ABD'li koordinatörden Kuzey Irak uyarısı

ABD'li koordinatörden Kuzey Irak uyarısı

“Kuzey Iraklı Kürtlerin PKK'ya baskı uyguladığını ve teröristleri kovduğunu görmek isterim

ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadele özel temsilcisi emekli general Joseph Ralston, kuzey Iraklı Kürtlerin PKK'ya karşı daha etkili bir tutum benimsemesi gerektiğini belirterek, “Kuzey Iraklı Kürtlerin PKK'ya baskı uyguladığını ve teröristleri kovduğunu görmek isterim” dedi.

Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi adlı düşünce kuruluşunda bir panelde konuşan Ralston, PKK'nın, masumları katleden bir terör örgütü olduğunu vurgulayarak, “Onlara hoşgörü gösterilemez, onlara herkes oldukları gibi, katil gibi muamele etmeli, buna ABD de dahil” diye konuştu.

PKK'ya karşı mücadelede Irak hükümetinin bir ölçüde yardımcı olduğunu anlatan Ralston, Kürt politikacıların kendilerine yönelik siyasi nedenlerden dolayı PKK'ya karşı sert davranır görünmek istemediklerine işaret etti.
Türkiye'nin kuzey Irak'a olası askeri müdahalesinin sorulması üzerine Ralston, Türkiye'nin kendi çıkarına olduğunu düşündüğü kararları vereceğini belirtirken, ABD'nin sınır ötesi operasyondan yana olmadığına dikkati çekti ve “Umarım Türkler, kısa vadeli çıkarlarını değil uzun vadeli stratejik çıkarlarını gözönünde bulundurur” dedi.

Türkiye'nin kuzey Irak'a olası askeri müdahalesinin AB'nin çıkarlarına da ters olacağını belirten Ralston, terör örgütü PKK'nın İran kolu olan Pejak'a ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin PKK ile mücadele etmesine paralel olarak İran'ın da aynı şekilde Pejak ile savaştığını kaydetti.

Ralston, İran'ın bu faaliyetini gören Türklerin aklında da neden İran'ın PKK'ya karşı ABD'den daha fazla mücadele ettiği sorusunun uyandığını anlattı.

Ralston, İran'ın PKK ile mücadelesine karşın Türkiye'nin stratejik çıkarlarının Tahran ile daha fazla yakınlaşmamayı gerektirdiğini savundu.

Joseph Ralston, Danimarka'nın teröre destek veren Roj TV'nin yayına izin vermesini de dolaylı olarak eleştirerek, “Türkler, bu kanalın nasıl bir NATO müttefikinden yayın yapabildiğini soruyor. Bence bu iyi bir soru” dedi.
Ralston, ABD'nin PKK'nın işlediği mali ve benzer suçlara karşı mücadele için Avrupa ülkelerine bilgi aktardığını da belirtti.

Iraklı Kürt lider Mesud Barzani ile konuşmasında, Kuzey Irak'taki ekonomik gelişmelere işaret ederek 3 bin 500 teröristin bunu tehlikeye atmaması gerektiği mesajını ilettiğini kaydeden Ralston, toplantının ardından AA muhabirine açıklamasında, kısa süre içinde Türkiye ve bölgeye gelmeyi planlamadığını söyledi.

(a.a.)



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.