Up" (Cinayeti Gördüm) filmi ile ününe ün katan Antonioni, bu film ile iki Oscar ödülüne aday gösterildi ve Cannes Film Festivali'nde "Altın Palmiye" ödülünü kazandı. Antonioni, 1996 yılında ise Yaşam Boyu Başarı Oscarı'na layık görüldü.

Sinema kariyeri boyunca 20'ye yakın filme imzasını atan Antonioni'nin diğer önemli filmleri arasında 'La Signora Senza Camelie' (Kamelyasız Kadın), 'La Notte' (Gece), 'L’Eclisse' (Güneş Tutulması), 'Il Deserto Rosso' (Kızıl Çöl), 'Zabriskie Point' (Zabriskie Noktası), 'Professione: Reporter' (Yolcu) bulunuyor. Filmlerinde daha çok yabancılaşma, iletişimsizlik ve kadın-erkek uyumsuzluğu gibi sorunları ele alan Antonioni, 1985 yılında felç geçirdi. Antonioni'nin son filmi, 2004 yılında çıkan 'Eros' üçlemesinin parçası olan "The Dangerous Thread of Things" (Olayların Tehlikeli Dizilişi) oldu.

ANKA/habertürk







HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.