30 milyon dolarla kayboldular

30 milyon dolarla kayboldular

Beylikdüzü'nde 150'şer dairelik iki proje için 30 milyon dolar para toplayan AKS Konut Sanayi, evleri bitiremeden iflasın eşiğine geldi

“Deprem korkusu bitiyor. Çünkü çelik çağı başlıyor” sloganıyla televizyonlara reklam veren, depreme dayanıklı çelik taşıma sistemli binalar yaptığını öne süren AKS Anadolu Konut Sanayi, iflasın eşiğine geldi. Şirket, Beylikdüzü'deki 150'şer konutluk iki proje için yaklaşık 30 milyon dolar toplayarak, yüzlerce vatandaşı mağdur etti.

Eylül 2004'te AKS konut adıyla şirket kuran Nusret Görmüş, Batuhan Görmüş ve Berna İpek Görmüş, peş peşe Silivri'de projelere başladı. Chantua Evleri ve Kınalı Evleri adıyla 500 villalık iki proje için düğmeye bastı. Müşterilerle 'bitmemiş proje' üzerinde anlaşan Görmüş Ailesi, Silivri'deki evleri bitirdikten sonra, yılıdızı parlayan emlak sektörünün oldukça kârlı bir iş olduğunu gördü. Konut sektörünün tadına varan Görmüş'ler, bu kez farklı bir strateji izlemeye karar verdi.

Holding kurdular

Nusret Görmüş, Batuhan Görmüş ve Berna İpek Görmüş, holdingleşerek sektörde daha fazla isim yapacaklarına inanıyorlardı.

Tarih 2005'i gösterdiğinde ITC Holding kuruldu. Ancak ITC Holding sadece piyasaya güven vermek için kurulmuştu ve tüm inşaat işleri yine AKS Anadolu Konut Sanayii tarafından gerçekleştiriliyordu.

Kolları sıvayan Görmüş Ailesi, Beylikdüzü'nde iki arsa üzerinde yeni projeye başladı. 150'şer konutluk Art Canadian Çelikevler ve Art Canadian Residence projesini satışa çıkardılar. Sektöre hızlı giren ITC Holding, geçen Kasım ayında TV'lere “Deprem korkusu bitiyor. Çünkü çelik çağı başlıyor” sloganıyla reklam vererek adından söz ettirdi.

Richter Ölçeği'nin ekrana geldiği reklam filmleri, deprem tedirginliği yaşayan İstanbul halkının projeye akın etmesini sağladı. 300 civarındaki daire çok kısa sürede peşin para ile satıldı.

ITC Holding, satış sözleşmesi yapılırken en geç Haziran 2007'de projeyi teslim edeceğini vaat etti.

Bu arada birçok vatandaşa tapu bile verilmediği için 300 daireyi 500'den fazla müşteriye sattığı da konuşuluyor.

Dava süreci Haziran'da başladı

Yaklaşık 30 milyon dolar para toplandıktan sonra, projenin inşaatına başlanmaması üzerine konut satın alanlardan şikayetler gelmeye başladı. AKS Anadolu Konut Sanayii yöneticileri ise “Bazı finansal sorunlarımız var. Bundan dolayı inşaata başlayamadık. Sorunları çözünce başlayacağız” diyerek konut satın alan vatandaşları oyaladı.

Haziran ayında konutlarını teslim alamayanlar dava açmak için girişim başlattı. Haciz ve icra takiplerinden sonuç alamayanlar şirketin iflasını istedi. Bu arada Görmüş Ailesi, ellerindeki hisseleri başkalarına devretti. 1 milyon YTL sermayeli şirketin 450 bin YTL'si Berna İpek Görmüş, 424 bin YTL Batuhan Görmüş, 47 bin YTL'si Gökhan YTL ve 3 bin YTL Beyhan Çiçek'e aitti. Berna İpek Görmüş ve Batuhan Görmüş şirketteki hisselerini 3 Temmuz'da Beyoğlu 15. noteri aracılığı ile Gökhan Yıldırım, Metin Aydın ve Veysel Yavuzkurt'a devretti. Şirketin iflas edip etmeyeceğine İstanbul 5. Asliye Ticaret mahkemesi karar verecek. AKS Anadolu Konut Sanayii'nin iflas edip etmeyeceğine 10 Eylül günü saat 16.00'da karar verilecek.

Tebernüş Kireçci/Vatan



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.