10.Yavuz Sultan Selim Han Yayla Şenlikleri

10.Yavuz Sultan Selim Han Yayla Şenlikleri

Yavuz Sultan Selim Han, 1514 yılında Çaldıran Seferi'ne giderken konakladığı yer olan Selemen'de 10. Yayla Şenlikleri ile anıldı.

Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim Han'ın 1514 yılında Çaldıran Seferi'ne giderken konakladığı yer olan Selemen'de 10. Yavuz Sultan Selim Han Yayla Şenlikleri yoğun katılımla gerçekleştirilerek tarih bir kez daha yaşatıldı.




Tokat'ın Reşadiye ilçesine bağlı Demircili Belediyesi tarafından düzenlenen şenlikle hem 5 asırlık gelenek yaşatıldı hem de serin yayla havasında piknik yapıldı. Demircili Belediye Başkanı Necaattin Yaman, "Yavuz Sultan Selim Han, Çaldıran'a giderken ordusuyla bu mekanda konaklamış. Ve bu mekanda ordusuna Cuma namazı kıldırmış. Yöre insanımız da Osmanlı askeriyle ekmeğini aşını paylaşmış. Biz o günün anısına düzenlediğimiz şenliklerle hem ecdadımızı anıyor, hem birlikve beraberlik içerisinde bu tarihi anı yaşatıyoruz." dedi.

 



Asırlar buyunca her hafta kurulan ve ilk yıllarda Selimian daha sonra Selemen olarak günümüze kadar yaşatılan tarihi geleneğe yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Ordu, Sivas, Giresun, Samsun ve Tokat yöresinden Selemen Yaylası'na gelen binlerce kişi kurdukları çadırlarla tarihi anı canlandırırken Almanya ve Avusturya'dan gelen gurbetçiler de akrabalarıyla hasret giderdi.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan şenlikte konuşan Reşadiye Kaymakamı Aytekin Yılmaz, "Bu tarihi mekanda konaklayan Osmanlı Ordusu'na yöre insanımız aş vermiş su vermiş." dedi. Kaymakam Yılmaz, her hafta kurulan sebze ve hayvan pazarlarıyla da bu tarhi anın yaşatıldığını kaydetti.

 

Şenlikte ağalık yarışması da dayı ile yiğen arasında çekişmeli geçti. Üç yıldır ağalığı sürdüren Mürafet Özdemir, ağalıyı 105 bin YTL'ye yiğeni Abdullah Yıldız'a kaptırdı. Belediye görevlileri ağalık yarışmasında söz verdiği 105 bin YTL karşılığında Abdullah Yıldız'dan yazılı tutanak aldı. Yeni ağa seçilen gurbetçi Abdullah Yıldız, "Benim amacım yöreye hizmet. Kasabamı ve yöre insanını çok seviyorum. Elimden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyorum." dedi. Ağa Yıldız, ağalık yarışmasında kazandığı koçu Reşadiye İlçe Jandarma Komutanlığı'na hibe etti.

 

Şenliğe katılanlar Cuma namazı kıldıktan sonra yöresel sanatçılarla neşeli vakit geçirdi. Davetliler müzik eşliğinde halay çekti, yöresel ellik oynadı. Selemen'de sahne alan sanatçılardan Sevda Gül, Tokatlı Filiz, Mustafa Göçkün, Murat Akkaya, Hakkı Aldemir ve Seyhan Güler saz ve türküleriyle davetlileri coşturdu.

 

 

KENEYE BEYİT

 

 

Selemen şenliklerine katılan vatandaşlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığına sebebiyet verdiği bildiren ve yeşil alanlarda sıkça görülen kene korkusunu aldırmadan gün boyu eğlendi. Çimen üzerine çadır kuran ve şenlikte otların üzerine uzanan davetlilerin arasında giren Yöresel Sanatçı Murat Akkaya, birbirinden güzel yöresel türküler ve manilerinde keneyi de ihmal etmedi.

 

Selemen şenliklerinde dağıtılan KKKA hastalığı ile kene broşürlere aldırış etmeyen vatandaşları eğlendiren Sanatçı Murat Akkaya, "Değirmende öğütüler deneler, Tokat'ın başı belası ama Selemen'de yoktur keneler" diye türkü söyledi. Akkaya oturanlara seslenerek 'kene yok değil mi' deyip emin olduktan sonra sahneden inip çimenlerin üzerinde gezip türküler söyledi.

 

Şenliğe Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek başta olmak üzere yöre illerinden birçok belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı. Cuma günü Cuma namazından sonra başlayan şenliker Cumartesi günü de devam etti.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.