367 tartışmasında ikinci perde

367 tartışmasında ikinci perde

TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı-nın iade ettiği Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylaması yapılıyor. 1. maddenin oylamasında 366 çıkınca, CHP itiraz etti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genel Kurul toplantısını saat 11.10'da açtı. Arınç, yapılan yoklama sonrasında yeter sayı olduğunu bildirerek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Meclise iade ettiği Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın 1. maddesinin oylanmasına geçti.

Yasanın, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngören 1. maddesinin gizli oylaması yapıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Meclis'e iade ettiği Anayasa Paketi'nin yeniden ilk tur görüşmeleri yapılıyor. Anayasa değişiklik paketinin 2'nci tur oylamasına 393 milletvekili katıldı.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği paketinin 2'nci tur oylamasında, "Milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını" öngören 1. maddesi, 22 ret oyuna karşı, 366 oyla kabul edildi.

CHP'li vekiller maddelerin kabul edilmesi için en az 367 oy gerektiğini belirtti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, maddenin kabul edildiğini açıklamasının ardından, CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, yerinden kalkarak, bu duruma itiraz etti. Araslı, maddenin 366 oy aldığını ve kabul edilmiş sayılamayacağını öne sürdü. Bunun üzerine Arınç, usul tartışması açtı.

YİNE 367 TARTIŞMASI

Bu oylamada da 367 tartışması yaşanıyor. CHP'ye göre veto edilmiş olan bir Anayasa değişiklik paketinde maddeler de paketin tamamı da 367 oy almalı. AKP yöneticileri ise 330 oyun yeterli olduğunu düşünüyor. AKP'liler, "330 ile 367 arasında oy çıkması halinde paket otomatik referanduma gider, 367'nin üzerinde oy çıkarsa Cumhurbaşkanı isterse referanduma sunar" görüşündeler.
Meclis Kanunlar Genel Müdürlüğü'nün görüşü ise paketin tamamı için yapılacak son oylamada 367'nin gerektiği şeklinde.
Genel Kurul'da yapılan usul tartışmasında AKP'nin kabul oyu vermesi ve 330-367 oy alan maddelerin kabul edilmesi bekleniyor. Ancak bu Anayasa tartışmalarını da beraberinde getirecek. Paketin 367'nin üzerinde oy alması halinde Cumhurbaşkanı Sezer referanduma gidebilir ya da şekil yönünden denetimi için Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir. CHP de Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir.

SENARYOLAR

CHP'nin muhalefet edeceği oylamaya ANAVATAN'ın yine destek vermesi bekleniyor. İkinci tur ve geneli üzerindeki son oylamada da kullanılan oylar 330 ile 367 arasında kalırsa, teklif doğrudan referanduma gidecek. Ancak eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ikinci turda 367'nin altında bir oy çıkması halinde kanunun reddedilmiş olacağını öne sürüyor. Veto edilmeden önce kanun 1 "ret" oyuna karşılık 376 "evet" oyuyla kabul edilmişti.
Paket, ikinci turda 367'nin üzerinde oyla kabul edilirse, Sezer için 15 günlük inceleme süresi yeniden başlayacak. Paket, 1 Haziran'da Köşk'e sunulursa, Sezer'in inceleme süresi 16 Haziran'da dolacak. Sezer paketi onaylarsa, 22 Temmuz'da halkın önüne iki sandık konulabilecek. Ancak Sezer'in paketi bu sürenin sonunda referanduma götürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasına ilişkin yasaya göre, referandum kararının Resmi Gazate'de yayımlanmasından itibaren 120 gün sonraki ilk pazar günü halkoyuna gidilmesi zorunlu bulunuyor. Bu takvime göre, referandum 14 ya da 21 Ekim'de gerçekleştirilebilecek.



HABER7COM

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.