
2. el araç rehberi
2. el otomobil alırken nelere dikkat etmeli ve nekadar dikkatli olmalısınız
Uzmanlar, kullanılmış otomobil alırken tam anlamıyla bir inceleme yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Bunun için de basit çizik ve darbeleri görmek için mutlaka gün ışığı gerektiğini vurguluyorlar. Bu nedenle siz siz olun almak istediğini
MOTORDA UZMANA DANIŞIN
İkinci el otomobil alırken en önemli kontrollerden birisi hiç kuşkusuz motor… Mümkünse bu parçanın tanıdık bir tamirci ile kontrol edilmesi en iyi yöntem. Bu sebeple, almayı düşündüğünüz otomobili ya servisine gösterin, veya yanınızda motordan anlayan bir ustayı götürün. Motor kaputu açıldığında, öncelikle motor kapağı açılıp yağ akıtması kontrol edilmeli ve contaların yağ sızdırıp sızdırmadığına bakılmalı. Otomobili çalıştırıp mutlaka motorun sesini dinleyin. Bu size motor hakkında referans olacaktır. Otomobili motoru soğukken çalıştırdığınızda rölantisi düzgünse ve uğultu yapmıyorsa bu iyiye işarettir. Motoru çalıştırdığınızda sesi dinlerken egzozun da patlak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Patlak veya aşınmış bir egzoz kendini hemen ele verir. Egzozdan çıkan mavi renkli gaz, motorun yağ yaktığını ve onarıma girmesi gerektiğini gösterir. Siyah renkli duman, motorun gereğinden fazla yakıt tükettiğine işarettir. Yoğun beyaz duman ise silindirlere su karıştığını gösterir. Motorda kontrol edilecek bir diğer unsursa soğutma sistemi. Radyatörün ve motor hortumlarının su kaçırıp kaçırmadığı gözle bile anlaşılabilir. Bunun yanında eğer radyatör suyu paslı ve yağlıysa ciddi bir sorun olabilir. Alınacak otomobilin kaputunu kapatmadan önce aküsünün kontrol edilmesi gerekir. Akü başları okside olup yağlanmış ise bu akünün ömrünün azaldığına işaret eder.
DOLANDIRICILARA DİKKAT!
Uzmanlar ikinci el otomobil alacakları çalıntı otomobillere karşı uyarıyor. Otomobilin çalıntı olup olmadığını anlamak için, ruhsattaki bilgilerle şase ve motor numaralarının karşılaştırılması gerekiyor. Bunun yanında sadece bu kontroller de otomobilin çalıntı olmadığını kanıtlayamıyor. Bazı otomobiller, Türkiye'ye kaçak olarak sokulabiliyor. Bu sebeple, Avrupa otomobil alırken gümrük kağıdının veya ithal belgesinin mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü ruhsat sahte olabiliyor. Ayrıca, otomobilin hacizli olup olmadığı ve vergi borçlarını da araştırmayı unutmayın.
SÜRÜŞ TESTİ
Alım işleminden önde beğendiğini otomobille mutlaka kısa bir sürüş testi yapın. Bu test için uzmanların önerilerine kulak verin: “Otomobili 1. vitesi takın ve el frenini bırakmadan otomobili yavaşça hareket ettirmeye çalışın. Otomobil hareket ederse el freni çalışmıyor demektir. Hareket etmezse, el frenini indirip hareket edin. Olağan dışı bir sarsılma olursa debriyajda problem olabilir. Otomobili sürün ve sesini dinlemeye çalışın. Olağan dışı vuruntu, gıcırtı, tıkırtı gibi sesleri tespit etmeye çalışın. Tek seferde 180 derecede dönüş yapabileceğiniz bir yer bulun ve dönerken akslardan gelen sesi dinleyin. Aks uçları aşınmışsa, dönerken tıkırtılar gelecek, otomobil düzeldiğinde bu tıkırtılar kesilecektir. Düz bir hatta giderken kontrollü şekilde direksiyon bırakıldığında, otomobil sağa sola çekerse rot ayarında bir sorun olabilir. Düzgün yolda hızlandığınızda otomobil ve direksiyon titriyorsa, lastiklerin balansı bozulmuştur, balans ayarı gerekmektedir. Aynı şekilde hızlandığınızda otomobil sağa sola sapıyor ve direksiyonu kontrol etmekte güçlük çekiyorsanız, arka lastiklerden biri inik olabilir ya da ön takımda (rot ve rotiller, akslar, salıncak burçları) sorun vardır".
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.