Çocuğunuzda 'okul fobisi' varsa

Çocuğunuzda 'okul fobisi' varsa

Ailesinden ayrılma korkusu çocukta 'okul fobisi'ne dönüşebilir. Aileler sabırlı davranmalı, kararlı olmalı ve çocuklarıyla fobisi hakkında konuşup onu rahatlatmalı

Okullar 17 Eylül'de açılıyor. Pek çok çocuk da bu yıl ilk kez okullu olacak. Uzmanlar aileleri şimdiden uyarıyor: Ailesinden ayrılma korkusu çocukta 'okul fobisi'ne dönüşebilir. Aileler sabırlı davranmalı, kararlı olmalı ve çocuklarıyla fobisi hakkında konuşup onu rahatlatmalı!..

Okula güle oynaya giden minikler olduğu gibi okul adını duyar duymaz endişeye kapılıp kendini kötü hisseden çocuklar da var. Uzmanların 'okul fobisi' olarak tanımladığı bu durum genellikle 6 ile 10 yaşları arasında ortaya çıkıyor.

Psikologların "İlkokuldan liseye kadar her yaşta görülebilir" dedikleri 'okul fobisi' aslında başa çıkılmayacak bir sorun değil. Bu tip çocukların okuldan uzak kalmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ailelere şu önerilerde bulunuyor:

* Aile bireylerinin çocuğun okula gitmesi için kesin ve kararlı bir tutum takınmaları gerekir. Bu noktada, çocuğu suçlayıcı, cezalandırıcı bir tavır yerine anlayışlı, onu dinleyen bir yaklaşım yapıcı olacaktır.

ONUNLA BOL BOL KONUŞUN!


* Çocuğa okulun amacını açıklamak, ona bir yetişkinle konuşur gibi okulun önemini anlatmak önemlidir. Çocuğun okula gitmesi konusunda ailenin tüm fertlerinin kararlı ve tutarlı olması işe yarar.

* Çocuğunuzun öğretmenini bu konu hakkında bilgilendirmeniz, öğretmenin çocuğunuzu anlaması konusunda yardımcı olmasını sağlar. Okula gitme vakti dışında da çocuğunuzla okul fobisi hakkında konuşun.

* Okul fobisi hakkında çocuğunuzu suçlamayın, küçümsemeyin. Çocuğunuzun akranları ile zaman geçirmesini destekleyin. Sosyal hayatının olmasını teşvik edin. Çocuğun endişeleri, kaygıları ve duyguları üzerinde konuşmak hem sıkıntısını paylaşmasını hem de anlaşıldığını hissedip, rahatlamasını sağlar.

* Bu sıkıntılı durumun geçici olduğu, kendisi ile aynı durumda olan başka çocukların da varlığı anlatılabilir. Okul fobisine yol açabilecek bir diğer gizli sorun da, çocuğun yaşadığı çeşitli öğrenme güçlükleri olabilir.


 



Sabah

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.