1.2 milyon ev sahibine 'vergini öde' mektubu

1.2 milyon ev sahibine 'vergini öde' mektubu

Maliye Bakanı Şimşek, 1 milyon 200 bin ev sahibine mektup göndermeye başladıklarını söyledi.

Hükümet kira geliri olan ev sahiplerini sıkı takibe başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi çerçevesinde, 1 milyon 200 bin mükellefe mektup gönderilmeye başlandığını söyledi.

Şimşek, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile amaçlarının, vatandaşların kira beyannamesi verirken işlerini kolaylaştırmak, maliyeti en aza indirmek, doğrudan vergi gelirlerini artırmak olduğunu söyledi.





Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, bir soru üzerine, bir mükellefin ilk defa Ocak ayında mülkünü kiraya vermesi durumunda gelecek yıl beyanname vereceğini, dolayısıyla bu yıl sistemin kullanılmasının söz konusu olmayacağını belirtti. Şimşek, burada önemli olanın bir önceki yılda oluşan gelirin beyan edilmesi olduğunu kaydetti.

1.2 milyonun içinde gelen veriler çerçevesinde tespit edip, belki ilk defa mükellefiyeti ihdas edilecek kişiler bulunduğunu ifade eden Şimşek, ''Ama uyarı niteliğinde göndereceğimiz mektuplar da var. Sonuçlarını ileride paylaşacağız'' dedi.

Son birkaç yıldır gerek mükellef bazında, gerekse beyan edilen gelir bazında çok ciddi bir artış bulunduğuna dikkat çeken Şimşek, ''Mesela 2008 yılında, 692 bin civarında iken, 2010 yılında 828 bin civarına çıkmış. Bu sistemle özellikle de Haziran ayından itibaren tapunun elektronik ortamda gelir idaresiyle daha iyi bir entegrasyonun sağlanmasıyla, eminim bu rakamlar çok hızlı artabilecek'' diye konuştu.

Bakan Şimşek, kira geliri beyan eden mükellef sayısının 2010 yılı sonu itibariyle, 827 bin 829 kişi olduğunu belirterek, beyan edilen gelirlerin toplamının da 12 milyar 855 milyon 634 bin 596 lira olduğunu bildirdi.

Gayrimenkul sayısının ise 1 milyon 919 bin 18 olduğunu kaydeden Şimşek, bu rakamın 1 milyon 513 bin 968'inin mesken, 393 bin 398 tanesinin iş yeri olduğunu söyledi. Şimşek, ayrıca diğer adı verilen 11 bin 565 gayrimenkulün de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bütçe rakamlarına ilişkin bilgi veren Şimşek, Ocak ayında bütçe fazlasının yüzde 73.1 oranında artarak 1.7 milyar liraya çıktığını, dolayısıyla bütçe performansının çok ciddi şekilde devam ettiğini söyledi.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.