Vajinismus Tedavisi Hakkında 

Vajinismus Tedavisi Hakkında 

Vajinismus Tedavisi Hakkında 

 

Vajinismusu teşhis etmek için basit bir tıbbi test yoktur,   ancak bir doktor veya uzmana yapılan birden fazla ziyaretle yapılabilir. Kas spazmlarını gözlemlemek ve başka herhangi bir durumu ve/veya enfeksiyonu ekarte etmek için hastanın öyküsü hakkında sorular, problemin/ağrının tanımı ve jinekolojik muayeneyi içerecektir.

 

İyi haber şu ki, vajinismus  tamamen tedavi edilebilir , çoğu çalışma tedavi başarı oranlarının %100'e yaklaştığını  ve kadınların sonunda ağrısız cinsel ilişki yaşamalarına izin verdiğini gösteriyor.

 

Tedavi, kas reflekslerini azaltmaya  ve   penetrasyonla ilgili mevcut olabilecek altta yatan korkuları  veya  endişeleri ele almaya odaklanır.

 

Topikal tedavi:  lidokain veya diğer bileşik kremler ağrıya yardımcı olabilir.

 

Pelvik taban fizik tedavisi:  Bir fizyoterapist kadınlara pelvik taban kaslarını nasıl gevşeteceklerini öğretebilir.

 

Vajinal dilatör tedavisi:  Farklı boyutlarda olan tüp şeklindeki cihazlar olan vajinal genişleticiler vajinayı germek için kullanılabilir ve kadınların penetrasyon konusunda daha rahat olmalarına yardımcı olur.

 

Bilişsel davranışçı terapi (BDT):  BDT, kaygı, depresyon veya travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) yaşayanların düşüncelerinin duygularını ve davranışlarını nasıl etkileyebileceğini anlamalarına yardımcı olabilir.

 

Semptomlarınıza dayanarak vajinismustan muzdarip olabileceğinizi düşünüyorsanız,   vajinismus genellikle yanlış teşhis edildiğinden veya ele alınmadan bırakıldığından, güvenilir bir teşhis alana kadar cesur olunmalıdır.

 

Yıllık jinekolog değerlendirmesi

Kadınlara 19 yaşından itibaren meme ve pelvik muayeneleri ile birlikte yıllık jinekolojik muayeneler önerilir. Kız çocukları üreme sağlığını görüşmek için ilk ziyaretlerini 13-15 yaşları arasında yapmalıdır. Yıllık jinekolog muayenesi bileşenleri, 

 

1. Meme kanseri taraması

Jinekolog ziyaretinin bir bileşeni, kapsamlı bir meme muayenesidir. Doktorunuz, kitleleri veya sertlikleriı hissetmek için meme dokunuzu palpe edecektir (dokunarak inceleyecektir). Herhangi biri bulunursa, mamogram veya ultrason gibi daha ileri teşhis testleri için sevk edilebilirsiniz. Meme kanseri erken teşhis edildiğinde, başarılı tedavi şansı daha yüksektir.

 

2. Rahim ağzı kanseri taraması yapın

Yıllık jinekoloji muayenenizin bir kısmı, Pap smear adı verilen rahim ağzı kanseri testidir. Mikroskop altında değerlendirilmek üzere serviksinizden hücre almak için bir çubuk kullanılır. Bu test, rahim ağzı kanserine yol açabilecek değişiklikleri izlemek ve kanseri erken teşhis etmek için önemlidir. Erken teşhis tedavi başarısını artırır. Pap smear'lar tipik olarak her 3 yılda bir yapılır, ancak belirli risk faktörlerine sahipseniz daha sık olabilir.

 

3. Rahim ve yumurtalıklarınızla ilgili sorunları kontrol edin

Yıllık fizik muayeneniz sırasında doktorunuz bir pelvik muayene yapacaktır. Rahim ve yumurtalıklarınızda kitleler ve düzensizlikler olup olmadığını kontrol edeceklerdir. Ayrıca kızarıklık, tahriş ve şişlik veya kist aramak için harici olarak görsel bir inceleme yapacaklardır.

 

4. Doğum kontrol seçeneklerini tartışın

Birçok doğum kontrol seçeneği vardır ve hangisinin sizin için en iyi olduğunu seçmek bunaltıcı olabilir. Doktorunuz, tercihlerinize ve hedeflerinize göre doğru doğum kontrol yöntemini seçmenize yardımcı olabilir. Bazı kadınlar günlük haplarını almayı unuturlarsa enjeksiyonu tercih edebilirler. Diğer kadınlar, bir rahim içi cihazın (RİA) uzun süreli korumasını beğenebilir. Bu kadar geniş bir seçenek listesiyle, bir profesyonelle görüşmek faydalıdır.

 

5. Hamileliği planlayın

Belki de çocuk sahibi olmak istediğinize karar verdiniz. Yıllık muayenenizde jinekoloğunuz doğurganlığınızı ve sağlık geçmişinizi gözden geçirecektir. Ayrıca kısa bir doğurganlık veya infertilite değerlendirmesi de yapabilirler. Doktorunuz gebelik öncesi bir konsültasyon planlamanızı önerebilir. Bu randevu, hamilelik planlarınızı ayrıntılı olarak tartışmak için size daha fazla zaman verecektir.

 

6. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları izleyin

Cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanma riskiniz varsa, düzenli testler muayenenizin önemli bir bileşenidir. Jinekologunuz, risklerinizi tartışmaktan ve yargılamadan testler yapmaktan mutluluk duyar.

 

7. Seksle ilgili sorunları tartışın

Cinsellikle ilgili sorunlar arasında ağrı, vajinal kuruluk veya düşük libido olabilir. Bu semptomların tümü, cinsel yaşamınızda duygusal sıkıntıya ve memnuniyetsizliğe yol açabilir. Belirtilerinizi ve endişelerinizi açıkça tartışmak, teşhis ve tedavi almada önemli bir adımdır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.