Aile Hekimliğinde Rapor Şoku

Aile Hekimliğinde Rapor Şoku

Halide Edip Adıvar Mahallesi’nde aile hekimi krizi bitmiyor. Doktorların bir kısmının Halide Edip Mahallesi’nin dışında otobanın öbür tarafında hizmet vermelerinden mahalleli ciddi sıkıntılar çekmişti. Feriköy’de ki bu yaşanan olayların ardı arkası gelmiy

 SAĞLIK HEYETİNDEN GEÇMEDEN RAPOR

Hastalıklarından dolayı sürekli ilaç kullanmak zorunda kalan hastalar, prosedür gereği ilaç kullanım raporu çıkartmak zorundalar. Hasta önce doktora gider ve muayene olur. Yapılan tahliller sonucu uygun gördüğü ilaçları yazar. Eğer hasta sürekli olarak o ilaçları kullanması gerekiyorsa rapor çıkartmak zorundadır. Hasta doktorunun hazırladığı reçete ile ve sağlık raporu ile sağlık heyetinin kontrolünden geçer. Sağlık heyetinin imzaladığı İlaç Kullanım Raporu ile eczaneye giden hasta ücret vermeden sürekli olarak kullanacağı ilaçları alır. Bu rapor için gittiği sağlık kuruluşunun müdürünün ve başhekiminin imzası gerekmektedir. Yasal uygulama gereği bu raporu hasta sağlık kuruluşuna bizzat giderek çıkartabilir. Bir eczane ya da herhangi biri bu raporu çıkartamaz.

RAPOR AYAKLARINA GELDİ

İddialara göre; Halide Edip Adıvar Mahallesi’nden tedavi olmak için Feriköy Aile Sağlığı Merkezi’ne giden aynı apartmandan 4 hastaya farklı zamanlarda önce tahlil yapıldı. Sonuçlara göre şeker, tansiyon ve kolestrol teşhisi konulan hastalar sürekli kullanacakları ilaç için yandaki eczaneye yönlendirilerek ilaç kullanım raporu çıkartmaları gerektiği söylendi. Eczaneye giden vatandaşlar için bir hafta sonra Özel Rumeli Tıp Merkezi adına ilaç kullanım raporu çıkartıldığı iddia edildi.

MUAYENE EDİLMEDEN RAPOR

Hasta İlaç Kullanım Raporu gerekiyorsa, eczane bunu kendileri adına bir hafta içinde çıkartabileceklerini belirtiyor. Bunun üzerine hasta bir hafta sonra eczaneye gittiğinde, kendisine ilaçlarla birlikte Özel Rumeli Tıp Merkezi’ne ait ilaç kullanım raporu veriliyor.

 

DOKTORUMUZA GÜVENMİYORUZ

Hayriye Aksu

Kansızlık hastalığım var. Grip olduğum zaman aile hekimine gidiyorum. Tahlil yaptırdım. Sonuçlarına bakınca, beni tansiyon, şeker ve kolesterol hastası yaptı. SSK Okmeydanı Hastanesi dahiliye servisine gittim. Sınırda olmadığını onlarda söyledi. Aile hekimim, her ilaç için 3’er kutu yazdı. Ama ilaçları alabilmem için rapor çıkartmam gerektiğini, yandaki eczanenin bu raporunu çıkaracağını söyledi. Eczaneye gittiğimde bu raporu hediye olarak çıkarttıklarını söylediler. İlaç yazıyor, reçete ile yandaki eczaneye gönderiyor, tekrar gel nasıl kullanacağınızı söylerim dedi. Kendi mahallemdeki eczanemden almak istediğimi söylediğim zaman kesinlikle kabul etmedi. Raporla alınan ilaçtan para almamaları gerektiği halde 18 lira para aldılar. Kullanmayacağım için verilen ilaçları kendi mahallemdeki eczaneye bıraktım. Eczane sağlık ocağına bırakmamız gerektiğini söyledi ama doktora güvenmediğimiz için oraya götürmedik. Hangi eczane rapor çıkartır. Birde üstelik hediyemiz olacak diye dalga geçtiler.

 

SÜREKLİ İLAÇ KULLANDIRIYOR

Nebahat Genç

Düzenli olarak ilaç kullanmamı gerektiren bir rahatsızlığım yok. Rutin kontrol için kan tahlili yaptırdım. Doktor; “Senin tansiyonun var. Kolesterolün yüksek, şeker değerlerin sınırın üzerinde, hemen rapor çıkartacağız sana” dedi. Rapor için 1 hafta bekledim. Rapordan sonra ilaçları 3’er kutu verdi. Tansiyon rahatsızlığım yoktu. Dahiliyeden randevu aldım. Tahlilleri gösterdim. Hiçbir ilacı kullanmamam konusunda uyardı. Rapor al, o eczaneye git dediği için de şüphelendik. Aynı apartmanda oturan 4 kişiye aynı teşhisi koyarak, aynı şekilde ilaç yazmış. O doktordan memnun değiliz. Biran önce aile hekimimiz mahallemizde olsun istiyoruz. Okmeydanı SSK Hastanesi’nden sıra alamadığımız için mecburen o sağlık ocağına gidiyoruz.

 

İLAÇ İÇİN AYRI PARA ALINIYOR

Sadiye Saldıran

65 yaşındayım. Tansiyon, şeker, kalp rahatsızlığım var. Aile hekimliğim Feriköy’de. Emekliyim, sapa yerde kaldığı için her gidişimde 7 lira taksi parası veriyorum. Üstelik ilaç içinde ayrıca para verdiğimizi düşünürseniz, büyük sıkıntı yaşıyorum. Aile hekimimin kendi mahallemizde olmasını istiyoruz. Torunum astım hastası. Sürekli hastalanıyor, doktora gidemiyor. Bizim gibi yaşlıları, kronik rahatsızlıkları olanları düşünsünler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.