ABD: Türkiye ile ilgisi yok

ABD: Türkiye ile ilgisi yok

Bush Yönetimi, Kuzey Irak’ın bazı bölgelerindeki güvenlik sorumluluğunun ABD’den Kürt Bölgesel Yönetimine devredilmesinin Türkiye’deki gelişmeler ile herhangi bir ilgisi bulunmadığını bildirdi.

ABD Dışişleri Sözcü Tom Casey, günlük basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken güvenlik sorumluluğunun devredilmesi sürecinin bir süreden beri devam ettiğini belirterek şöyle devam etti:

“Bu, yeni bir şey değil ve bu, Irak’ın güvenlik güçlerinin en az söz konusu bölgelerde güvenliği idare edebilme kabiliyetinin cesaret verici bir işareti.”

Tom Casey, bir Yunan gazetecinin kararın neden Türkiye’deki genel seçimler öncesi alındığını sorması üzerine “Bunun üzerinde yaklaşık dört yıldır çalışıldığına inanıyorum” dedi. Casey, ABD’nin, Irak’ın kendi güvenlik güçlerini geliştirmesine yardımcı olma planlarını anımsatarak “Bunun zamanlanmasının, Türkiye’de veya başka bir ülkedeki gelişmeler ile herhahgi bir ilgisi yoktur” şeklinde konuştu.

KOALİSYON GÜÇLERİ BÖLGEDE KALACAK
Türkiye’nin PKK ile mücadele amacıyla Irak’a asker gönderme kararını alması halinde ABD’nin bölgedeki konumunun ne olacağına, müdahale edip etmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de bazı bölgelerde güvenlik sorumluluğunun devredilmesinin, “koalisyon güçlerinin bölgeden tamamen çıkacağı anlamına gelmediği”ni vurguladı. Casey şunları söyledi:

“Yine vurgulamak isterim ki Irak’ın herhangi bir illinde güvenlik sorumluluklarının ABD kuvvetlerinden Irak güçlerine devri, genel olarak koalisyon güçlerinin bölgeden ayrılacağı anlamına gelmiyor. Bu demek ki Irak kuvvetleri, liderliğini üstleniyor, başlıca sorumlular onlar ancak koalisyon güçleri onları desteklemek amacıyla orada olmayı sürdürecek” şeklinde konuştu.

AA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.