100 dolara laptop geliyor

100 dolara laptop geliyor

Doğu ve G.Doğu'da yaşayan milyonlarca öğrenci, bilgisayar sahibi olacak.

Sivil Toplum Örgütü ARI Hareketi, 50 ülkede yürütülen “Her Çocuğa Bir Dizüstü Bilgisayar” projesinin Türkiye’deki faaliyetlerini hayata geçirmeye başladı. ABD’de MIT tarafından yaratılan 100 dolara “Her Çocuğa Bir Dizüstü Bilgisayar” projesinin amacı gelir dengesizliğinin yarattığı fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırarak, Türkiye’deki 6-12 yaş arasındaki 4 milyon çocuğu laptop sahibi yapmak

Sivil Toplum Örgütü ARI Hareketi, 50 ülkede yürütülen “Her Çocuğa Bir Dizüstü Bilgisayar” projesinin Türkiye’deki faaliyetlerini hayata geçirmeye başladı. ABD’nin ünlü mühendislik okulu Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından geliştirilen ve kar amacı gütmeyen proje, 6-12 yaşları arasındaki her çocuğun bir bilgisayarı olmasını hedefliyor. Türkiye’de bu grupta 4 milyon çocuk bulunuyor. Proje için Çinli Quanta şirketi tarafından 100 dolara satılabilecek çok özel dizüstü bilgisayarlar üretildi. Bilgisayarlar OLPC (One Laptop Per Child- Her Çocuğa Bir Dizüstü Bilgisayar) olarak adlandırıldı. Bu bilgisayarların çocuklara nasıl dağıtılacağı, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşüldükten sonra belirlenecek.

Fırsat eşitliği için...

ARI Hareketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ural Aküzüm, “Bir sivil toplum kuruluşu olarak ’Her Çocuğa Bir Dizüstü Bilgisayar’ projesinin Türkiye ayağını desteklemeye karar verdik. Amacımız tüm sivil toplum kuruluşlarını tek bir çatı altında toplayarak 6-12 yaşları arasındaki 4 milyon çocuğu bilgisayarla tanıştırmak” dedi. Amaçlarının özellikle Doğu ve Güneydoğu’da yoksulluktan kaynaklanan geri kalmışlığı ortadan kaldırmak olduğunu belirten Aküzüm, “Türkiye’deki her çocuğun aynı imkanlardan yararlanması için başlatılan bu hareketle eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Süt dökebilirsiniz

ARI Hareketi’nin projeyi desteklemesindeki en büyük amacın projenin kâr amacı gütmemesi olduğunu belirten Ural Aküzüm, “Proje, devlet veya kâr amacı güden herhangi bir kuruluş tarafından yürütülemiyor. Projenin fikir babası olan MIT Media Laboratuarı Başkanlığını yapan Nicholas Negroponte’nin çok önem verdiği bir şey bu. Kâr amacı olmadığı için pazarlama ve satış ekibi de yok” dedi.

Tamamen çocuklar için geliştirilen OLPC, darbelere ve sıvı dökülmesine karşı da dayanıklı. Ekranı kırılmalara karşı özel olarak güçlendirilen OLPC ilk olarak 2002’de Kamboçya’da dağıtıldı. Bir köyde bu bilgisayardan 200 adet dağıtıldı. Ve elektrik dahi olmayan pilot bölgedeki evlerdeki en büyük aydınlatma kaynağı OLPC oldu. Köydeki aileler bugün OLPC ile haberleşiyor.

Gerçek maliyet 188 dolar

OLPC’nin üretim maliyeti 188 dolar. Bilgisayarın 100 dolara satılmasının arkasında ise 4 firma var. Her 188 dolarlık bilgisayarın 88 dolarını ABD’li AMD, Google, News Corp ve Redhat şirketleri finanse ediyor. Proje bugüne kadar 50 ülkede uygulandı.

Zengin 1 tane alınca, fakire 1 tane hediye

OLPC tüm çocuklar için tasarlansa da öncelik dar gelirli ailelerin çocuklarının. Üst gelir grubundan bir tüketicinin çocuğu da 100 dolarlık laptopa sahip olabiliyor. Ancak bunun için ödemesi gereken tutar 200 dolar. Bu fazladan alınan 100 dolar ile fakir bir ailenin çocuğuna da bir OLPC alınıyor, OLPC kullanan 50 ülkenin 24’ü bu yöntemi kullanıyor. Türkiye’de de bu yöntemin kullanılması öngörülüyor.

MIT’de başladı dünyaya yayılıyor

Projenin fikir babası MIT Medya Laboratuarı’nın başkanlığını yapan Nicholas Negroponte. “Dünyada daha fazla eşitlik” için kolları sıvayan Negroponte önce bir dizüstü bilgisayarda fazla kullanılmayan özellikleri çıkararak 100 dolara mal olan ve önemli bütün bilgisayar işlemlerini yerine getiren bir laptop tasarladı. Kamboçya gibi pek çok az gelişmiş bölgede yapılan denemelerin başarıya ulaşması sonrası projenin seri üretimi 2005’in Ocak ayında MIT Media Lab’de başladı.

Tüm bir ili kablosuz ağlarla donatabilir

OLPC standart dizüstü bilgisayarlara göre çok üst düzey gelişmiş bir kablosuz internet ağına sahip. Belirli aralıklarla kullanıldığında tüm bir şehirdeki OLPC kullanıcıların hiç bir işlem yapmadan internete bağlanmasını sağlayabiliyor.

Bilgisayarın “mesh” adı verilen ağ tasarımı sayesinde, bir bölgedeki (mesela sınıftaki) bilgisayarlar birbirlerini görebiliyor ve kolaylıkla iletişim yapabiliyor. Geliştirilen yeni teknoloji sayesinde, her bir bilgisayar kablosuz data transferinde hem bir alıcı hem de bir verici görevi görüyor. Bu özellik, hem çocuklara kolektif öğrenme imkânları sağlayacak, hem de internet erişiminin bütün çocuklara yayılmasını kolaylaştıracak

Kablosuz internet bağlantısı da var

* Fiyat: 100 $ * Dayanıklılık: Çoçuklar için sıvı dökülmesine ve darbeye karşı dayanıklı r Pil Ömrü: 12 saat * İnternet: Kablosuz alıcı ve verici * İşlemci: 433 Mhz * Ram: 216 MB r Hard disk: 1 GB flash disk * Klavye * Mouse* Kamera *Mikrofon

20 dakika yoyo oyna, şarjı dolsun

* OLPC’nin en büyük özelliklerinden biri de bilgisayarı şarj etmeniz için elektriğe ihtiyaç duymamanız. Bu sayede bilgisayar ailelere ekstra bir masraf yüklemiyor.

* Standard dizüstü bilgisayarlar saatte 30 watt enerji kullanırken OLPC, saatte sadece 2 watt enerjiye ihtiyaç duyuyor.

* Bu sayede OLPC alternatif enerji kaynakları ile de şarj edilebiliyor.

* OLPC’nin kutusu içinde gelen “yoyo”, bilgisayarı yaklaşık 20 dakikada şarj edebiliyor. Bu özel yoyo kinetik enerji sayesinde laptopu şarj edebiliyor.

* Bu batarya 12 saat kullanılabiliyor.

* OLPC’nin güneş enerjisi ve yandan çevirmeli kol ile şarj edilmesi yöntemleri ise henüz geliştirilme aşamasında.

Vatan

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.