ABD Hikmet Çetin'i işaret etti

ABD Hikmet Çetin'i işaret etti

Yunan Gazetesi, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın açıklamalarını manşetine böyle taşıdı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, 'Erdoğan uzlaşıcı bir aday göstereceğini ima etti. Eğer böyle bir aday gösterirse Türkiye'de siyasi gerilim olmaz' dedi

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, Yunanistan'daki haftalık ekonomi gazetesi Ependitis'e verdiği demeçte, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı tartışmaları ile ilgili olarak, "Erdoğan tartışmalı bir ismi aday gösterirse gerilim oluşur, uzlaşıcı aday gösterirse gerilime neden olmaz" dedi.

Cumartesi günleri çıkan Yunan Ependitis gazetesinin dünkü sayısında, Bryza'nın, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili görüşleri, birinci sayfadan "Cumhurbaşkanlığı için Gül'e hayır diyoruz" ve iç sayfadan da "Erdoğan Gül'ü aday göstermemeli" manşetleriyle duyuruldu.

'Hikmet Çetin olabilir'
Bryza, gazetenin Washington temsilcisinin, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

"Türkiye'ye siyasi gerilimin cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle geri dönmesi, Türk siyasetine ve Başbakan Erdoğan'ın tartışmalı bir şahsı aday gösterme kararına bağlı. Erdoğan'ın ne yapacağını bilmiyorum. Ancak, kendisi cumhurbaşkanlığına tartışmalı bir ismi aday göstermeyeceğini ima etti. Eğer uzlaşıcı bir şahsı önerirse, gerginliğe neden olmayacak. Tabii, eğer tartışmalı bir isim önerirse, o zaman geçen nisan ve mayıstaki gibi gerginlik görmemiz olası. Dediğim gibi, Erdoğan uzlaşıcı bir aday göstereceğini ima etti ve söylentilere göre bu eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin olabilir, birçok kişi de Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün olabileceğini söylüyor. Bu konu kelimenin tam anlamıyla Başbakan Erdoğan'ın elinde."

'PKK'yı yok etmeliyiz'
PKK konusundaki soruları da yanıtlayan Bryza, "PKK'yı yok etmeliyiz" diye konuştu. PKK'ya karşı ABD'nin operasyon yapmasına ilişkin bilgileri "doğrulayamayacağını", ancak bu bilgilerin "sürpriz sayılamayacağını" belirten Bryza şöyle konuştu:

"PKK'nın terör örgütünden başka bir şey olduğunu ileri sürenlerin bilgi düzeyinin düşük olduğu aşikâr. Varlığını organize suça dayandıran acımasız bir terör örgütü söz konusu. PKK'yı yok etmeliyiz ve bunun doğru yolu, Türk ve Irak hükümetleriyle ortak operasyonlar planlamamızdır."

TAKİ BERBERAKİS / MİLLİYET




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.